АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Паразитизм. Паразитмешкає усередині або на поверхні тіла іншого організму, - хазяїна, і отримує від нього їжу і як правило місце існування

Прочитайте:
  1. ВИДЫ ПАРАЗИТИЗМА
  2. Гетеротрофне живлення: голозойний та сапрофітний типи живлення, симбіоз і паразитизм.
  3. Классификация паразитизма
  4. Паразитизм
  5. Паразитизм как экологический феномен
  6. Паразитизм США
  7. Происхождение паразитизма
  8. ПРОИСХОЖДЕНИЕ ПАРАЗИТИЗМА
  9. Сапрофитизм и паразитизм микробов. Патогенность и ее проявление (инфекциозность агрессивность, токсическое действие). Факторы патогенности. Вирулентность, методы ее определения.

Паразит мешкає усередині або на поверхні тіла іншого організму, - хазяїна, і отримує від нього їжу і як правило місце існування. В даному випадку сумісне існування вигідне тільки паразитові, тоді як хазяїнові його присутність може шкодити. Процвітаючий паразит може співіснувати з хазяїні, не заподіюючи йому серйозної шкоди і забезпечуючи таким чином власне існування.

Паразити, що мешкають на поверхні тіла хазяїна, називаються ектопаразитами (наприклад, кліщі, блохи і п'явки); такі організми не завжди ведуть виключно паразитичний спосіб життя. Паразити, що мешкають усередині організму хазяїна, називаються ендопаразитами (наприклад, малярійний плазмодій і ціп'як (Taenia).Паразитизм буває обов'язковим (облігатним) і необов'язковим (факультативним). Якщо організм вимушений постійно вести паразитичний спосіб життя, його називають облігатним паразитом. Прикладом факультативних (необов'язкових) паразитів є гриби, які спочатку ведуть паразитичний спосіб життя, а після загибелі хазяїна переходять на сапрофітне живлення на мертвому тілі. Деякі зелені рослини є напівпаразитами: володіючи здібністю до фотосинтезу, мікроелементи проте вони отримують від хазяїна. Прикладом таких рослин може бути омела біла, гаусторії якою проникають в деревину рослини-хазяїна і висмоктують з неї мінеральні солі і воду.



Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 356 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)