АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Симбіоз

Прочитайте:
  1. Гетеротрофне живлення: голозойний та сапрофітний типи живлення, симбіоз і паразитизм.

Симбіоз (Simbiosis - співжиття) - одна з форм сумісного існування двох різних організмів. Існують два різновиди симбіозу - мутуалізм і коменсалізм.

Мутуалізм

Мутуалізмом називаються взаємовигідні стосунки між двома організмами. Інколи цей термін використовують замість терміну «симбіоз». Мутуалізм може існувати між двома тваринами, двома рослинами або між рослиною і твариною. Так, наприклад, актинія Calliactis para-siticaприкріпляється до раковини, в якій живе рак - самітник. Актинія харчується залишками їжі краба і переміщається разом з ним з одного місця на інше. У свою чергу вона забезпечує крабові маскування, а її жалкі клітини служать йому захистом. Актинія не може існувати, не прикріпляється до раковини краба, але і краб, позбувшись актинії, шукатиме іншу актинію і сам перенесе її на раковину, в якій проживає.

Рослиноїдні жуйні дають притулок фауні війчасті, наприклад Entodinium, здатних переварювати целюлозу. Останні можуть існувати тільки в анаеробних умовах, подібних тим, які є в травному тракті тварин. Війчасті які мешкають в травному тракті жуйних, харчуються целюлозою, що міститься в їжі хазяїна, перетворюючи її на такі сполуки, які вже самі жуйні здатні переварювати до продуктів, що піддаються всмоктуванню і асиміляції.

Коменсалізм

Коменсалізм (лат. com-с, разом і mensa- трапеза) - така форма симбіозу, при якій один з партнерів отримує користь з сумісного існування з іншим партнером (хазяїн ). При такій формі симбіозу хазяїн не отримує від сумісного існування ні користі, ні шкоди. Так, наприклад, колоніальний поліп Hydractinia echinata прикріпляється до раковин черевоногих молюсків, в яких мешкають раки відлюдники. Поліп отримує від краба живлення, поглинаючи залишки його їжі, а для краба таке сумісне існування є абсолютно байдужим.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 444 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)