АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функціональна асиметрія мозку людини

Прочитайте:
  1. D. Оболонки мозку
  2. А. Забезпечення пози людини
  3. Аналітико-синтетична діяльність кори головного мозку
  4. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  5. Анатомічна будова та функції проміжного мозку.
  6. Анатомія спинного мозку
  7. АРТЕРІАЛЬНЕ (ВЕЛІЗІЄВЕ) КОЛО МОЗКУ».
  8. Б. На малюнку розгляньте внутрішню будову спинного мозку.
  9. Біологічних ритмів людини
  10. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.

 

Функціональна асиметрія кінцівок людини пов'язана з функціональною асиметрією півкуль мозку. М'язами правої половини тіла керує ліва півкуля, а лівою - права. Отже, у праворуких людей провідною є ліва півкуля.

Нервова система людини, в тому числі і центральна, має двобічну симет­рію. Першого удару уявленню про симетрію мозку було завдано П.Крока після відкриття у лівій півкулі рухового центру мови. З 1960 р. Р.Сперрі почав здійснювати роз'єднання півкуль у хворих на епілепсію. У результаті такої операції епілептичні напади припинялись, а психіка пацієнтів не порушувалась. Вони не втрачали інтелектуальні здібності, не зазнавала змін їхня свідомість. Р.Сперрі аналізував функції роз'єднаних півкуль, довів їх функціональну асиметрію, і у 1981 р, за це відкриття був удостоєний Нобелівської премії.

Сьогодні функціональну асиметрію півкуль досліджують методом однобіч­ного електрошоку. За цим методом можна пригнічувати на 30-40 хн діяльність лише однієї півкулі. Поведінку людини у однопівкульному стані порівнюють з її поведінкою, під час якої функціонують обидві півкулі.

Тривалий час вчені не зауважували анатомічної асиметрії півкуль, яку ви­явили лише у 1968 р. Н.Гешвінд і У.Левицький. Вчені встановили, що у більшо­сті людей («70 %) вискова пластинка, яка входить у зону Вернике, має більші розміри у лівій півкулі, ніж у правій. Окрім того, сільвієва борозна у лівій півкулі має більшу довжину, ніж у правій.

Ці морфологічні відмінності пов'язані з розміщенням у лівій півкулі біль­шості людей мовних центрів. Анатомічна асиметрія півкуль помітна і в плода, тому вважають, що кора лівої півкулі запрограмована для мовної функції (Ф.Блум и соавт., 1988). Під час ушкодження мовних ділянок кори лівої півкулі у дитячому віці їх функцію беруть коркові зони правої півкулі.

Методом комп'ютерної томографії встановлено, що об'єм лівої півкулі у людини більший, ніж правої. Доведено, що маса сірої речовини і кількість нейро­нів у лівій півкулі більші, ніж у правій.

На підставі проведених досліджень сьогодні можна стверджувати, що у більшості людей ліва півкуля є мовною, а права - німою. Тому у "лівопівкульної" людини зберігається мова, яка стає навіть багатшою. Така людина стає говіркою, вона вживає більше слів і їх сполучень, конструкції речень усклад­нюються, збільшується кількість службових і допоміжних слів. Однак, розмовлятиз такою людиною важче через те, що її голос стає неприємним, наголоси спот­ворюються, у мові зникають логічні і емоційні паузи, порушуються інтонаційні компоненти мови.

Люди з функціонуючою тільки лівою півкулею не цікавляться музикою, не впізнають людей, не розрізняють чоловічі і жіночі обличчя. У таких людей зберігається абстрактне мислення і свідомість, не порушуються читання і письмо.

Ліва півкуля аналізує нову інформацію, має більшу здатність до лічби і математичних операцій. В.Л.Біанкі (1981) вважає, що у процесі навчання ліва півкуля працює за принципом індукції, тобто спочатку аналізує, а потім синтезує. Вважають, що ліва півкуля діє логічним, аналітичним способами, обробляє інформацію дискретно, подібно до цифрової ЕОМ (С.Спрингер, Г.Дейч, 1 983).

У "лівопівкульноі" людини спостерігається позитивний емоційний стан, часто виникає ейфорія. Така людина стає привітною, толерантною і веселою (С.Спрингер, Г.Дейч, 1983).

Виключення лівої півкулі відображається насамперед на мові людини, кот­ра відразу ж втрачає здатність говорити. Через 5-10 хв. хворий намагається відпо­відати на питання, але промовляє тільки нерозбірливі звуки. Такий стан збері­гається 20-30 хв. Пізніше хворі відгукуються на епос ім'я, називають прості, а по­тім складніші предмети. У "правопівкульної" людини зберігаються інтонаційні компоненти мови, але збіднюється словниковий запас, зменшується кількість службових слів, переважають речення з кількох спів, порушується читання. Лю­дина з функціонуючою правою півкулею впізнає предмети і розрізняє кольори.

Після виключення лівої півкулі втрачаються професійні знання, порушуєть­ся абстрактне мислення, погіршується настрій.

Вважають, що права півкуля має характерну для людини свідомість, але не таку, яку може виражати поняттями (Г.М.Чайченко, 1 993).

Доведено зв'язок правої півкулі з просторово--образним мисленням, з процесами творчої уяви та фантазії. Права півкуля забезпечу орієнтацію у просторі і часі. При її ушкодженні людина втрачає уявлення про своє тіло. Права півкуля має більшу здатність до орієнтації у геометричних зображеннях. Стверджують, що права півкуля працює за принципом дедукції - спочатку синтезує, а потім ана­лізує (В.Л.Бианки, 1981) і її робота нагадує аналогову обчислювальну машину (С.Спрингер, Г.Дейч, 1983).

Висловлюють міркування, що функціональна асиметрія мозку неабсолютна і майже третина людей не має чіткої спеціалізації півкуль. Встановлено, однак, що художники обробляють інформацію, використовуючи можливості, правопівкульного мислення, а вчені - лівопівкульного (В.С.Ротенберг, 1989). Зумовлене це тим, що ліва півкуля здійснює розумові операції за допомогою словесних сиг­налів, а права оперує образами.

Вищі психічні функції (свідомість, мислення, духовна діяльність) є результатом спільного функціонування півкуль. Обидві півкулі доповнюють одна одну, але, крім того, кожна півкуля дещо пригнічує діяльність іншої. Хоча ліва півкуля забезпечує абстрактне мислення, проте значення слів зберігається у правій півку­лі, тому без неї розумовий процес втрачає сенс. Висловлюють припущення, що з діяльністю правої півкулі пов'язані парапсихологічні здібності людини (Г.М.Чайченко, 1993).

Хоча півкулі мозку мають спеціалізовані функції, проте в інтактному мозку вони працюють разом, зумовлюючи виняткові розумові здібності людини, її свідомість. Дж.Джсйнс (1976) висловив припущення, що свідомість з'явилась у людини близько трьох тисяч років тому, коли виникла писемність і культура. До то­го часу людина мала "бікамеральний" розум. Це означає, що дві півкулі мозку ді­яли певною мірою незалежно. Мову може генерувати і права півкуля, а сприймати ліва. Таку мову пояснювали як "голос богів". Ф.Блум і співавт. (1988) вважають гіпотезу Дж.Джейнса спекулятивною.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1106 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)