АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Реакції матричного синтезу в живих системах. Код ДНК, його властивості.

Прочитайте:
  1. Анафілактичні алергічні реакції (гіперчутливість І типу)
  2. В. Вторинної реакції
  3. Вікові особливості реакції серцево-судинної системи на фізичне навантаження
  4. Енергетичний обмін у живих організмів, його біологічне значення.
  5. Загальні особливості живих організмів
  6. Закон Гиббса-Оствальда-Фрейндлиха, влияние дисперсности на растворимость твердых частиц, процессы изотермической перегонки в дисперсных системах.
  7. Компенсаторно-пристосувальні реакції при гіпоксії.
  8. Компоненти реакції.
  9. Охарактеризуйте основні види мінливості. Що таке модифікаційна мінливість? Дайте визначення поняттю «норма реакції» і наведіть приклад.
  10. Побічні реакції препаратів сульфонілсечовини

 

Унікальність кожної клітини полягає в унікальності її білків. Клітини, що виконують різні функції, здатні синтезувати свої власні білки, використовуючи інформацію, що записана в молекулі ДНК. Ця інформація існує у вигляді особливої послідовності азотистих основ у ДНК і називається генетичним кодом. Тобто, генетичний код — це послідовність розміщення нуклеотидів в молекулі ДНК, яка визначає послідовністі амінокислот в молекулах ДНК. М. Гамов ще в 1954 р. припустив, що кодування інформації в ДНК може здійснюватися сполученням декількох нуклеотидів. Порядок азотистих основ у іРНК, що побудована відповідно до матриці ДНК, визначає порядок зв'язування амінокислот у синтезованому поліпептиді. Встановлено, що кожна амінокислота кодується послідовністю трьох азотистих основ (триплетом, або кодоном). Одне з визначних досягнень біології XX століття - розшифрування триплетного генетичного коду.

Послідовність нуклеотидів у молекулі ДНК кодує певну послідовність нуклеотидів в іРНК. Кожний триплет нуклеотидів кодує одну конкретну амінокислоту. Внаслідок трансляції, на основі генетичного коду на рибосомах синтезується необхідний білок.

Чотири азотистих основи в комбінаціях по 3, тобто 43, можуть утворити 64 різних кодони. У молекулі ДНК кожна основа входить до складу лише одного кодону. Тому код ДНК не перекривається. Кодони розташовуються один за одним безперервно. Оскільки можливих варіантів кодонів 64, амінокислот - 20, то певні амінокислоти можуть кодуватися різними триплетами (кодонами-синонімами). Внаслідок цього генетичний код називають виродженим або надмірним. Дублюючі триплети відрізняються лише за третім нуклеотидом. Є декілька амінокислот, які кодуються 3-4 різними кодонами (наприклад, амінокислота аланін кодується триплетами ЦГА, ЦГГ, ЦГТ, ГЦГ). Поряд з ними є амінокислоти, які кодуються двома триплетами, і тільки дві амінокислоти - одним. Однак кожний триплет кодує тільки одну певну амінокислоту, що свідчить про його специфічність. Крім того, деякі триплети (АТТ, АЦТ, АТЦ) не кодують амінокислоти, а є своєрідними "точками" термінації процесу зчитування інформації. Якщо процес синтезу доходить до такої "точки" в молекулі ДНК, синтез даної РНК припиняється. Встановлено кодони для всіх 20 амінокислот. Послідовність триплетів у ДНК визначає порядок розташування амінокислот у молекулі білка, тобто має місце колінеарність. Це означає, що положення кожної амінокислоти в поліпептидному ланцюгу залежить від положення триплету в ДНК. Численними дослідженнями встановлена універсальність генетичного коду. Він однаковий для всіх живих організмів, від бактерій до рослин і ссавців. Тобто у всіх живих організмів той самий триплет кодує ту ж амінокислоту. Це один з найбільш переконливих доказів спільності походження живої природи.

Властивості генетичного коду:

1. Генетичний код триплетний|, тобто кожній амінокислоті відповідає свій кодовий триплет (кодон), що складається з 3 нуклеотидів|. Наприклад, амінокислота цистеїн| кодується триплетом А— Ц—А, валін| — триплетом Ц—А—А;

2. Код не перекривається, тобто нуклеотид| не може входити до складу двох сусідніх триплетів;

3. Код вироджений, тобто одна амінокислота може кодуватися декількома триплетами. Наприклад, амінокислота тирозин| кодується 2 триплетами;

4. Код не має розділових знаків, прочитування інформації відбувається триплетно|. Ген — ділянка молекули ДНК, що характеризується певною послідовністю нуклеотидів|, що визначає синтез одного поліпептидного| ланцюга або молекули РНК;

5. Код універсальний, тобто єдиний для всіх живих організмів — від бактерій до людини. У всіх організмів є одні і ті ж 20 амінокислот, які кодуються одними і тими ж триплетами.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 789 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)