АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікувальна клізма.

Прочитайте:
  1. Диференційована лікувальна тактика
  2. Крок М Лікувальна справа - 2014
  3. Крок М Лікувальна справа - 2015
  4. Крок М Лікувальна справа - 2015
  5. Крок м хірургія Лікувальна справа
  6. Крок М. Лікувальна справа - 2013
  7. Крок М. Лікувальна справа - 2013
  8. Лікувальна справа
  9. Лікувальна справа-

1)відрізати від тонкого шлункового зонда гумову трубку 20-25 см, прокип'ятити 20 хв і покласти на лоток.2)змішати 5 мл фіз.розчину +0,05 фуразолідону,підігріти на водяній бані до 36 градусів.Розчин набрати в шприц.3)кінець трубки змастити вазеліном.4)дит лежить з піднятими ногами,лівою рукою розвести сідниці,а правою ввести трубочку на 10-15 см.5)приєднати шприц до трубочки і повільно ввести розчин,піднявши гумову трубку. 6)затиснути лівою рукою трубочку біля сідниць,від'єднати шприц і вивести трубочку з прямої кишки.7)затиснути сідниці на 30 хв(мати носить на руках,стискаючи їх

 

Білет №11

Гострий пієлонефрит-це зап нирок,при попаданням мікроорганізмів в ниркову миску і тканину.Проблеми:інтоксикація,тугі болі в попереку, часте і болісне сечевипускання,симптом Пастернацького позитивний, лейкоцити у вел к-ті в сечі--мутна з поганим запахом

План Щоденний догляд.2.Дієта № 7 з обмеж солі,рідини,білка,виключенням гострого,шоколаду,чаю.3.Відвари суниці,клюкви, шипшини 4.Антибіотики:оксацилін,генталіцин,клофоран Сульфаніламіди:бісептол,фурагін,

Пригначення лікаря:

1 У флаконі 1 000 000 ОД розводимо у 5 мл 0,9% розчину NaCl.В 1 мл розчину 200 тис ОД,тому набир в шприц 1,5 мл і вводимо в 1 мл.

виконання в/м маніпуляції:психологічна підготовку пац до маніпуляц Звірити ампулу з листком призначень,термін придатност.Здійснити гіг. обробку рук, надягнути рукавички. Набрати у шприц ліки.зайняти зручне положення(на живіт або на бік),оголити місце ін’єкції (верх зовн квадрант) Протерти двома ватними кульками, змоченими спиртом. Вел. і вказівним пальцями лівої руки розтягнути шкіру Під кутом90* ввести голку на 2/3 її довжини Повільно ввести ліки.Притиснути до шкіри ватну кульку,швидко витягнути голку

2. Дитину підмивають слабким розчином калію пермарганату.

Перший раз на ніч,другий- вранці

-Вранці,першу порцію сечі злити.

-Дитину підмити,зібрати 3-5 мл із середньої порції

-В лабораторії визначають лейкоцити,еротроцити,циліндри.

У здорової дитини в 1 мл осаду міститься:

-лейкоцитів-2000 -еритроцитів-1000 -циліндрів-250

Білет № 12

Отит.Залізодефіційна анемія.

Проблеми: При отиті: (біль або дискомфорт у вусі,виділення з вуха,

-відчуття повноти у вусі і зниження слуху.

При анемії:,в'ялість,сонливість,адинамія,часті головні болі,шум у вухах-, блідість, цианоз, заїди, ламуість нігтів

План 1).усунення причини,що призвели до анемій.2.)режим,свіже повітря,щоденний догляд.3).грудне вигодовування(з 6 міс.прикорм)

4.)припарати заліза:гемофер,ферумплекс,актифгерін.За 30-40 хв до їди.Попередити маму,що в дитини буде чорний кал.5).вітаміни В,С.

6).щоденний туалет слухового ходу з антисептичними розчинами (фурацилін,ромашка)2 рази на день+лікувальні мазі.

1.на вухо У центрі прокладки і памперсного паперу зробити проріз,довжиною 5-6 см.Шматок вати має бути на 3-4 см більший за компресний папір.Скласти шари для компресу на лотку,пошарово вата,компресний папір,прокладка.Налити в ін лоток 45* етил спирт, змочити прокладку,віджати і накласти на вухо,поверх компресний папір,далі вата і зафіксувати бинтом.Через 2 год перевірити правельність накладання--просунути палець під нижній шар,якщо прокладка тепла і волога,то компрес накладено правильно.

.2 .Щеплення проти кору,паротиту,краснухи.

-Дитину 1 року мати бере на руки,обличчям до себе,звільнити підлопаткову ділянку.Мати притискає до себе лівий або правий бік дитини,руку дитини на боці ін'єкції

смд опустити і трохи відвести назад.

-Набрати в шприц розчинник із розрахунку 1 дозу сухої речовини,1 дозу

 

№13

Гастроентерит - це медичний стан, який характеризується запаленням ("-ит") шлунково-кишкового тракту, яке вражає як шлунок("гастро" -), так і тонку кишку ("ентеро" -), та викликає такі симптоми як діарея, блювання, болі у абдомінальні болі та судоми.та блювання., спазми у животі.Ознаки та симптоми хвороби зазвичай виникають через 12-72 години після контакту з джерелом інфекції. Догляд: госпіталізація, рац. Вигодовування, призначення оральна дегідратація(Регідрон), рисовий відвар, кип. Вода по 5-10 мл кожні 10-15 хв. Зниження темп. Парацетамол, ібпрофен, ненарк анальгетики 1% 0.1 на рік життя, фізичні методи охолодження. П ромивання Новонароджений30-50 мл до 6 місяців 100 мл до 1 року 200 мл після першого 200 + 100 х (п=1) року життя (п – кількість років)

Температура рідини для промивання шлунку 20-24°С.

Підготовка дитини.

Помічник сідає і бере на руки дитину, а ноги дитини тримає між своїми ногами. Однією рукою помічник фіксує руки і тулуб дитини, притискуючи її до себе, другою рукою підтримує голову дитини. Якщо дитина тяжко хвора, для промивання шлунку дитину кладуть на правий бік з припіднятим головним кінцем. Перед процедурою лійку і шлунковий зонд прокип’ятити 20 хвилин. Замість лійки можна взяти стерильний циліндр шприца. Покласти зонд і циліндр шприца на стерильний лоток. Кінчик зонда взяти марлевою серветкою і прикласти до перенісся дитини, провести вимірювання відстані від перенісся до пупка і поставити мітку за допомогою гумового кружальця, відрізаного від 4 зонда. Зонд для введення в шлунок змочити підготовленим розчином.

ІІ. Основний етап:

1. Натиснути на обидві щоки дитини на рівні зубів великим і середнім пальцями. Дитина відкриває рот, в цей момент швидко ввести шпатель, який обгорнути бинтом.

2. Стати справа від дитини, в правій руці тримати зволожений зонд на відстані 10 см від кінця. Лівою рукою обхопити шию дитини.

3. Покласти зволожений зонд на корінь язика, ввести його до мітки. Дітям старшого віку запропонувати робити ковтальні рухи і глибоко дихати.

4. Після введення зонда у вільний кінець його ввести наконечник циліндра шприца. Тримати його нижче рівня шлунка дитини, нахилити циліндр шприца і заповнити його рідиною із мірного стакана, щоб не попало повітря.

5. Повільно піднімати заповнений рідиною циліндр шприца і, якщо вода поступає в шлунок, доливати рідину з мірного стакана.

6. Слідкувати за тим, щоб рівень води в шприці не був нижче шийки шприца. Після введення першої порції рідини в шлунок опустити циліндр шприца нижче рівня шлунка і промивні води зібрати в першу склянку для аналізу.

7. Наповнити знов циліндр шприца рідиною і повторити процедуру. Промивні води слідуючих порцій зливати у миску з кришкою.

8. Об’єм введеної рідини повинен збігатися з об’ємом промивних вод. Якщо об’єми різні, то зонд введений не вірно і треба змінити його положення.

9. Промивання шлунка проводити до чистих промивних вод, в середньому 8-10 порцій.

10. При введенні останньої порції рідини в шлунок, промивні води зібрати у другу склянку на аналіз.

11. Від’єднати шприц від зонда і покласти його у лоток.

12. Затиснути зонд марлевою серветкою біля рота дитини і швидким рухом вивести його. Зонд промити під проточною водою і покласти у лоток.

ІІІ. Заключний етап:

Зонд промити під проточною водою і покласти у дезинфікуючий розчин на 60 хвилин. Зонд промити під

проточною водою і покласти у лоток.

Склянки з першою і останньою порціями промивних вод закрити і відправити в лабораторію. Виписати

направлення.

Примітка. Увага!

Якщо під час промивання шлунку в зонд попадає слиз, шматочки їжі і вода в шлунок не поступає, зонд треба

продути за допомогою шприца.

Техніка взяття калу для бактеріологічного дослідження Оснащення робочого місця: 1. Штатив для пробірок. 2. Стерильні пробірки з металевою петлею і з харчовим середовищем. 3. Чашка Петрі з харчовим середовищем. 4. Клейонка. 5. Пелюшка. лабораторії протягом 2х годин.ІІ. Основний етап:1. Взяти у праву руку металеву петлю з стерильної пробірки, яка розміщена у штативі для пробірок.

2. Дитині, яка лежить на спині з припіднятими догори ногами, лівою рукою розвести сідниці, а правою рукою ввести, обертовими рухами, металеву петлю в пряму кишку на 3-4 см.

3. Після введення петлі в пряму кишку зробити напівобертовий рух і вивести петлю з прямої кишки. 4. Вставити металеву петлю в стерильну пробірку з харчовим середовищем, не торкаючись стінок пробірки. 5. Виписати направлення і пробірку з матеріалом для бактеріального дослідження занести в лабораторію. 6. Після виведення металевої петлі з прямої кишки можна зробити безпосередньо посів на харчове середовище чашки Петрі.

№14

Віруснийгепатит — група інфекційних захворювань з переважним ураженням печінки і вираженими симптомами інтоксикації.Етіологічно розрізняють вірусний гепатит А, В, С, D і Е. За клінічним перебігом виділяють легку, середньоважку і важку злоякісну форми (гепатит В і D). Перебіг може бути гострим, хронічним, з ускладненнями або без них. АналізБілірубін - це продукт розпаду компонентів крові, у тому числі гемоглобіну, пігмент, який має жовто -червоний колір. Білірубін входить до складу жовчі. Періоди та їх тривалість при притиповому перебігу захворювання: * Інкубаційний (10-45 днів) * Продромальний (2-6 днів) * Жовтяничний (розпалу) –7-14 днів * Постжовтяничний (продовжується до нормалізації розмірів печінки та функціональних печінкових проб * Реконвалесценції (відновлювальний) – 2-3 місяці Клінічні симптоми, що визначають клінічну картину переджовтяничного періоду захворювання: ГА у більшості хворих (66%) дітей починається гостро та супроводжується: · Підвищення температуритіла до субфебрильних або фебрильних цифр · Погіршання загального стану (млявість, недомагання, головний біль, зниження апетиту) · Нудота, блювота, болі в животі (з локалізацією в правій підреберній ділянці або без характерної локалізації. Аналіз крові на білірубін визначає не лише рівень його вмісту в крові, але і його тип.У нормі вміст білірубіну (непрямий і прямий фракції) у крові до 20,5 мкмоль / л. Нормативний зміст непрямого білірубіну може становити до 17,1 мкмоль / л, нормативний зміст прямого білірубіну - до 4,3 мкмоль / л.Білірубін в крові у новонароджених дітей завжди на високому рівні - це так звана фізіологічна жовтяниця. Гепатит профілактика -ізолювати дитину-виключити інфекціїПасивна імунізація, термін ізоляції 4 тиж.Проведення заключної дезінфекціїКарантин на 35 днівОточуючим вводять імуноглобулінКонтактуючим створюють спостереження на 35 дн.

№15

Стенозуючий ларингіт (синдром крупа)-гострий запальний процес в гортані, нерідко захоплюючий трахею і бронхи. Спостерігається, як правило, в початковому періоді ГРВІ як прояв самого захворювання, але може бути і результатом приєднання бактеріального фактора, і тоді стенозуючий ларингіт розглядається як ускладнення ГРВІ. Особливо часто він виникає у дітей з алергічним діатезом і протікає важче в ранньому віці, нерідко має хвилеподібний перебіг. Запалення і набряк слизової оболонки при відносно вузькому просвіті гортані у дітей і обумовлюють утруднення дихання, що підсилюються рефлекторним спазмом. Клінічна картина. Стенозуючий ларингіт виникає нерідко гостро, переважно вночі. У частини дітей йому передують симптоми ларингіту (сухий, особливо гавкаючий кашель, першіння в горлі, невелика захриплість голосу). Тяжкість стенозуючого ларингіту визначається ступенем стенозу і дихальною недостатністю. Закапування крапель У ніс. інтерфероном

Показання до застосування: препарат призначений для профілактики і лікування грипу, а також інших грві (гострих респіраторних /дихальних /вірусних інфекцій).

Підготовка дитини.

Провести туалет носу. Ватні джгутики змочити у вазеліновій олії, віджати пінцетом. Взяти один джгутик для однієї ніздрі і коловими рухами очистити носовий хід від шкірочок. Якщо у дитини ніс закладений, є серозні виділення, то користуються теплим фізіологічним розчином натрію хлориду. Пінцетом взяти джгутик, змочити у 0,9% розчині натрію хлориду, віджати. Взяти джгутик рукою і прочистити носовий хід. Повторити все для очищення носового ходу.

ІІ. Основний етап:

1. Закапати дві краплі 2% розчину протарголу в праву ніздрю, злегка нахилити голову вліво.

2. Притиснути ватною кулькою крило носа і нахилити голову вправо.

3. Таким же чином закапати другу ніздрю.

ІІІ. Заключний етап:

Закапування носу проводити 3-4 рази на день, краще перед годуванням дитини за 10-15 хв. Якщо ніс у дитини закладений, то вона відмовляється від їжі.

 

 

Білет №16

Пневмонія - це гостре запалення легень. Проблеми: задишка змішаного типу, збільшення частоти дихання (норма 40-60 за 1хв), цианоз, тахікардія.План м/c: грудне вигодовування, щоденний догляд, в/в антибіотики, бронхолітики (еуфілін, небулайзер Проба

Намітити місце ін’єкції у середній третині внутрішньої поверхні передпліччя, де відсутні судини та сухожилля.

2. Протерти місце ін’єкції спочатку однієї руки, а потім іншої стерильними ватними кульками, змоченими у 70° спирті.

3. Внутрішньошкірно в одну руку ввести 1'000 ОД антибіотика, розведеного ізотонічним розчином натрію хлориду. (Розведення 1:1; у шприц взяти 0,1 мл розчину і добрати 0,9 мл ізотонічного розчину натрію хлориду). В шприц набрати 0,2 мл, ввести 0,1 мл. Зроби подряпину.

4. Внутрішньошкірно в другу руку для контролю ввести 0,1 мл ізотонічного розчину натрію хлориду.

5. Результат проби перевірити через 20 хвилин.

ІІІ. Заключний етап:

При наявності гіперемії, набряку, зуду реакція вважається позитивною. Це означає, що введення даного антибіотика хворому суворо протипоказане. В такому випадку слід обов’язково показати хворого лікарю. Якщо змін на шкірі, крім сліду від проколу, немає ніяких, то реакція вважається негативною. Це означає, що введення даного антибіотика не протипоказанеГірчичники Оснащення робочого місця: 1. Лоток. 2. Гаряча вода, температурою 45°С. 3. Гірчичники. 4. Марлева серветка або широкий бинт. 5. Бавовняніпелюшки ВИКОНАННЯ:. покласти один шар марлевої серветки або широкого бинта. Змочити гірчичник в підготовленій теплій воді і прикласти зверху бинта, таким чином прикласти другий гірчичник. Ставити гірчичник між хребтом і лопатками.

4. Зразу ж прикласти на поставлені гірчичники підготовлену теплу пелюшку, яка складена в декілька шарів.

5. Повернути дитину на спину, рукою підтримуючи теплу пелюшку з гірчичниками.

6. Покласти один шар бинта на правий бік грудної клітки і зверху прикласти, змочений у теплій воді гірчичник.

7. Вільним кінцем теплої пелюшки обгорнути дитину поверх гірчичників.

8. Вкрити дитину ковдрою.

9. Зняти гірчичники через 7-10 хвилин при появі гіперемії шкіри.

№ 17

Ревматизм, ломець — захворювання запального характеру, пов'язане із стрептококовою інфекцією. Проявляється перш за все ураженням серця (із виникненням вад), суглобів, рідше — нервової системи та інших внутрішніх органів. Хвороба протікає із загостреннями, яким за 1-2 тижні передує ангіна або фарингіт. Ревматичний поліартрит - поширене захворювання, пов'язане із запаленням сполучної тканини, супроводжуючим ревматизм.Розвиток запального процесу призводить до хронічного ураження суглобів. Біцилін. Спосіб застосування та дози. Біцилін®-3 КМП вводять тільки внутрішньом’язово вводять глибоко внутрішньом’язово у верхній зовнішній квадрант сідничного м’яза (2 ін'єкції роблять в різні сідниці). Препарат дорослим у дозі 600 000 ОД вводять 1 раз у 6 днів. Перед введенням суспензії Біциліну®-3 КМП необхідно переконатися, що голка не потрапила у кровоносну судину. Якщо з’являється кров, голку необхідно витягнути і ін’єкцію провести в іншому місці.. Спосіб застосування та дози. Мазь наносять на поверхню шкіри тонким шаромбез втирання 2-3 рази на добу.Наносити лопаткою або руками.

№ 18

Трахеобронхіт – це запальний процес, що протікає в бронхах, трахеї або бронхіолах. Хвороба характеризується швидким поширенням з ураженням слизової оболонки органів.сухий, надривний кашель;сухі хрипи і жорстке дихання;задишка;сильні болі в нижніх відділах грудної клітки, які пояснюються перенапруженням м'язів в результаті постійного кашлю;при важких формах хвороби можливо виділення слизисто-гнійної або гнійної мокроти;підвищення температури, яка тримається на високому рівні протягом декількох днів. Ревакцинації проти дифтерії, правця ІІ. Основний етап:

1. Намітити місце ін’єкції – зовнішня поверхня плеча.

2. Провести пальпацію вибраного місця.

3. Протерти місце ін’єкції стерильними ватними кульками, змоченими у 70° спирті, двічі.

4. Відпрацьовані ватні кульки занурити в склянку з 3% розчином хлораміну.

5. Взяти наповнений АДП - анатоксином шприц правою рукою так, щоб другий палець притримував муфту голки, останні пальці невимушено тримають циліндр шприца. При цьому зріз голки направити вверх.

6. Вказівним та великим пальцями лівої руки захопити шкіру з підшкірною основою у відповідній ділянці у складку.

7. Швидким рухом під гострим кутом 40-45° ввести голку зрізом догори на 2/3 її довжини в основу утвореної складки.

8. Після введення голки відпустити складку, лівою рукою відтягнути поршень шприца на себе і перевірити, чи не потрапила голка в просвіт кровоносної судини.

9. Пальцем (І, ІІ) лівої руки надавити на поршень і повільно ввести анатоксин під шкіру.

10. Лівою рукою прикласти до місця ін’єкції стерильну ватну кульку, змочену у 70° спирті, і швидким рухом витягнути голку, цією ж ватною кулькою зробити легкий масаж місця введення вакцини.

11. Відпрацьовану ватну кульку занурити у склянку з 0,2% розчином дезактину на 1 годину.

12. Провести промивання голки і шприца в 0,2% розчині дезактину чотирьохкратно, а потім в ємності з 0,2% розчином дезактину, для замочування шприців, наповнити циліндр розчином, витягнути поршень і не знімаючи голки замочити на 1 годину.

13. Ведення препарату реєструють у встановлених облікових формах, вказуючи № серії, контрольний номер, строк придатності, підприємство - виробник, дату введення.

14. Після щеплення спостерігати за дитиною на протязі 30 хвилин.

Зробити відмітку про виконання щеплення в карту розвитку дитини, листок профщеплень, журнал профщеплень.

Примітка.

АДП - анатоксинвводиться згідно календаря профщеплень.

АДП - анатоксин є одним з найменш реактогенних препаратів. У окремих щеплених на протязі перших двох діб можуть виникати короткочасні загальні (підвищення температури, нездужання) та місцеві (болючість, гіперемія, набряк) реакції. У виключних випадках можливі алергічні реакції (набряк Квінке, кропивниця, поліморфний висип), незначне загострення алергічних захворювань. Беручи до уваги можливість розвитку алергічних реакцій негайного типу у особливо чутливих осіб, за щепленими необхідно забезпечити медичне спостереження на протязі 30 хвилин.

Увага!

АДП - анатоксин вводять внутрішньом’язово або підшкірно у підлопаткову ділянку в кількості 0,5 мл (разова доза). Перед щепленням ампулу необхідно старанно струшувати до одержання гомогенної маси.

 

Білет№19

Проблеми: підвищення температури, озноб, загальна слабкість, нудота, зниження апетиту, головний біль і біль в поперековій області, стає блідим,,гематурія, набряки обличчя,які виражені вранці і зменшуються протягом дня. План сестринського догляду: Ліжковий режим,дієта №7,антибактеріальна терапія (ампіокс, пеніцилін, еритроміцин),гормональні препарати (преднізолон), протизапальні препарати (вольтарен),симптоматична терапія, спрямована на зменшення набряків(фуросемід) і нормалізації артеріального тиску. Призначення лікаря:1.Берем шприц 10 мл.набираємо 1 мл преднізонола і добираємо 9 мл розчинника NACL.До 5 р.джгут не беремо,притискаємо пальцем,а після 5 берем.2.За допомогою проби за Зимницьким визначають функціональну здатність нирок.Вона проводиться за допомогою 8 чистих скланок ємністю250-400 мл.Приклеїти на кожну етикетку із зазнач.дослідження,ініціали,палата.Сечу збираєм через кожні 3 години починаючи з 6 ранку протягом доби.

Білет №20

Проблеми: спрага, стомлюваність, прискорене сечовипускання. Дитина просить пити в нічні години, він їсть багато і апетитом, але при цьому явно втрачає вагу,суха шкіра та слизові План сестринського догляду: Дієта№9,фізичні навантаження за призначенням лікаря,інсулін,препарати що регулюють процеси жирового обміну,цукрознижувальні препарати. Призначення лікаря: 1.Ми берем флакон з інсуліном по 5 мл(1мл-40 ОД).Нам потрібно ввести 10 ОД,тобто нам потрібно набрати 0,25 мл з флакона.Ми набераєм на одну поділку 0,1 мл більше,тому що ми випускаєм розчин перевіряючи голку на прохідність.Місце ін єкціїзібрати в складку і під кутом 45 градусів ввести на глибину 1 см.Обов язково щоб дитина поїла не пізніше 15-20 хв.2.Потрібно збирати сечу за добу від 6 ранку до 6 ранку наступної доби в 2л.банку.,першу порцію сечі після ночі злити.Додати консервант 1,8 г борної кислоти на кожні 100 мл сечі.Визначити к-сть добової сечі,розбовтати і відлити її в банку 200 мл і відправити в лаб.В направленні обов’язково вказати к-сть доб.сечі,ініціали,назва лаб.дослідження.

 

Білет№21

Розрізняють компенсовану, субкомпенсовану, декомпенсовану і термінальну (передасфіксії) стадії. Проблеми: Інспіраторна задишка, сухий дзвінкий (гавкаючий) кашель, неспокійними, погано сплять, відмовляються від їжі, набряк слизової оболонки, в акті дихання бере участь допоміжна мускулатура,підвищення температури. План сестринського догляду: Госпіталізація, тепле питво, зігрівальні компреси навколо шиї, гірчичники на передню поверхню шиї та груднину, теплі шкарпетки, наповнені подразнювальними речовинами (наприклад, сухою гірчицею), лужні і парові інгаляції, гормональні препарати(гідрокортизон),проти набрякові суміши,протизапальні преп., антигістамінні, загальнозміцнювальні препарати, седативну і вітамінотерапію.Призначення лікаря:1.Піпольфен(антигістамінний преп.)набираєм 0,5 мл.і робимо в/м за всіма правилами асептики.2.Пров.за доп.вакциною АКДП.Набираєм в шприц 0,5 мл.вакцини і вик.в/м,відтянути поршень і перевірити чи не потрапила голка в судину.Після щеплення спостер.за дит.30 хв.Зробити позначку в листок профщеплень.

 

 

Білет 22

Дифтерія- цегостре інф.захвор,якевиклик паличкою Лефлера,це паличка тонка і зігнута,спор і капсул не утворює.в мазку нагадує цифру 5. При кіп'ятінні гине за 1 хв.при t 60°за 30хв.в дез.засобах-1-10 хв.Виділяє екзотоксин.Джерело інф.-хвориий і носій,передається повітрянокраплино.

Розрізняють: Дифтер.горла;Дифтер. носа;Дифтер. дих. шляхів;Різної локалізації. Дифтерія горла -80% характеризується появою плівок в ділянці мигдаликів,які не знім шпатилем,при спробі їх зняти мигдалики кровоточать і вкриваються крапельками крові-симптом кровавої роси. Взалежності від розташування плівок розрізняють форми: Локалізована (тільки на мигдаликах)- розвивається у щеплених дітей, спостерігається помірне погіршення стану,T° 38-39°, не сильний біль в горлі, гіперемія мигдаликів на них біло-сірі нальоти з чіткими краями,не знімаються шпатилем. Поширена -утворюються плівки в нижніх дих.шляхах і викликають інтоксикацію. Токсична - у не щеплених дітей виникає, спостер.яскраво виражені ознаки інтоксикації, T° до 40°,мигдалики збільшені і набряклі,збільш. язичок,не видно задньої стінки глотки,збільш. і болючі лімфовузли. Субтоксична -має менш виражену клініку ніж токсична. Гіпертоксична -бурхливий початок,і швидкий розвиток важкого стану. Лікування (план м/с догляду):Проти дефтер.сироватка Симптоматична терапія;Профілактика введення АКДП. Протидефтирійна сироватка- упаковка з великими ампулами по 7 мл. 10 тис. ОД додаєм 1мл.розчинника,розведеною сироватку 1:100 проводимо пробу за методом Безредко: 1. Набираєм 0,1мл. і вводим в/ш, через 30 хв якщо папула не більше 7 млм,то 2. Набираєм 0.2 мл і вводим п/ш, через 30 хв оцінюєм стан:пульс дихання,якщо стан не погіршився,то 3. Набираєм 0,3 мл і вводим в плече,спостерігаєм 30 хв, якщо ста не погіршився то 4. Набираєм дозу яку призначив лікар і вводим в/м.Легка форма-30-60 тис.-1 раз в день;Середня форма-60-90 тис.-2 рази;Важка форма:-90-120 тис.-з рази. 1 Посадити дит.на руки мами до світла,однією рукою мама тримає чоло дит. іншою руки дит. на рівні грудей. Голову дит. За прокинути назад взяти пробірку з тампотом у ліву руку між 4 і 5 палцьем. Правою рукою шпателем притримати язик і взяти мазок з піднебіних дужок,поставити в пробірку не торкаючись стінок,відпр.в лобор. Так само береться з носа, припіднімаєм кінчик носа вгору,одним ватним тампоном берем з двох ніздрів.

Білет 23

Кір- це гостраповітряно краплина інф. Спричиняється вірусом кору,характеризується виникненням на шкірі плямисто папульозного висипу що залишає пігментацію,уражає слиз.обол.дих.шляхів,очей,викликає інтоксикацію.Передається від хворої людини повітряно краплиним шляхом.Розрізняють:легкий,середній,важкий ступінь.Інубаційний період 21 дн. Клініка: збільшення лімфовузлів,псевдо апендицит,набряк і гіперемія нижніх повік. Періоди: катаральний(3-4дн), висипки,пігментації.

Катаральй перід- характ.змінами слизової носа,глотки,гортані,бронхів підвищення T°до 39°,конюктивіт,сльозотеча,світлобоязнь,білі плями з червоною лінією на слизовій щік.

Період висипки- на 3-4 добу,T° 38-39°,зявляються висипи на шкірі поетапно:спочатку на лиці та на шкірі за вухами,потім на тулубі і кінцівках.Вона плямисто папульозного характеру не виступає на рівнем шкіри,залишає після себе пігментацію.Перші 5 дн.висипка небезпечна.

Лікування(сестр.догляд):

1.Ізоляція дитини;

2.Пртивірусні(Ізопринозін,Пропренозин);

3.Рясне пиття;Ліжковий режим;загальний стіл;

4.Догляд за слизовими обол.;

5.Боротьба з гіпертермією(Ібупрофен,Нурофен). 2. Звичайна в/м маніпул.: верхньозовнішній квадрат сідниці,розтягуєм шкіру,вводим під кутом 70° 3. Підготувати руки, дит.положити,провести туалет очей, сухою ватною серветкою відтягнути нижню повіку,нанести 2 каплі у конюктиву, повернути голову до внутрішнього кута ока,зібрати витікаючи ліки кулькою,закапати інше око.

Білет 24

Скарлатина- це інфекційне захворювання викликається β-гемолітичним стрептококом. Інкубаційний період- 2-10 діб.,передається від хворого до здорового,велике значкння маєбактнріоносійство. Починається гостро з явищ ангіни T° 38-39°,всі ознаки інтоксикації,горло має характерний вигляд: яскраво малинова слизова і малиновий язик,почервоніння має чітку межу не виходить на тверде піднебіння. Вона На 2 добу виникає скарлатинозна висипка, вона дрібно крапкова, яскраво рожева.одночасно по всьому тілі,виступає над поверхнею шкіри. Щоки яскраво рожеві,набряклі,блідий носо-губний трикутник,триває висипка до 2 дн і зникає. На 2 тиж. На шкірі виникає світло коричнева суха пігментація. На 3 тижд.почин лущення особливо на тулубі,долонях і підошвах. Лікування(догляд): Ліжкокий режим,або госпіталізація в стац.;Рясне пиття,загальний стіл;Пеніцилін 50-100 тис. на 1кг.Лікування ангіни (спреї,полоскання);Десенсибілізуючі (Еріус,Феністіл).Розводимо антибіотик 1:1, якщо у флаконі 1 000 000 ОД то берем 10 мл розчинника,а якщо 500 000 ОД то берем 5 мл розчинника і вводим 5 мл атибіотика проводим звичайну в/м маніпул.: верхньозовнішній квадрат сідниці,розтягуєм шкіру,вводим під кутом 70°.Посадити дит.на руки мами до світла,однією рукою мама тримає чоло дит. іншою руки дит. на рівні грудей. Голову дит. За прокинути назад взяти пробірку з тампотом у ліву руку між 4 і 5 палцьем. Правою рукою взяти петлю з ватним тампоном і првести під язиком, поставити в пробірку не торкаючись стінок,відпр.в лобор.

Білет №25

Дитина Карпенко, вік 1 рік, маса тіла 9.8 кг. Діагноз: Грип Проблеми: Складіть план м/с догляду. Виконайте призначення лікаря..Грип – вірусне захворюваня.Проблеми: висока температура тіла, біль в мязах, головний біль, нездужання, приєднується кашель, нежить, закладений ніс.Ускладнення – гіперемія до 40 с, судоми, грипозна пневмонія. План м/с догляду:Госпіталізація при ускладненнях, а також дітей до 1 року.Догляд за слизовими оболонками. Прочистити ніс турундами, закапування інтерфероном по 5 крапель 5 р на день у кожну ніздрю, 2% протаргол по 2 краплі 3р на день.Боротьба з гіпертермією: холод над головою і магістральні судини, обтерти оцтом з водою у співвідношенні 1:1, очисна клізма. Застосування лікувальної клізми з анальгіном, свічки з цефаконом.Проводити дезінтоксикаційну терапію. Противірусні препарати – протигрипозний імуноглобулін, афлобін по 10 крапель кожні 2 год, дитячий антигрипін.Антибіотики при ускладненнях.Десенсибілізуючі, вітаміни, від кашлю мікстури, відвар трав(мати й мачуха, богульник, фіалка, первоцвіт.)

 

Білет №26

Дитина Колесник, вік 6 міс, маса тіла 6 400г. Діагноз: Менінгококова інфекція. Менінгококовий менінгіт. Проблеми: поза на боці закидання голови, порушення свідомості,судоми. Складіть план м/с догляду. Виконайте призначення лікаря.Менінгококова інфекція – дитяча хвороба.Проблеми: при легкій формі – назофарингіт, кашель, нежить, температура до 38 с. Важкі форми: менінгококцемія, зірчастий геморагічний висип, може зливатися і некрозуватись. Стан дуже важкий, септична температура тіла. План м/с догляду: 1)термінове повідомлення в СЕС.2)обов’язкова термінова госпіталізація у реанімацію3) Зразу до госпіталізації ввести: преднізолон 5мг/кг (1мл=30мг)Левоміцетину-сукценат 100мг/кг маси, лазікс, поставити крапельник.4)у стаціонарі 2-3 дні левоміцетину-сукценат 100мг/кг 3прийома, а з 3 дня пеніцилін Na200 мг/кг 6-8 р на добу.5)дезінтоксикаційна терапія, лазікс.6)десенсибілізуючі, жарознижуючі, проти судомні.7)при менінгіті спинномозкова пункція.8) вдома карантин 10 днів. Всім мазки на менінгокок з носоглотки, при позитивному результаті лікування. Провітрювання, прибирання з дез. розчинами. Навик: 1)для розведення антибіотиків застосовується розведення 1:1, 1:2, 1:4.У флакон з антибіотиком ввести таку кількість розчинника, щоб в 1 мл розчину було 400 000 ОД антибіотика 2,5 розчинника. При розведенні 1:4 усі призначені дози антибіотиків треба поділити на 400 000. Доза антибіотика 400 000 ОД після розведення набрати в шприц 1 мл.2)взяття мазків на менінгококПідготувати:-штатив для пробірок-стерильні пробірки з зігнутими стержнями під кутом 135 на кінці яких ватні тампони, стерильні шпателі-лотокПідготувати себе(маска, рукавички). Посадити дитину обличчям до світла.Виконання:Витягнути з пробірки ватний тампон, взяти лівою рукою його 1 і 2 пальцями, пробірку залишити в штативі.В праву руку взяти шпатель, відкрити рота дитині, притиснути шпателем корінь язика. Ввести тампон зігнутим кінцем догори, під мяке піднебіння в носоглотку і легкими горизонтальними рухами під мяким піднебінням зібрати виділення слиз.Обережно втягнути не торкаючись зубів, язика, щік.Помістити тампон в стерильну пробірку не торкаючись стінок пробірки. Виписати направлення в лабораторію, використаний інструментарій на дезінфекцію.

 

Білет №27

Дитина Петренко, вік 1 рік, маса 11 кг.Діагноз: кашлюк.Проблеми: складіть план м/с догляду. Виконайте призначення лікаря.Взяти кров із вени на наявність антитіл до паличок кашлюку.Взяти матеріал на кашльові пластинки.Кашлюк – дитяча інфекція.Проблеми: інкубація 14 днів. Симптоми- сухий кашель, температура тіла 35с, приступи кашлю стенозуючого(серія кашльових поштовхів на вдосі, потім вдих з хрипом, знов кашель до 10-15 р, в кінці блювання. На вуздечках язика виразка.План м/с догляду:Термінове повідомлення в СЕСГоспіталізація при ускладненнях.Ізоляція хворого до 30 днів.Протикашльові мікстури кофол, доктор МОМ, бронхолітин, бромгексин, тусіпрекс, стоптусін.в/в еуфілін 2,4% 1 мл на рік життя не більше 5 мл у фізіологічному розчині.Електрофорез, інгаляції з еуфіліном Десенсибілізуючі, вітаміни Вікасол п/шА нтибіотики при ускладненнях Заспокійливі- валеріана, персен, новопасіт

Білет 31

БЦЖ – вакцинацію проводять у пологовому будинку на 3-5 день,якщо не має протипоказань,та вага дитини становить більше 2500 гр.Підготувати себе;Підготувати вакцину БЦЖ з 1 мг сухої речовини і ампулу з розчинником 0,9% Na Cl 2 мл. Переглянути термін використання вакцини;Підготувати дитину,вакцина вводиться в верхню третину лівого плеча;Пртерти ампули з вакциною і розчинником 96% спиртом і відламати;В одноразовий шприц на 2 мл з довгою голкою набрати 2 мл розчинника,випустити в вакцину і струсити. Одна ампула має 20 доз,використовувати її можна протягом 2-3 год.Набрати в туберкуліновий шприц розведену вакцину 0,2 мл,обробити шкіру ватною кулькою двічі,лівою рукою розтягнути шкіру і вводити зріз голки в/ш зрізом вгору,паралельно поверхні шкіри 0,1 мл,до утворення «лимоної шкірочки»,залишок вакцини в шприці дезінфікують в 5% дезактині 2 год.Реєструєм в документації.Одягаючи дитину на вулицю, потрібно враховувати індивідуальні особливості організму малюка і температуру повітря з урахуванням вітру. На вулиці дитина повинна бігати, стрибати, лазити на спортивних снарядах, крутити головою, вставати самостійно після падіння, грати в футбол, загалом, активно рухатися. З цього, одягу на ньому має бути одягнене помірна кількість. Щоб дізнатися замерзла дитина чи ні. Грудничку спробуйте носик. Якщо він холодний – маляті холодно, носик гарячий – жарко, маляті комфортно і тепло – носик теплий. У старших діток таким «термометром» є ніжки. Гикавка ще один сигнал, що дитина замерз.

Білет№34

Проблеми:кровотеча з носа,крововиливи у вигляді перехій,екхімозів,на слиз.обол.слабкість,втрата ваги,лихоманка,зниж.апетиту,задишка,зниж.рухова активність. План сестринського догляду:Заспокоїти дит.,зупинити кровотечу,зменш.фіз.навант.,пров.гемостатичну терапію,дієтотерапія стіл№5,вел.к-сть рідини,пров.базову терапію,призн.амінокапрон.кислоту,розчин адроксону,кортикостероїди(гепарин),імунодепресанти. Призначення лікаря: 1.глюкокортикоїдний преп.Набир.1 мл і добираємо 9 мл.фіз.розчину.За всіма правилами роб.інєкц.2.Крило носа притисн.до нос.перегор.ввести тампон змоч.3%розч.перекису водню.Може міститися в носі 1 добу

Білет № 32

причиною переведення на штучне годув--нехватка грудного молока

суміші бувають адаптовані(випускають промисловості із наближеням Б.Ж.В до складу грудного молока) і неадаптовані(коровяче, козяче,кобиляче мол.--споч. розведення 1:1, потім 1:2, потім цільне)Годують лише з чашечки і ложечки.Т36-37,приготувати перед годуванням


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 820 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.036 сек.)