АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Епідеміологія. Джерелом інфекції є хвора людина, яка стає заразною наприкінці інкубаційного періоду і особливо перші 3-5 днів захворювання.

Прочитайте:
  1. Епідеміологія

Джерелом інфекції є хвора людина, яка стає заразною наприкінці інкубаційного періоду і особливо перші 3-5 днів захворювання.

Контагіозність хворих на паротитну інфекцію закінчується після 9 дня хвороби. Воротами, через які розповсюджується інфекція в організмі, слизові оболонки ротової порожнини, носа, глотки. Механізм передачі інфекції переважно повітряно-краплинний, але можливі аліментарний та контактно-побутовий. Інкубаційний період триває 11-23 дні. Хвороба частіше починається гостро,:нездужання;кволість;лихоманка;головнийбіль;більушийнихм'язах.Основним проявом захворювання є ураження привушних слинних залоз. Процес звичайно двосторонній, але можливе одностороннє запалення. Характерні симптоми:підвищення температури тіла до 38-39°С;припухлість і болючість привушних слинних залоз.біль при відкриванні рота;посилення болю під час вживання кислої рідини;підвищене слиновиділення;біль відчувається під час натискання позаду мочки вуха і в ділянці соскоподібного відростка - точки Філатова;гіперемія і набряк слизової оболонки у ділянці гирла протоки привушної залози - симптом Міру;іноді спостерігається набряк слизової оболонки глотки, мигдаликів привушних залоз. Догляд: Забезпечити наявність індивідуальних предметів догляду.Проводити полоскання ротової порожнини після їжі 2% розчином натрію гідрокарбонату або фурациліну 1:5000.Місцево, на ділянку слинної залози, застосовувати сухе тепло у вигляді компресу.Призначити УВЧ, солюкс на ділянку слинної залози.Застосовувати парацетамол по 0,25-0,5 г три рази на добу; інтерферон 2-3 краплі 3-5 разів/добу.

При необхідності застосовувати жарознижуючі, протизапальні, десенсибілізуючі, знеболюючі засоби.

Призначення лікаря:кабінет щеплень.

Набрати у туберкуліновий шприц із ампули чи флакона 0,2 мл (дві дози) розчину туберкуліну.Покласти шприц з набраним туберкуліном на стерильний лоток.На цей лоток покласти 3 ватні кульки, змочені в 70°розчині етилового спирту.Намітити місце ін'єкції у середній третині внутрішньої поверхні передпліччя. Праве та ліве передпліччя чергується. Один раз на рік використовують тільки одне передпліччя (в парні роки обстеження - праве, в непарні - ліве). Рекомендується проведення туберкулінової проби здійснювати в одну й ту саму пору року (краще восени).Протерти місце ін'єкції стерильними ватними кульками, змоченими у 70° розчині етилового спирту двічі.Відпрацьовані ватні кульки занурити в склянку з 3% розчином хлораміну.Взяти шприц у праву руку так, щоб II палець утримував муфту голки, І, ІІІ та IV пальці - невимушено кінчиками пальців підтримували циліндр, а V - палець поршень.Після висихання шкіри лівою рукою охопити передпліччя дитини знизу (один палець - з однієї сторони, другий, п'ятий - з іншої) і злегка розтягнути шкіру.Голку відносно шкіри поставити зрізом догори, майже паралельно до поверхні шкіри.Голку під гострим кутом вколоти в товщу шкіри так, щоб занурився її зріз.Лівою рукою натиснути на поршень і ввести 0,1 мл препарату туберкуліну. Після утворення білуватого кольору інфільтрату, вийняти голкуВідпрацьовану ватну Порекомендувати дитині з'явитися в кабінет щеплень для оцінки результату проби через 72 години після введення розчину туберкуліну.

Компрес: Хвору дитину покласти на здоровий бік.Склянку з камфорним маслом підігріти на водяній бані до 40° С.Налити підігріте масло на лоток. Змочити марлеву серветку, складену в 6-8 шарів, в підігрітому 10% камфорному маслі і віджати її.Зразу ж прикласти теплу марлеву серветку до слинної привушної залози.Зверху на марлеву серветку покласти вощений папір і шар вати. Ці шари компресу повинні добре вкривати вологий шар, щоб зберегти тепло.Після накладання усіх шарів компресу зафіксувати його бинтом.Тривалість накладання компресу - 8-12 годин, не більше. Перевірити, чи вірно був накладений зігрівальний компрес, - підсунути палець під пов'язку і перевірити стан внутрішнього шару. Якщо внутрішній шар через 2 години вологий і теплий, то компрес накладено вірно.

Пневмонія — гостре інфекційно-запальне захворювання, при якому уражаються всі структурні елементи легеневої тканини, в тому числі альвеоли.Частіше пневмонія спостерігається у дітей до 3 років.

 


 

Білет №29

Аденовірусна інфекція — гостре інфекційне захворювання, при якому уражаються слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, очей, кишечнику та лімфоїдна тканина.

Збудником аденовірусної інфекції є віруси, які належать до родини Аdеnоvігіdае.

Джерелом інфекції являється хвора дитина або вірусоносій. Виділення аденовірусів триває 7-12 днів від початку захворювання і припиняється переважно ще до закінчення хвороби, хоча у деяких хворих може тривати місяцями. Механізм передачі інфекції переважно повітряно-краплинний, можливі також аліментарний таконтактно-побутовий. Клінічні прояви Інкубаційний період триває 1-13 днів. Початок хвороби гострий. Суттєвою ознакою є помірна загальна інтоксикація:загальна слабкість;озноб;помірний головний біль, біль у суглобах і м'язах;температура тіла 38°С, іноді 39°С;збільшення печінки і селезінки;помірна аденопатія. Плівчастий кон'юнктивіт - часто самостійна форма хвороби. Процес одно-, а потім двосторонній.кон'юнктива гіперемована, зерниста, набрякла;серозно-слизові, потім слизово-гнійні виділення з очей;сірувато-білі плівчасті нальоти між склерою і кон'юнктивою очей.Ці прояви тривають 1-2 тижні.

Запалення кон'юнктив очей За призначенням лікаря вводити в кон'юнктивальний мішечок Офтальмоферон по 1-2 краплі 3 рази на добу

При важкій формі кон'юнктивіту проводити закладанні за повіки гідрокортизонової мазі.Застосовувати УФО-опромінення обличчя.При приєднанні бактеріальних ускладнень ввести до комплексної терапії антибіотики у вигляді очних крапель (Флоксал, Тобрекс).Проблеми з диханнням: Закапувати в ніс для зменшення набряку назівін, назол, санорин.Для етіотропного лікування закапувати в ніс Назоферон 2-4 краплі 4-8 разів на добу протягом 2-3 днів.Забезпечити багаторазове пиття.Проводити полоскання горла відварами трав - ромашки, шалфею, звіробою.

Зрошувати порожнину рота розчинами антисептиків фурациліном 1:5000, перманганату калію 1:10000.Застосувати інгаліпт, хлорфіліпт в аерозолі, лісобакт по 1 таб. під язик 3-4 рази на добу, фарингосепт, фалімінт, септолетте, ефізол, декатилен. Противірусні і протикашльові.

Призначення: ватним тампоном змоченим у ромашці провести по поверхні ока в напрямку від куточка ока до вуха, при цьому змінюючи вату на кожне око.


 


Білет №30

Гіпертермічний синдром. Червона висипка.Проблеми: червона плямиста висипка на шкірі,підвищення температ. вище 38,5,неспокій. План сестринського догляду: 1 При «рожевій» гіпертермії рекомендовано:1. Дитину розкрити, максимально роздягнути, забезпечити доступ свіжого повітря;2. Тепле пиття у великій кількості – на 0,5-1л більше добової норми рідини;3. Фізичні методи охолодження:прохолодна волога пов'язка на чоло;обдування вентилятором;холод на ділянку великих судин (у ділянці променевозап'ястних і великогомілкових суглобів);обтирання спиртово – оцтовою сумішшю: змішують у рівних пропорціях горілку, 9% столовий оцет і воду, обтирання повторюють 2-3 рази.Жарознижуючі препарати:Парацетамол у разовій дозі 5-10 мг/кг з інтевалом мінімум 4 години (максимальна добова доза 60 мг);При неефективності – розчин анальгіну 50% по 0,1мл/рік життя, максимальна доза 0,2 мл/рік життя. Дітям першого року життя – по 0,01мл/кг.Застосовується також літична суміш:аміназин 2,5% - 1мл;димедрол 1% - 1 мл;новокаїн 0,5% - 4 мл.Разова доза суміші 0,1-0,2 мл/рік життя.Після зниження температури до 37,5°С лікувальні гіпотермічні заходи припиняються. При «білій» гіпертермії рекомендовано одночасно із жарознижуючими препаратами призначити судиннорозширюючі препарати:Розчин ксантинола нікотинату 15% - 0,2мл на рік життя, після двох років – 10 мг/кг;Розчин нікотинової кислоти 1% - 0,1-0,2 мл/рік життя (до 0,5 мг/кг на добу);Папаверин або но-шпа по 1 мг/кг внутрішньо;Розчин папаверину 2% дітям до 1 року 0,1-0,2 мл, старше 1 року – 0,1-0,2 мл/рік життя;Розчин но-шпи 0,1мл/рік життя;Розчин дібазолу 1% по 0,1 мл/рік життя.Паралельно рекомендуються теплі укутування, грілки до ніг, розтирання зігріваючими мазями, гарячий чай.

 

Білет 33

Вітряна віспа- це гостре інфекційне захворювання, що викликається фільтруючим вірусом та характеризуються помірною інтоксикацією та висипом на шкірі і слизових оболонках.Інкубаційний період триває 11-21, найчастіше 14 днів. В більшості випадків захворювання починається гостро з підвищення температури тіла і висипу на шкірі, іноді можливі продромальні явища, що характеризуються змінами з боку нервовоїсистеми: Проблеми (загальне нездужання;дратливість або млявість;порушення сну;головний біль;тремор абосудоми;блювання;свербіж шкіри Характерні прояви висипу: з'являється 1-2 день хвороби разом з підвищ тем-ри тіла;розвивається поетапно: червоні плями - папули - везикули розміром 0,2-0,5 см у діаметрі;несправжній поліморфізм;розташовується у поверхневому шарі епідермісу на неінфільтрованій основі, обточений вінчиком гіперемії;пухирці однокамерні з мутним вмістом вже протягом першої доби;характерне розташування - тулуб, лице, волосиста частина голови, незначно на дистальних відділах кінцівок, на слизових оболонках елементи мацеруються з утворуням ерозій, що загоююються через 3-5 днів. План сест-го догляду: Організувати ізоляцію дитини в домашніх умовах,ліжковий режим 5-6 днів.Змастити везикули 1-2% розчином метиленового синього або діамантового зеленого після того,щоденний догляд,туалет ротової порожнини, За призначенням лікаря застосовувати жарознижуючі, антигістамінні..,організувати раціональне дієтичне харчування,Зрошувати ротову порожнину 0,25% розчином новокаїну, 0,05% розчином перманганату калію, обробляти ерозії 3% розчином перекису водню.в кімнаті хворої дитини проводять протиепідемічні заходи - провітрювання приміщення, вологе прибирання, УФО-опромінення.

Профілактика захворювання.

Неспецифічна полягає у:

своєчасному діагнос-ні вітряної віспи на підставі клініки, лаб.досл-ня;

повідомленні в СЕС;карантин на 21 день;

провітрюваня вологе прибирання бездезінфекції;ізоляція контактних дітей, з 11-го до 21-го дня від моменту контакту.

Специфічна. Пасивна імунізація ослаблених дітей не пізніше ніж через 72 години після контакту з хворою дитиною. Імунізацію проводять донорським імуноглобуліном 5-8-



10 мл.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 484 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)