АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Обгрунтування теми.

Прочитайте:
  1. I. Актуальність теми.
  2. Актуальність теми.
  3. Актуальність теми.
  4. Актуальність теми.
  5. Актуальність теми.
  6. Актуальність теми.
  7. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.
  8. Анатомо-фізіологічна характеристика вегетативної нервної системи.
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  10. Базові знання,вміння,навички,необхідні для вивчення теми.

 

Серцево-судинна патологія займає перше місце в структурі захворюваності населення. Недостатність серця виникає в результаті пошкодження міокарда (порушення коронарного кровообігу, гіпоксія, інтоксикації та ін.) і перенавантаження серця(вади клапанів, гіпертонічна хвороба та ін.). Патологія серця тривалий час може залишатись скритою, в зв’зку з включенням внутрішньосерцевих механізмів та екстракардіальних компенсаторних механізмів.Одним із вдосконалих внутрішньосерцевих механізмів компенсації є гіпертрофія.

Але вона несе в собі і патологічні зміни – порушенняяя іннервації, кровопостачання, енергозабезпечення міокардіальних клітин. Це призводить до розвитку кардіосклерозу і недостатності серця. Характер компенсаторних і власно патологічних процесів визначається нервовою і ендокринною системами. Знаанняя цих процесів необхідні для успішної боротьби із серцево- судинними захворюваннями.

Порушення коронарного кровообігу може виникати в результаті невідповідності між необхідністю міокарда в кисні і його доставкою кров'ю. Найчастіше це відбувається при ураженніі вінцевих артерій атеросклерозом.

Коронарна недостатність може проявлятися функціональними порушеннями, а також некротичними змінами в м'язіі серця – інфарктом міокарду. Розрізняють недостатність, обумовлену зниженням вінцевого кровотоку (первинну) і пов'язану зі значним збільшенням метаболізму в міокарді (тобто некоронарогенну – вторинну).

Порушення нормального ритму серцевих скорочень – аритмії серця – є наслідком різних порушень автоматизму, збудливості і проводимості міокарда і мають багатоманітну етіологію і патогенез. В виникненні аритмії мають значення органічні зміни в міокарді, нервово- рефлекторні фактори, ураження нервової системи, ендокринні порушення, токсична дія деяких лікарських препаратів. Порушення ритму серця можуть розвиватися при зміні співвідношення іонного складу в зовнішньо- і внутрішньоклітинному середовищі міокарда, обумовлюючому порушення електрофізіологічних характеристик синусового вузла, провідної ситеми і скоротливої активності міокарда. Основними механізмами аритмії є виникнення гетеротопних очагів автоматизма в міокарді і патологічна циркуляція хвилі збудження.

Знання причин і умов виникнення коронарної недостатності і аритмій серця, їх патогенезу необхідно для розуміння механізмів порушення функцій серцево – судинної системи і можливості їх корекції.

 

МЕТА:

1. Вміти формулювати поняття “недостатність серця” і знати причини, які їх викликають.

2. Знати механізми компенсації при вроджених пороках серця, значення дитячих інфекцій в розвитку міокардіальної форми недостатності серця.

3. Зрозуміти значення хронічної інфекції порожнини роту при виникненні патології серцевого м'яза і усугублення патологічного процесу у хворих, що мають ураження серця.

4. Знати про важливість профілактичної і санітарно – просвітницької роботи про попередження виникнення патології серця, вміти визначати значенняя факторів риску при виникненні серцево – судинних захворювань, а також вплив навколишнього середовища, що викликають зрив компенсації і прискорюють розвиток серцевої недостатності.

5. Знати причини і механізми розвитку порушення коронарного кровообігу.

6. Знати патогенетичну класифікацію, етіологію і механізми виникнення аритмій серця.

7. Знати, що причиною порушення коронарного кровообігу і ритма серця може бути дія промислових отрут, термічних факторів, електричного току, тяжке фізичне навантаження, робота в умовах високогір'я.

 

ЗАВДАННЯ 1. Повторити навчальний матеріал по питанням.

Питання для повторення.

1. Особливості іннервації, метаболізма і кровозабезпечення серця.

2. Закон Франка- Старлінга.

3. Ритмоінотропний ефект.

4. Структурні і функціональні особливості вінцевих артерій.

5. Іннервація серця і вінцевих артерій.

6. Основні властивості серцевого м'яза.

7. Автоматизм. Водії ритму скорочення серця.

8. Збудливість. Поняттяя про потенціали покою і дії шлуночків серця. Особливості потенціала дії водіїв ритму.

9. Провідність. Структура провідної системи серця.

 

Основні питання.

1. Визначення недостатності кровообігу і серця.

2. Види недостатності серця.

3. Внутрішньосерцеві механізми компенсації підвищеного навантаження, їх характеристика.

4. Роль нервової системи в здійсненні компенсаторних реакцій серця.

5. Гостра недостатність серця: етіологія і патогенез.

6. Стадії компенсаторної гіперфункції серця. Характеристика структури, функції і метаболізма міокарда в кожну стадію.

7. Гіпертроіфя міокарда, особливості обміну і функцій гіпертрофічного міокарда.

8. Хронічна недостатність серця.

9. Поняття про коронарну недостатність.

10. Патогенез інфаркту міокарда.

11. Фактори ризику в етіології інфаркту міокарда.

12. Патогенез кардіогенного шоку.

13. Больовий і резорбціонно- некротичний синдром.

14. Механізми порушення серцевого ритму при інфаркті міокарда.

15. Експериментальні моделі інфаркта міокарда.

16. Класифікація порушень ритму серця.

17. Порушення автоматизму, причини і механізми виникнення.

18. Трансформація ритму, альтернація.

19. Механізм виникнення миготливої аритмії.

 

ЗАВДАННЯ 2. Проаналізувати логічну структуру навчального матеріалу.

 

ЗАВДАННЯ 3. Виконати завдання орієнтовної карти.

№п/п ЗАВДАННЯ ВКАЗІВКИ ДО ЗАВДАННЯ
1.     2.     3.     4.     5.   6.   7.   8.   9.   10.   11.     Дати порівняльну енергетичну характеристику основних негайних механізмів компенсації підвищеного навантаження серця.   Привести причини і механізми розвитку гіпертрофії міокарда.     Пояснити причини і механізми розвитку прогресуючого кардіосклерозу.   Охарактеризувати гемодинамічні зміни при хронічній недостатності серця.   Вказати основні ланцюги патогенеза хронічної недостатності серця.   Вказати коронарогенні і некоронарогенні механізми коронарної недостатності.     Назвати наслідки гострої коронарної недостатності, механізм їх розвитку.   Пояснити механізм виникнення синусової тахикардії і брадикардії.   Назвати види блокади екстрасистол і механізм їх виникнення.   Перерахувати види блокади серця і пояснити механізм їх виникнення.   Перерахувати аритмії, що виникають при одночасному порушенні автоматизму і провідності.     Вказати найменше вигідний механізм компенсації і пояснити особливості енергопостачання при різних видах компенсації.     Вказати значення інтенсивності функціонування структур в виникненні і формуванні гіпертрофії міокарда в різні стадії компенсаторної гіперфункції серця.   Відмітити особливості гіпертрофії міокарда на рівні клітини і органа, сприяючих виникненню кардіосклерозу.   Виділити компенсаторні і патологічні зміни гемодинаміки.     Намалювати схему основних порушень при недостатності серця.   У відповіді використати данні, отримані на експериментальних моделях інфаркту міокарда.   Вказати зміни структури, метаболізму, ЕКГ.     Для відповіді використати матеріал лекції та підручника “Патологічна фізіологія”.   Зобразити графічно типові зміни ЕКГ.     В залежності від рівня і ступеня порушення провідної системи серця.   Вказати, в яких відділах серця вони найчастіше зустрічаються.    

 

 

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ.

 

1. У тварини для відтворення серцевої недостатності проведена коарктація аорти. По якому типу буде проходити компенсація підвищеного навантаження і чому?

2. Експериментальній тварині з гіпертрофією міокарда дали додаткове навантаження. Спостерігались значне розширення порожнини серця і тахикардія. Про що це свідчить? Пояснити патогенез змін, які спостерігаються.

 

 

3. У собаки після введення в вінцеву артерію сиворотки, що містить антикардіальні антитіла, спостерігались зміни комплекса QRS і зубця T, зміщення інтервала S-T електрокардіограми, зниження хвилинного об'єму крові. Яка форма ураження міокарда виникла? Який механізм її розвитку?

 

4. Кролика з експериментальним атеросклерозом піддали довготривалому фізичному навантаженні – бігу в тредбані, що викликало розвиток інфарктаа міокарда. Який механізм виникшого ураження серцевого м'яза? Зобразити можливі при цьому зміни електрокардіограмию

 

 

5. Поступове охолодження кролика викликало порушення ритму серця. При цьому спочатку спостерігалось збільшення інтервалу P-Q, потім періодичні випади скороченняя шлуночків, а в послідуючому- різний ритм скорочень передсердь і шлуночків (відповідно 66 і 30 скорочень за 1 хв.). Яке порушення ритму серця виникло? Описати його стадії. Зобразити графічні зміни ЕКГ.

 

6. У хворого після крововиливу в мозок спостерігалось зменшення

частоти пульсу до 50 в 1 хв. Пульс ритмічний. Як називаєтьсяя таке порушення ритму серця і який його патогенез? Які зміни ЕКГ при цьому спостерігаються?

 

7. У дівчини 17 років періодично спостерігаються приступи серцебиття, які тривають декілька хвилин. Частота пульсу прицьому досягає 200 в 1 хв. Пульс ритмічний. Які порушення ритму серця виникли? Який його механізм?

 

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 307 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)