АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Догляд за важкохворими

Прочитайте:
  1. Б) догляд за шкірою.
  2. Використання міхура із льодом, газовивідної трубки, грілки під час догляду за хворими.
  3. Деонтологія догляду
  4. Догляд за важкохворими та хворими в агональному стані. Поняття про вмирання організму.
  5. Догляд за вухами
  6. Догляд за дитиною, яка народилась шляхом операції кесаревого розтину
  7. Догляд за очима
  8. Догляд за ротовою порожниною
  9. ДОГЛЯД ЗА РОТОВОЮ ПОРОЖНИНОЮ

До тяжкохворих відносяться категорії пацієнтів, котрі хворіють на недуги з ускладненим перебігом, які не піддаються ефективному лікуванню або мають несприятливий прогноз. Стан цих хворих проявляється глибокими порушеннями найважливіших функцій організму (нервової діяльності, дихання, кровообігу, травлення, виділення), що часто призводить до численних загострень недуги і навіть до смерті. Однак перебіг і наслідки навіть досить складного захворювання зазвичай можна визначити якісним доглядом за хворими, своєчасним і добросовісним виконанням медичною сестрою призначень лікаря. Стан тяжкохворого може змінюватися у будь-який момент, тому вони вимагають постійної уваги і повинні бути під систематичним медичним наглядом протягом всього періоду тяжкого стану.

Для забезпечення догляду за важкохворими організовують індивідуальний пост. Медична сестра весь час повинна знаходитися біля хворого, стежити за його станом, кольором шкіри, частотою пульсу та дихання, артеріальним тиском, характером виділень. Індивідуальний пост забезпечують необхідними засобами для догляду за важкохворими (поїльник, підкладне судно, грілка, сечоприймач, газовідвідна трубка тощо) та надання їм невідкладної допомоги.

Для забезпечення важкохворим спокою і щоб не турбувати інших хворих, їх поміщають у палати на 1 або 2 місця з сигналізацією. Хворому забезпечують зручне положення в ліжку. Краще використовувати функціональне ліжко. Для запобігання пролежнів хворому щодня перестеляють ліжко, перемінюють постільну білизну двічі на день. Простирадла, наволочки, сорочки повинні бути без рубців, швів, застібок на поверхні, повернутій до тіла хворого. Під сідниці хворого по всій ширині ліжка підкладають клейонку, зверху її застеляють простирадлом, яке по всій довжині підгортають під матрац, щоб не збиралися складки. Після сечовипускання та дефекації обмивають та висушують промежину, щодня оглядають ділянку лопаток, сідниць, хребта тощо. При нетриманні сечі підкладають гумове судно. Якщо хворий не може мочитися самостійно, йому ставлять катетер.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 720 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)