АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Аналітико-синтетична діяльність кори головного мозку

Прочитайте:
  1. D. Оболонки мозку
  2. E. Дискоординована пологова діяльність
  3. I – IV ПАРЫ НЕРВОВ ГОЛОВНОГО МОЗГА
  4. IX-XII ПАРЫ НЕРВОВ ГОЛОВНОГО МОЗГА
  5. V-VIII ПАРЫ НЕРВОВ ГОЛОВНОГО МОЗГА
  6. V2: Тема 7.1 Обзор строения головного мозга. Основание головного мозга. Выход черепных нервов (ЧН). Стадии развития. Продолговатый мозг, мост.
  7. V2: Тема 7.5 Плащ. Центры первой и второй сигнальных систем. Функциональные системы головного мозга.
  8. А) головного мозга (церебральных)
  9. Абсцесс головного или спинного мозга
  10. АБСЦЕСС ГОЛОВНОГО МОЗГА.

 

Вища нервова діяльність полягає у безперервному аналізі складових частин зовнішнього світу і їхньому подальшому синтетичному злитті у цілісне сприй­мання. Аналіз і синтез подразнень є найважливішими функціями кори великих півкуль. Аналіз подразнень - це розрізнення сигналів, диференціювання впливів на організм. Синтез подразнень проявляється у зв'язуванні, об'єднанні і узагальненні збуджень, які виникають у різних ділянках кори. Проявом синтетичної діяльності кори є утворення тимчасових зв'язків, які лежать в основі вироблення умовних рефлексів.

Аналіз подразнень починається у рецепторах, продовжується у нижчих від­ділах центральної нервової системи і закінчується у корі півкуль головного мозку.

Утворення простого умовного рефлексу містить у собі елементи аналізу і синтезу. Про це свідчить той факт, що умовний рефлекс удосконалюється, переходячи зі стадії генералізації до стадії спеціалізації. Наприклад, молоді щенята підходять на оклик не тільки до господарів, а й сторонніх людей, а потім вчаться слухати тільки своїх господарів. Таким чином, стадія генералізації характеризується узагальненням реакцій на схожі подразники, а стадія спеціалізації - виділенням основного сигналу як єдиного.

У природних умовах діють, зазвичай, не поодинокі подразники, а їхні комплекси, аналіз і синтез яких визначають характер реакцій. Незмінний стереотипний порядок дії подразників називають зовнішнім стереотипом. Унаслідок багатора­зового повторення системи подразників у певному порядку фіксується послідовна зміна функціональних станів нервових центрів, синтезується в єдине ціле, у ціліс­ну систему рефлексів. Така зафіксована послідовність процесів збудження і галь­мування, що виникають у мозку, називається динамічним стереотипом. Динамі­чний стереотип - це фіксована система з умовних і безумовних рефлексів, які об'єднані в єдиний функціональний комплекс, утворений під впливом стереотип­них змін зовнішнього і внутрішнього середовища.

Розрізняють простий ритмічний стереотип, до складу якого входить кіль­ка позитивних і негативних умовних рефлексів ( ++-+-++); ритміко-мозаїчний, який складається з регулярного поєднання позитивних і негативних умовних реф­лексів (+-+-+-+-+), а також стереотип стереотипів, який лежить в основі життє­вих поведінкових реакцій людини і тварин та праці людини.

Процес утворення динамічних стереотипів є складним, але вони стають міцними. Внаслідок зміни зовнішнього стереотипу починає змінюватись і система умовних рефлексів, тобто переробляється динамічний стереотип. Переробленім динамічного стереотипу є складним, іноді воно стає непосильним, тому можуть виникнути функціональні розлади вищої нервової діяльності.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 954 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)