АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клітинна загибель при органогенезі

Прочитайте:
  1. Загибель клітин та тканин.
  2. Клітинна будова організму
  3. КЛІТИННА ОБОЛОНКА. ЦИТОПЛАЗМА
  4. Серповидно – клітинна анемія.
  5. Червоно-клітинна аплазія кісткового мозку (ЧКАКМ)

Деструктивні процеси і загибель клітин відіграють життєво важливу роль у розвитку зародків. Вона необхідна на багатьох етапах (розвиток пальців, резорбція хвоста, метаморфоз безхвостих амфібій). Цей процес детермінований генетично і регулюється різними факторами, в тому числі і гормонами. Наприклад, мюллерові протоки у самців регресують під впливом секрету чоловічих гонад, в той час як розташовані поряд чоловічі протоки продовжують розвиватись.

Загибель клітин між пальцями в закладці кінцівок може бути попереджена, якщо до визначеної стадії розвитку кінцівки експлантувати ці клітини в інше місце. Після визначеної стадії розвитку кінцівки пересадка міжпальцевих клітин не попереджує апоптоз - генетично запрограмована загибель і резорбція. Очевидно, що цей момент пов'язаний із сприйняттям та реалізацією ними позиційної інформації. Багато структур зародка виникають із невеликої кількості вихідних клітин. Група клітин, що розвиваються з однієї клітини-попередника, називають клоном. Це уявлення про клон виникло із імунологічних досліджень, в яких було показано, що у відповідь на введення в організм чужорідних антигенів одна імунологічно компетентна клітина проліферує у відповідь на це багато ідентичних їй потомків, які теж здатні продукувати антитіла проти цього антигена (на цьому заснована імунологічна теорія «клональної селекції» Т. Барнета (1969). Прикладом клональності ембріогенезу може слугувати той факт, що на стадії приблизно 64 клітин у ссавців на будову власного зародка підуть тільки 3 клітини (3 бластомера внітрішньої клітинної маси).

 

Використана література:

"Біологія індивідуального розвитку. Частина І. Практикум": навчальний посібник / М.Е. Дзержинський, Н.В. Скрипник, О.К. Вороніна, Л.М. Пазюк; упорядкування Н.В. Скрипник – К.: Видавничо-поліграфічний центр "Київський університет", 2013. – 226 с.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 442 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)