АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Засоби і методи обробк операційного поля. Підготовка рук до операції

Прочитайте:
  1. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  2. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  3. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  4. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. V. Методичне забезпечення
  6. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  7. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  8. VI. Методика
  9. VI. Методичне забезпечення
  10. VI. Методичне забезпечення

Обробка рук – важливий засіб профілактики контактної інфекції. Лікарі-хірурги, операційні і перев'язочні сестри повинні постійно піклуватися про чистоту рук, доглядати за шкірою і нігтями. Найбільша кількість мікроорганізмів накопичується під нігтями, в області нігтєвих валиків, у тріщинах шкіри. Догляд за руками передбачає попередження тріщин шкіри, підстригання нігтів (вони повинні бути короткими), видалення задирок. Роботу, пов'язану з забрудненням і інфікуванням шкіри рук, варто виконувати в рукавичках. Правильний догляд за руками варто розглядати як етап у підготовці їх до операції. Обробка рук будь-яким способом починається з механічного очищення.

До класичних методів обробки рук відносяться способи Фюрбрингера, Альфельда, Спасокукоцького-Кочергіна, що зараз практично не застосовуються через свою громіздкість і тривалість.

Способи Фюрбрингера, Альфельда й інші передбачають попереднє миття рук стерильною щіткою і милом. Щітку, що тримають у правій руці, намилюють милом, потім мило укладають на тильну поверхню щітки й утримують долонею, у якій знаходиться щітка. Щітка або серветка повинні переміщатися в напрямку від пальців до передпліччя, кисті знаходяться вище передпліч, і потік теплої проточної води направляється від пальців до ліктя. У такому положенні починають і закінчують миття щіткою, не допускаючи стікання води від ліктя до кисті. Спочатку миють долонну поверхню кожного пальця, потім тильну поверхню і нігтьове ложе, міжпальцеві проміжки лівої кісті, потім правої, потім долоні і тил лівої і правої кистей і, зрештою, передпліччя до границі їх верхньої і середньої третини. Мильну піну постійно змивають проточною водою, щітку намилюють у міру необхідності. За увесь час миття руки не повинні доторкатися до кранів, потік води і її температуру регулюють перед миттям. Після закінченя миття щітку і мило кладуть на столик, руки ополоскують водою і, як і раніш, тримаючи кисті рук на рівні грудей, просушують шкіру стерильними марлевими серветками або рушником, не доторкаючись до невимитих ділянок шкіри. Далі (у залежності від способу обробки) пальці, кисті, нижню третину передпліч протирають серветками, густо змоченими спиртом, розчином церигеля або іншим антисептиком, за способом Альфельда руки протирають 96% спиртом протягом 5 хвилин, за Фюрбрингеому – після механічного очищення руки протирають протягом 1 хвилини розчином сулеми 1:1000 і потім 96% спиртом протягом 3 хвилин; закінчення нігтьового ложа обробляють 5% настойкою йоду.

Спосіб Спасокукоцкого-Кочергіна передбачає механічне очищення рук 0,5% розчином нашатирного спирту. Руки миють у двох тазах по 3 хвилини серветкою, виконують послідовно рухи, як при митті щіткою, починаючи від пальців лівої руки. У першому тазі руки миють до ліктів, у другому – до межі верхньої і середньої третини передпліччя. Після закінчення миття руки ополоскують розчином нашатирного спирту і кисті піднімають догори так, щоб краплі води стікали до ліктів. З цього часу кісті рук постійно знаходяться вище передпліч. Шкіру рук осушують стерильними серветками: спочатку обидві кисті (цю серветку кидають), потім послідовно нижню і середню третину передпліч. Знезаражують шкіру серветками, змоченими 96% спиртом, обробляючи двічі по 2,5 хвилини кісті до нижньої третини передпліч, потім кінчики пальців, нігтєві валики; нігтєві ложа і складки шкіри пальців змазують 5% спиртовим розчином йоду.

В даний час найбільш розповсюдженими способами миття рук є спосіб обробки рук первомуром (препарат З-4), гібітаном (хлоргексідіном) і т.п.

Обробка рук первомуром (препарат З-4). Первомур – суміш, що складається з мурашиної кислоти і перекису водню. Спочатку готують основний розчин у співвідношенні 81 мл 85% мурашиної кислоти і 171 мл 33% розчину перекису водню, які змішують у посуді з притертою пробкою і поміщають у холодильник на 2 години. При взаємодії мурашиної кислоти і перекису водню утвориться мурашина кислота, що володіє сильною бактерицидною дією. З зазначеної кількості основного розчину можна приготувати 10 л робочого розчину первомура, змішавши його з дистильованою водою – робочий розчин придатний до застосування. При підготовці розчину необхідно працювати в гумових рукавичках для попередження опіків концентрованими розчинами мурашиної кислоти або перекису водню. Обробка рук передбачає попереднє миття їх протягом 1 хвилини проточною водою з милом. Потім кісті і передпліччя до рівня середньої третини миють серветками в тазі з розчином первомура протягом 1 хвилини й осушують стерильними серветками; в одному тазі обробку рук можуть зробити 5 чоловіків.

Обробка рук хлоргексидином біглюконатом, який випускається у вигляді 20% водного розчину. Для обробки рук готують 0.5% спиртовий розчин: 500 мл 70% спирту додають 12,5 мл 20% розчину хлоргексидину биглюконата. Попередньо миють руки проточною водою з милом, осушують стерильними серветками, а потім протирають марлевим тампоном, змоченим приготовленим розчином, протягом 2-3 хвилин.

Прискорені способи обробки рук застосовують в амбулаторній практиці або в екстрених випадках. Для прискореного знезаражування рук використовують плівкоутворювальний препарат церигель, що відрізняється сильною бактерицидною дією. У його склад входять полівінілбутирол і 96% етиловий спирт. Руки миють водою з милом, ретельно осушують. На долоню наливають 3-4 мол церигеля і ретельно змочують їм пальці, нігтьові ложа і валики, кисті і нижню частину передпліччя. Напівзігнуті пальці тримають у розслабленому стані протягом 2-3 хвилин, поки на шкірі не утвориться плівка церигелю. Плівка, що утворилася, має захисні і бактерицидні властивості, по закінченні операції вона легко знімається марлевими кульками, змоченими спиртом.

Обробку рук в екстремальных умовах можна зробити шляхом протирання шкіри 96% етиловим спиртом протягом 10 хвилин (спосіб Бруна) або протягом 3 хвилин 2% спиртовим розчином йоду.

Здобуває поширення обробка рук у спеціальних пристроях із застосуванням ультразвуку.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1797 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)