АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Голозойний тип живлення

Прочитайте:
  1. N Підчас заживлення раньової поверхні, в ній утворюється вал з лейкоцитів (грануляційний вал), який перешкоджає проникненню мікробів в матку.
  2. Вимкнути живлення.Переключити вхід осцилографа до виходу випрямляча.
  3. Гетеротрофне живлення: голозойний та сапрофітний типи живлення, симбіоз і паразитизм.
  4. Парентеральне живлення хворих
  5. Типи і механізми живлення бактерій. Поживні середовища, які використовують в мікробіології, вимоги до них, класифікація.

Всі організми, що харчуються цим способом, захоплюють їжу всередину тіла, де вона піддається перетравленню, перетворюючись на невеликі розчинні молекули, які можуть всмоктуватися і засвоюватися організмом. Вільноживучі голозойні організми володіють спеціальним травним трактом, в якому і протікають ці процеси. До голозойних організмів відносяться більшість тваринних і комахоїдних рослини.

Голозойний спосіб живлення складається з наступних процесів:

Поглинання їжі. Споживання складних органічних сполук.

Перетравлення. Розщеплювання великих, складних, нерозчинних молекул органічних сполук і перетворення їх в невеликі, розчинні молекули, які здатні до дифузії. Перетравлення здійснюється шляхом механічного подрібнення і ферментативного гідролізу їжі і може бути як позаклітинним, так і внутріклітинним.

Всмоктування. Перенесення розчинних молекул через мембрану з місць перетравлення і доставка їх до тканин організму. Поживні речовини, що всмокталися, або відразу поступають в клітину, або спочатку потрапляють в кровоносне русло і з кров'ю транспортуються до відповідних ділянок тіла.

Асиміляція. Використання організмом молекул, що всмокталися, для отримання енергії або для пластичного обміну.

Екскреція. Видалення з організму неперетравлених залишків їжі.

Тварини, які харчуються рослинною їжею, називаються травоїдними, тварини, які поїдають інших тварин - хижаками, а тварини, які їдять змішану тваринно-рослинну їжу, - всеїдними. Якщо вони поглинають їжу у вигляді дрібних часток, то їх називають мікрофагами; прикладом можуть служити дощові черв'яки. Тварини, споживаючі їжу великим кусками, називаються макрофагами. Існують тварини, споживаючі тільки рідку їжу, наприклад тля і комарі.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1204 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)