АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИНДРОМ ЗУДЕКА

Прочитайте:
  1. A. Ишемический инсульт в стволе мозга в русле вертебробазилярной системы. Альтернирующий синдром Вебера
  2. A. Синдром Віскотта-Олдрича
  3. A. Синдром Паркинсонизма.
  4. A. Синдром шейного утолщения.
  5. B. Синдром межреберной невралгии.
  6. B. Синдром Рейтера
  7. C. Продолговатый мозг, синдром Джексона.
  8. C. Синдром Таласа-Ханта.
  9. D Синдром склерокистозных яичников
  10. D) Киари-Фроммел синдромы

Плямистий післятравматичний остеопороз (синдром Зудека) — ускладнення, що виникає після забоїв і переломів передпліччя і кисті.

Ознаки. Виражений набряк, напруженість м'яких тканин кисті і пальців, підвищення або пониження місцевої температури, «червоний» або «білий» ціаноз, шкіра ураженої кисті стоншена, глянсувата, западини і складки її згладжені. Рухи в променезап'ястковому, пястнофаланговому і міжфалангових суглобах різко обмежені і болючі. Є трофічні порушення — гіпергідроз, гіпертрихоз, гіперкератоз, ущільнення долонного апоневроза по типу контрактури Дюпюїтрена. Порушується шкірна больова чутливість (гіпер- або гіпоалгезія).

Рентгенологічна картина: плямистий остеопороз, у важких випадках охоплює всі кістки кисті.

ПЕРЕЛОМ ЧОВНОПОДІБНОЇ КІСТКИ. Складає 1,5—4% всіх переломів кісток скелета, 15—18% переломів кісток кисті і 40—60% переломів кісток зап'ястя і виникає при падінні на максимально розігнуту кисть з променевим або ліктьовим її відведенням, рідше при безпосередньому ударі або стисненні цієї області; може поєднуватися з переломом променевої кістки в типовому місці, з вивихом кісток зап'ястя. Розрізняють позасуглобові, або горбкові переломи і внутрішньосуглобові, або переломи човноподібної кістки в дистальній, середній і проксимальній третині. Чрезгорбкові переломи добре зростаються. Човноподібна кістка має витягнуту форму і звичайно ламається в середній третині навпіл. При цьому проксимальний відламок розташований в першому ряду кісток зап'ястя, дистальний переміщається разом з кістками другого ряду, і відламки опиняються в несприятливих умовах для зрощення. Ця обставина посилюється відсутністю окістя, недостатністю кровопостачання, обумовленою пошкодженням живлячих внутрішньокісткових судин. Зрощення можливо при повній і тривалій адаптації кісткових фрагментів. Незростання кістки, асептичний некроз приводять до порушення конгруентності і деформуючому остеоартрозу.

Ознаки. Біль у області зап'ястя, що посилюється при променевому або ліктьовому відведенні кисті в положенні невеликого тильного згинання, припухлість і болючість при пальпації у області анатомічної табакерки. Осьове навантаження на I—II пальці викликає посилення болів. Порушується функція променезап'ясткового суглоба, знижується м'язова сила кисті.

При свіжому переломі човноподібної кістки на рентгенограмі видно тонка зазублена лінія перелому в поперечному, рідше — в криво-поперечному напрямі, порушення структури кісткових балок. У сумнівних випадках слід повторити рентгенологічне дослідження через 2—3 тижні.

ПЕРЕЛОМ ПІВМІСЯЦЕВОЇ КІСТКИ.

Складає 11—12% всіх переломів кісток зап'ястя і виникає при падінні на випрямлену і відведену в ліктьову сторону кисть, рідше — унаслідок прямої травми. Перелом звичайно буває компресійним, рідше — осколковим.

Ознаки. Враховують механізм травми. Біль, обмежена припухлість і болючість при пальпації на тильній поверхні середини променезап'ясткового суглоба. Осьове навантаження на III і IV пальці викликає посилення болю, розгинальні рухи болючі, м'язова сила кисті понижена. Остаточно діагноз встановлюють на підставі рентгенологічного дослідження.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 379 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)