АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

різновиди захворювання

Прочитайте:
  1. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  2. VІ. Інфекційні захворювання серця
  3. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  4. Будова та різновиди кісткової тканини. Структурна одиниця кістки – остеон. Ріст кісток. Функціональні закони росту кісток.
  5. Виробничі травми та профзахворювання
  6. Вторинний амiлоїдоз нирок переважно виявляється пiсля початку основного захворювання
  7. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ КІСТОК І СУГЛОБІВ
  8. Гостре захворювання
  9. Гострі кишкові захворювання, викликані шигелами, сальмонелами, ешерихіями,
  10. Гострі респіраторні вірусні захворювання

Види розумової відсталості класифікуються за рівнем вираженості захворювання і поділяються на:

• дебільність;
• імбецильність;
• ідіотизм;
• олігофренія.

Ступінь, різновид і форма розумової відсталості мають прямий взаємозв'язок. Наприклад, легка розумова відсталість характерна для дебілізму. До проявів дебілізму відносять: незначну недорозвиненість психіки, нездатність широко мислити, примітивність мислення і т.д. Розумова відсталість легкого ступеня може бути як вроджена, так і придбана в період перших років життя людини.

Ідіотизм і імбецильність
Середня і глибока ступеня захворювання найбільш часто виражаються в імбецильності або ідіотизмі. Імбецильності різновид розумової відсталості характеризується середнім рівнем недорозвиненості психіки. Така патологія позбавляє людину можливості мислити абстрактно і узагальнено. Хворі середнім ступенем психічної відсталості вираженої у формі ідіотизму не можуть самостійно себе обслуговувати, їх практично неможливо навчити трудитися.

Такий психічний розлад як олігофренія проявляється при всіх ступенях розумової відсталості. Психічний розлад у вигляді олігофренії буває нескладним і складним, яке ускладнене різними порушеннями психічного характеру.
До основних клінічних форм розумової відсталості відносяться:
• синдром Дауна;
• хвороба Альцгеймера;
• ДЦП;
• гідроцефалія;
• кретинізм;
• захворювання Тея - Сакса та інше.

Хромосомні і генні мутації надають різноманітні дії на організм. У багатьох випадках ці мутації детальні і порушують розвиток; у людини, наприклад, близько 20% вагітностей закінчуються мимовільним викиднем в терміни до 12 тижнів. Якщо в результаті деяких хромосомних мутацій певні гени виявляються поряд, то іноді їх спільний ефект може призвести до появи будь-якої сприятливої ознаки. Крім того, зближення деяких генів робить менш ймовірним їх поділ в результаті кросинговеру, а в разі сприятливих генів це створює переваги. Генна мутація може привести до того, що в певному локусі виявиться кілька алелей. Це збільшує гетерозиготність даної популяції, робить більш різноманітним її генофонд і веде до посилення внутр. популяционной мінливості. Перетасовка генів як результат кросинговера, незалежного розподілу, випадкового запліднення і мутацій може підвищити безперервну мінливість, але її еволюційна роль часто виявляється минущою, так як виникають при цьому зміни можуть швидко сгладиться. Що ж стосується генних мутацій, то деякі з них збільшують дискретну мінливість, і це може зробити на популяцію глибший вплив.

Ефекти генних мутацій надзвичайно різноманітні. Велика частина генних мутацій не виявляється, оскільки вони рецесивні, проте відомий ряд випадків, коли зміна всього лише одного заснування в певному гені робить глибокий вплив на фенотип. Прикладом може служити серповидно-клітинна анемія - захворювання, що викликається у людини заміною підстави в одному з генів, відповідальних за синтез гемоглобіну. Молекула дихального пігменту у дорослої людини складається з чотирьох поліпептидних ланцюгів, до яких приєдналися четверо простетичної групи тема. Від структури поліпептидних ланцюгів залежить здатність молекули гемоглобіну переносити кисень.Послідовності амінокислот в нормальних і аномальних бета-ланцюгах розрізняються тим, що в одній точці аномальних ланцюгів гемоглобіну глутамінова кислота замінена ваніліном. В результаті такого, здавалося б, незначної зміни гемоглобін кристалізується принизьких концентраціях кисню, а це в свою чергу призводить до того, що в ст. Фізіологічний ефект мутації полягає в розвитку гострої анемії і зниженні кількості кисню, стерпного кров'ю. Анемія викликає не тільки фізичну слабкість, але і може привести допорушень діяльності серця, нирок і ранньої смертності людей, гомозиготних по мута-вими аллелю.

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 471 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)