АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нюховий аналізатор

Прочитайте:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. Аналізатора)?
  3. Вестибулярний аналізатор
  4. Зоровий аналізатор
  5. Зоровий аналізатор
  6. Інтерорецептивний (вісцеральний) аналізатор
  7. МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ СЛУХОВОГО АНАЛІЗАТОРА
  8. Поняття про аналізатори. Шкіра, будова. Шкіра як рецепторне поле. Види рецепторів шкіри
  9. Слуховий аналізатор

 

Нюх - це здатність людини і тварин сприймати і розрізняти різні запахи. Він є одним з видів хеморецепції і здійснюється нюховим аналізаторомє. Нюх відіграє роль у відшукуванні їжі, особин протилежної статі, виявлення ворогів, орієн­тації та спілкуванні тварин. Добре розвинений нюх мають хижаки копитні, слаборозвинений - ластоногі, примати і людина, не мають органів нюху,дельфіни, зубаті кити.

Подразниками нюхових рецепторів є молекули пахучих речовин, які надхо­дять до рецепторів разом з повітрям через ніздрі або через хоани з ротової порож­нини під час ковтання. Джерелами пахучих речовин є рослини, хижаки, жертва або інші особини того ж виду. Речовини, які служать для знаходження особин то­го ж виду ідля передачі інформації у суспільних комах, називають феромонами. Самці деяких нічних метеликів можуть відшукати у такий спосіб рамку, що зна­ходиться на відстані кількох кілометрів. У комах нюхові рецептори розміщені найчастіше на антенах.

У нижчих хребетних нюхові рецептори знаходяться у глибині носових ямок або мішечків, а у вищих - у порожнині носа. У людини нюхові рецептори розмі­щені у верхніх носових ходах. Загальна їх кількість у людини становить приблиз­но 10млн.

Нюхові рецептори - це первинні біполярні сенсорні клітини, від яких від­ходять два відростки - дендрит, який має війки, і аксон. Війки занурені у шар сли­зу, що виробляють боуменові залози, і вони не здатні до активних рухів, але збільшують поверхню контакту з молекулами пахучих речовин. Нюхові клітини функціонують близько 60-ти днів і постійно оновлюються (Г.Шеперд, 1 987). Це є єдиний приклад нейронів, які безперервно оновлюються протягом життя організ­му.

Для того, щоб виникло відчуття запаху, речовина повинна бути леткою (щоб з повітрям попасти в порожнину носа) і розчинною у воді (щоб проникати через слиз до рецепторів). Згідно сьогоднішніх уявлень, молекули пахучих речо­вин взаємодіють з білковими молекулами мембрани нюхових рецепторів. Унаслі­док цього нюхові рецептори Генерують рецепторні потенціали, а потім імпульси, які волокна нюхового нерва проводять у нюхову цибулину - первинний центр нюхового аналізатора. Потім імпульси надходять у гіпокамп, лобові і скроневі частки кори.

Зареєструвати рецепторні потенціали нюхових рецепторів важко. Тому реєструють сумарну електричну активність нюхового епітелію (електроольфактограму).

Кожен нюховий рецептор реагує не на одну, а на багато пахучих речовин, але віддає перевагу деяким з них. Нараховують від 50-ти до 100-та первинних нюхових відчуттів (П.Стерки, 1987). Людина здатна розрізняти запах кількох ти­сяч речовин (Х.Альтнер, Й.Бекх, 1996). Чутливість нюхового аналізатора люди­ни досить висока: збудження невеликої кількості рецепторів супроводжується ви­никненням відчуття запаху. Адаптація нюхового аналізатора відбувається досить повільно (десятки секунд або хвилин). Зниження нюхової чутливості називається гіпосмією, а втрата - аносмією. Зустрічаються нюхові галюцинації (нюхові від­чуття за відсутності пахучих речовин) і паросмія - неправильне сприймання за­паху.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 546 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)