АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вестибулярний аналізатор

Прочитайте:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. Аналізатора)?
  3. Зоровий аналізатор
  4. Зоровий аналізатор
  5. Інтерорецептивний (вісцеральний) аналізатор
  6. МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ СЛУХОВОГО АНАЛІЗАТОРА
  7. Нюховий аналізатор
  8. Орган слуху і вестибулярний апарат
  9. Поняття про аналізатори. Шкіра, будова. Шкіра як рецепторне поле. Види рецепторів шкіри

 

Тваринні організми розвивались на Землі в умовах дії на них сили тяжіння, або в гравітаційному полі. Життя у гравітаційному полі зумовило тваринні органі­зми займати певне положення відносно дії сили тяжіння, тобто вертикалі. Добу­вання їжі, захист від ворогів вимагали відхилення тіла від лінії дії сили тяжіння. Виникла необхідність визначати не тільки «верх» і «низ», а й величину відхилен­ня тіла та коригувати його. Для орієнтації відносно гравітаційного поля Землі сформувалась гравітаційна сенсорна система, або вестибулярний аналізатор.

Вестибулярний апарат, або орган рівноваги людини і хребетних тварин, сприймає зміни положення голови і тіла у просторі і напрям руху тіла. Він є частиною внутрішнього вуха і складається з отолітового апарату і трьох півколо­вих каналів. Отолітовий апарат є детектором гравітації і лінійного прискорення, а півколові канали - кутового (обертального) прискорення при обертанні голови або тіла. Отолітовий орган складається з двох мішечків, які називають саккулус і утрикулус. Півколові канали розміщені у трьох взаємоперпендикулярних площи­нах: верхній - у фронтальній, задній— у сагітальній і зовнішній — у горизонталь­ній. Один з кінців кожного каналу розширений і утворює ампулу. Обидва мішеч­ки і півколові канали заповнені ендолімфою.

У мішечках і ампулах півколових каналів знаходяться волоскові клітини, які є рецепторами вестибулярного апарату. У мішечках рецепторні клітини гру­пуються у макулах, а в ампулах півколових каналів у гребінцях. Макула саккулусу містить близько 7500, утрикулусу - 9000, а гребінці півколових каналів - по 5500 волоскових клітин. Будова всіх волоскових клітин однакова, а допоміжні структури, які оточують волоски, різні.

Від кожної волоскової клітини відходить одна справжня війка - кіноцілія, оточена певною кількістю стереоцілій - тоненьких виростів, які містять цитопла­зму і оточені мембраною. Вони короткі і їхня висота зменшується з відстанню від кіноцілії. Доведено, що згинання волосків у бік кіноцілії спричинює збуджуючий ефект, а у протилежний - гальмівний.

Виникає питання, внаслідок чого згинаються волоски? У макулах мішечків волоски рецепторних клітин занурені у драглисту масу, в якій знаходяться дрібні кристали СаСОз (отоліти). Цю структуру називають отолітовою мембраною. Ко­ли людина стоїть вертикально, її голова знаходиться у нормальному положенні, макула утрикулусу розміщується горизонтально і отолітова мембрана не викликає згинання волосків. З нахилянням голови отолітова мембрана зміщується згинаю­чи волоски. Ситуація з макулою саккулусу аналогічна, але вона при нормальному положенні голови розміщена вертикально. Отже, отолітовий апаратмішечків забезпечує сприймання положення голови і лінійне прискорення Макула саккулусу добре реагує на вібрацію.

У гребінцях ампул півколових каналів волоски рецепторних клітин вкриті драглистим ковпачком - купулою, яка не містить кристалів. Купула виступає у просвіт Каналу і зміщується ендолімфою під час раптових поворотів голови. Отже волоскові клітини півколових каналів реагують на обертальне (кутове) прискорення,

Вестибулярні рецептори є вторинними і іннервуються аферентними волок­нами вестибулярного ганглію, що проводять імпульси у центральну нервову систему. Вони отримують і еферентну іннервацію, яка змінює чутливість рецепторів. Аферентні волокна вестибулярної частини VIII пари нервів закінчується в вестибулярних ядрах довгастого мозку. Вестибулярні ядра зв’язані зі спинним мозком, мозочком, корою головного мозку, вегетативною нервовою системою.

Подразнення вестибулярного апарату лінійними та обертальним прискореннями може спричинити запаморочення. Якщо збудливість вестибулярного апарату підвищена, то під час руху у транспорті розвивається «морська хвороба», яка супроводжується нудотою, запамороченням, зміною кров'яного тиску, загальник) ослабленістю. Вестибулярний апарат дуже чутливий у дітей тому під час колихання вони засинають. При невагомості вестибулярна система знаходиться у незвичних умовах. Космонавти адаптуються до невагомості протягом кількох днів.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 767 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)