АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Склад кінцевого мозку

Прочитайте:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. D. Оболонки мозку
  3. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  4. II. Cтруктура та склад служби страхових експертів
  5. Акт за якою формою складається при обліку нещасних випадків, під час виробничого травматизму?
  6. Аналітико-синтетична діяльність кори головного мозку
  7. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  8. Анатомічна будова та функції проміжного мозку.
  9. Анатомія спинного мозку
  10. АРТЕРІАЛЬНЕ (ВЕЛІЗІЄВЕ) КОЛО МОЗКУ».

Кінцевий мозок, telencephalon, представлений двома півкулями, hemispheria cerebri. До складу кожного півкулі входять: плащ, абомантія, pallium, нюховий мозок, rhinencephalon, і базальні ядра. Залишком первинних порожнин обох бульбашок кінцевого мозку є бічні шлуночки, ventriculi laterales.

 

Передній мозок, з якого виділяється кінцевий, спочатку виникаєу зв'язку з нюховим рецептором (нюховий мозок), а потім він стає органом управління поведінкою тварини, причому в ньому виникають центри інстинктивної поведінки, заснованого на видових реакціях (безумовні рефлекси), - підкіркові ядра та центриіндивідуальної поведінки, заснованого на індивідуальному досвіді (умовні рефлекси), - кора великого мозку. Відповідно до цього в кінцевому мозку розрізняють в порядку історичного розвитку наступні групи центрів:

 

Нюховий мозок, rhinencephalon, - самадревня і разом з тим найменша частина, розташована вентрально.

Базальні, або центральні, ядра півкуль, «підкірці», - стара частина кінцевого мозку, paleencephalon, прихована в глибині.

Сіра речовина кори, cortex, - наймолодша частина, neencephalon, і разомз тим найбільша частина, що покриває інші як би плащем, звідки і її назва «плащ», або мантія, pallium.

Крім зазначених для тварин двох форм поведінки, у людини виникає третя форма - колективна поведінка, заснована на досвіді людського колективу, створюється в процесі трудової діяльності людини і спілкування людей за допомогою мови. Ця форма поведінки пов'язана з розвитком наймолодших поверхневих шарів мозкової кори, що становлять матеріальний субстрат так званої другої сигнальної (словесної) системи дійсності (І. П. Павлов). Так як в процесі еволюції з усіх відділів центральної нервової системи швидше і сильніше за все зростає кінцевий мозок, то він у людини стає найбільшою частиною головного мозку і набуває вигляду двох об'ємистих півкуль - правого і лівого, hemispheria dextrum et sinistrum.

 

У глибині подовжньої щілини мозку обидві півкулі сполучені між собою товстої горизонтальної платівкою - мозолистим тілом, corpus callosum, яке складається з нервових волокон, що йдуть поперечно з однієї півкулі в іншу. В мозолистом тілі розрізняють передній загинається донизу кінець, або коліно, genu corporis callosi, середню частину, тіло, truncus corporis callosi, і потім задній кінець, потовщений у формі валика, splenium corporis callosi. Всі ці частини добре видно на сагиттальном розрізі мозку між обома півкулями. Коліно мозолистого тіла, загинаючись донизу, загострюється і утворює дзьоб, rostrum corporis callosi, який переходить в тонку пластинку, lamina rostralis, триваючу в свою чергу в lamina terminalis.

 

Під мозолистим тілом знаходиться так званий звід, fornix, що представляють два дугоподібних білих тяжа, які в середній своїй частині, corpus fornicis, з'єднані між собою, а спереду і ззаду розходяться, утворюючи попереду стовпи зводу, columnae fornicis, позаду - ніжки зводу, crura fornicis. Crura fornicis, прямуючи назад, спускаються в нижні роги бокових шлуночків і переходять там в fimbria hippocampi. Між crura fornicis під splenium corporis callosi простягаються поперечні пучки нервових волокон, що утворюють commissura fornicis. Передні кінці склепіння, columnae fornicis, тривають вниз до підстави мозку, де закінчуються в corpora mamillaria, проходячи через сіру речовину hypothalamus. Columnae fornicis обмежують лежать позаду них міжшлуночкової отвори, що з'єднують III шлуночок з бічними шлуночками.

 

Попереду стовпів зводу знаходиться передня спайка, commissura anterior, що має вигляд білої поперечної перекладини, що складається з нервових волокон. Між передньою частиною зводу і genu corporis callosi натягнута тонка вертикальна пластинка мозкової тканини - прозора перегородка, septum pellucidum, в товщі якої знаходиться невелика щелевидная порожнин

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 459 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)