АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікування гіпоглікемічної коми.

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. А. 3. 2 Алгоритм лікування препаратами еритропоетину та тривалими активаторами рецепторів еритропоетину.
  3. А. 3. 3 Лікування анемії у пацієнтів з ХХН- V ст. на ГД препаратами заліза
  4. А. 3. 5 Лікування ЕПО-резистентності
  5. А.4.11. Лікування діабетичної больової нейропатії.
  6. Алгоритм лікування геморагічного синдрому неясного ґенезу.
  7. Альтернативні методи лікування хворих зі стійким вазо спазмом
  8. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту
  9. Вибір стратегії лікування
  10. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується

Довенно струменево вводять 40-60-80 мл 40% розчину глюкози. Якщо свідомість не відновилась, призначають 0.1% розчин адреналіну – 0.5-1 мл або 1 мг глюкагону. При відсутності свідомості в подальшому переходять на довенне краплинне введення 5% розчину глюкози, а при наявності набряку мозку вводять лазикс, манітол.

Діабет і вагітність.

ЦД ускладнює перебіг вагітності, а вагітність погіршує перебіг ЦД.

Слід пам’ятати, що діабет вагітних – це порушення толерантності до глюкози і зникає після пологів. У 40% таких жінок протягом 6-10 років розвивається клінічний діабет. При ЦД у жінок під час вагітності виникає ризик перинатальної смертності, вроджених вад розвитку, макросомія плода.

Для зменшення частоти ускладнень, що розвиваються у матері і плода, для цієї категорії хворих з перших тижнів вагітності необхідна максимальна компенсація ЦД. Необхідна госпіталізація в ендокринне відділення з метою стабілізації діабету і повного обстеження (нирок, очного дна, серцево – судинної системи, обміну речовин). Прямими показами для переривання вагітності є прогресуюча нефропатія з артеріальною гіпертензією, ретинопатія, лабільний ЦД, наявність ЦД у чоловіка хворої, при незапланованій вагітності у дівчаток – підлітків, при діабетичному кетоацидозі, у ранньому періоді вагітності. При збережені вагітності жінка повинна відвідувати жіночу консультацію кожні 2 тижні. Необхідний контроль за розвитком плода, УЗД повторювати двічі, звертати увагу на багатовіддя та вроджені вади розвитку на 28-29 і 36-37 тижнях вагітності. Планова госпіталізація жінок здійснюється на 32-34 тижні вагітності, а оптимальний термін пологів – 38 тижнів. Родорозрішення частіше оперативне. У матері і дитини контролювати рівень глюкози в крові, у дитини рівень сироваткового кальцію, білірубіну, гематокриту. Рекомендується годування груддю.

Санаторно – курортне лікування хворих на ЦД здійснюється на курортах: Трускавець (санаторій “Каштан”), Миргород (санаторій “Миргород”), в Харківській області (“Березівські мінеральні води”). При супутніх захворюваннях рекомендують також спеціалізовані курорти (кардіологічні, неврологічні, тощо), як кліматичні так і бальнеологічні.

Профілактика. Національною програмою “Цукровий діабет” передбачається вирішення завдань, що направлені на попередження і успішне лікування захворювання. Вона включає утворення національного регістру ЦД і його ускладнень, організацію дієтичного харчування, навчання самоконтролю хворих, забезпечення їх інсуліном і пероральними цукрознижувальними препаратами, ранню діагностику гострих і пізніх ускладнень, вирішення соціальних проблем.

Прогноз. При недостатньому контролі захворювання ЦД приводить до ранньої інвалідизації і летальності внаслідок гострих та пізніх ускладнень. ЦД основна причина сліпоти (80%), ампутацій нижніх кінцівок внаслідок гангрени. 35-45% всіх випадків смерті від уремії – результат діабетичної нефропатії.

Стійка компенсація діабету на протязі тривалого часу дозволяє зменшити ускладнення ретинопатією у 54% хворих, добитися зникнення альбумінурії у 54% хворих, зменшити частоту нейропатій у 60% хворих.

Європейське бюро міжнародної федерації діабетологів рекомендує здійснювати контроль цукрового діабету за такими параметрами:

Таблиця 6.3.

Показники Низький ризик ангіопатій Ризик макроангіопатій Ризик мікроангіопатій
1. Hb А1с, % £6,5 >6,5 ≥7,5
2. Глікемія, ммоль/л -натще £6,0 >6,0 ≥7,0
3. Глікемія, ммоль/л - після їди £7,5 >7,0 ≥9,0
4. Холестерин, ммоль/л <4,8 4,8-6,0 >6,0
5. ЛПНГ, ммоль/л <30 30-40 >40
6. ЛПВГ, ммоль/л >12 10-12 <10
7. Триацилгліцериди, ммоль/л <1,7 1,7-2,2 >2,2
8. АТ, мм рт. ст. <140/85 >140/85 >140/85

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 292 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)