АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПЕРЕЛОМИ ДІАФІЗІВ КІСТОК ПЕРЕДПЛІЧЧЯ.

Прочитайте:
  1. Блок 2. Анатомія кісток черепа
  2. Блок 3. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. З’єднання кісток черепа, хребта, грудної клітки, грудного та тазового поясів.
  3. Блок 4. З’єднання кісток вільної верхньої та нижньої кінцівок
  4. Будова та різновиди кісткової тканини. Структурна одиниця кістки – остеон. Ріст кісток. Функціональні закони росту кісток.
  5. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  6. Види хрящів. Способи сполучення кісток у скелеті людини за допомогою хрящової тканини. Приклади.
  7. Використання кісток
  8. Вікові особливості щелепних кісток.
  9. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ КІСТОК І СУГЛОБІВ
  10. Гострий гематогенний остеоміеліт кісток тазу

Лікування. Перша допомога — іммобілізація транспортною шиною по задній поверхні від головки п'ясткових кісток до верхньої третини плеча, передпліччя — в положенні згинання до 90°.

При переломах без зміщення відламків накладають двухлонгетну гіпсову пов'язку від пястнофалангових суглобів до верхньої третини плеча на 8—10 тижнів. Реабілітація —2—4 тижні. Працездатність відновлюється через 2,5-3 міс.

При переломах зі зміщенням відламків проводять репозицію в положенні хворого лежачи. Після знеболення місць переломів руку укладають на приставний столик, відводять плече і згинають передпліччя до кута 90°. Два помічники поступово (!) здійснюють тягу по осі передпліччя (тяга за пальці і кисть, противотяга -за перекинутий через дистальний відділ плеча рушник або широку стрічку з марлі). Травматолог усуває бічне зміщення відламків шляхом стиснення міжкісткового проміжку з передньої і задньої поверхні передпліччя. Після репозиції накладають задню гіпсову лонгету від пястнофалангових суглобів до верхньої третини плеча і додаткову гіпсову шину на долонну поверхню передпліччя і плеча.

Ретельно моделюють міжкістковий проміжок (допустимо вставляти подовжні валики) Лонгети фіксують бинтом і проводять контрольну рентгенограму (через 2 тижні контрольні рентгенограми повторити!).

Якщо перелом локалізується у верхній третині передпліччя, то репозицію і іммобілізацію проводять в положенні супінації передпліччя. При переломах в середній і нижній третинах передпліччя утримують в середньому положенні між пронацією і супінацією. Для репозиції переломів кісток, передпліччя з успіхом використовують апарати Соколовського, Дем'янова з накладенням гіпсових пов'язок. Термін іммобілізації —10—12 тижнів. Важливо через 7—10 днів після репозиції відламків перевірити рентгенологічний їх стояння і виключити вторинне зміщення. Реабілітація — 4—6 тижні. Працездатність відновлюється через 3—4 міс.

Оперативне лікування показане при невдалій репозиції, вторинному зміщенні відламків. Для остеосинтезу використовують гнучкі металеві стрижні, балки і стержні-шурупи, що забезпечують внутрішню компресію. Іммобілізація гіпсовою циркулярною пов'язкою —10—12 тижнів. Реабілітація — 4—6 тижні. Працездатність відновлюється через 3—4 міс.

При пошкодженнях Монтеджі проводять остеосинтез відламків ліктьової кістки і вправлення вивиху головки променевої кістки. Іммобілізація (10—12 тижнів) проводиться в положенні згинання і супінації передпліччя. Реабілітація-6—8 тижнів. Терміни непрацездатності — 3—4 міс.

При переломах Галеацці для утримання вправленої головки ліктьової кістки проводять фіксацію обох кісток в дистальному відділі спицею. Іммобілізація —10—12 тижнів, реабілітація — до 6 тижнів. Терміни непрацездатності —до 3 міс.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 451 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)