АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АКУШЕРСЬКІ ОПЕРАЦІЇ

Прочитайте:
  1. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.
  2. Акушерські щипці
  3. АКУШЕРСЬКІ ЩИПЦІ.
  4. Вибір методу операції визначається конкретною акушерською ситуацією, станом вагітної, плода, кваліфікацією хірурга.
  5. Вихідні акушерські щипці при передньоголовному передлежанні.
  6. Догляд за дитиною, яка народилась шляхом операції кесаревого розтину
  7. Догляд за хворим після операції на щитоподібній залозі
  8. Засоби і методи обробк операційного поля. Підготовка рук до операції
  9. І. Показання до операції кесарева розтину (В).

Акушерські операції виконуються у плановому чи негайно­му (ургентному) порядку. Оскільки більшість втручань в аку­шерстві проводиться за невідкладними показаннями, у поло­говому стаціонарі постійно необхідна чергова операційна та анестезіологічна служба, черговий неонатолог та відповідний середній медичний персонал: операційна сестра, сестра-анес-тезистка та медична сестра відділення новонароджених.

Кожна операція виконується за певними показаннями.

Показання - це сукупність причин, що зумовлюють необхідність проведення певного оперативного втручання.

Виконати операцію можна лише за відповідних умов.

Умови - це сукупність обставин, які дозволяють проведення даної операції.

Існують загальні умови, а саме: 1) наявність опе­раційної, відповідного обладнання та інструментарію; 2) при­сутність хірурга, що володіє технікою операції; 3) згода хворої (вагітної, роділлі, породіллі) на операцію. Крім цих умов, не­обхідні свої особливі умови для кожної конкретної операції, за відсутності яких операція або технічно неможлива (наприклад, накладання акушерських щипців при недостатньому розкритті шийки матки), чи навіть небезпечна для життя пацієнтки (ке­сарський розтин при наявності в організмі жінки інфекції може призвести до важких запальних ускладнень, спроба акушер­ського повороту при нерухомості плоду - до розриву матки та ін.).

Усі акушерські операції проводяться лікарем. Відповідно до інструкції Міністерства охорони здоров'я України в окремих випадках, акушерка повинна виконати, дотримуючись усіх правил асептики та антисептики, без за­стосування загального наркозу такі операції: ручне відділення та виділення плаценти, ручну ревізію порожнини матки, амніотомію, епізіотомію або перінеотомію, зашивання епізіотомної рани або розриву промежини першого чи другого ступеню, класичний зовнішньо-внутрішній поворот плода на ніжку (при рухливості плода) і без ознак загрози розриву матки в основному при багатоплідді.

Підготовка до акушерських операцій:

1. Багато акушерських операцій проводять у ургентному порядку. Тому в кожному акушерському закладі мають бути напоготові стерильні набори інструментів, бікси зі стерильною білизною, серветками, халатами, масками, одноразові шприци, одноразові системи, інфузійні засоби, ліки,знеболювальні, кровоспинні і скоротливі засоби, препарати для невідкладної допомоги.

2. Завжди мають бути готовими до роботи операційні: стерильний стіл, централізована подача кисню, апаратура, набори для реанімації.

3. Вагітну ретельно готують до операції, призначають дієту. Проводять премедикацію.

4. Проводять підготовку кишечника. Голять волосся на зовнішніх статевих органах у день операції Очисну клізму не проводять

5.В день операції заборонено вживати їжу і пити воду.

6.Катетеризацію сечового міхура виконують безпосередньо перед переведенням до операційної

7.Напередодні операції проводять зовнішнє акушерське обстеження і внутрішнє піхвове обстеження для визначення акушерської ситуації і обґрунтування діагнозу.

8. Вагітну оглядають хірург і анестезіолог, здійснюють психологічну підготовку.

9. На планову операцію жінка повинна дати згоду і поставити свій підпис в історії пологів.

Знеболювання акушерських операцій залежить від виду і обсягу оперативного втручання, стану жінки і відповідних умов. Якщо здійснюють порожнинну акушерську операцію (кесарів розтин), проводять загальний ендотрахеальний наркоз з використанням міорелаксантів, інтубаціїї трахеї і ШВЛ кисневоповітряною сумішшю. Загальний наркоз завжди проводить анестезіолог. Можна застосувати перидуральну анестезію, особливо у вагітних з тяжкими формами гестозу. Спинномозкову анестезію під час акушерських операції проводити не рекомендують. Анестезіолог виконує знеболення, враховуючи акушерську ситуації, відповідні умови, іноді й бажання пацієнтки.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 564 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)