АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зразки рецептів

Прочитайте:
  1. В) Зразки завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  2. В) Зразки тестових завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  3. В) Зразки тестових завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  4. В) Зразки тестових завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  5. В) Зразки тестових завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  6. В) Зразки тестових завдань для перевірки кінцевого рівня знань
  7. Вправи з виписування рецептів на м’які лікарські форми.
  8. Вправи з виписування рецептів на тверді лікарські форми.

 

Собаці

Rp.: Tincturae Convallariae 50,0

D.S. Внутрішнє. По 20 крапель три рази на добу.

 

Rp.: Tincturae Convallariae aethereae 50,0

D.S. Внутрішнє. По 15 крапель три рази на добу.

 

Екстракти - Extracta

 

Екстракт (extractum - наз. відмінок однини, extracti - род. відмінок однини) - концентрована витяжка з лікарської рослинної сировини.

Залежно від консистенції розрізняють рідкі, густі та сухі екстракти. Рідкий екстракт (extractan fluidum) - забарвлена рідина. Густий екстракт (extractum spissum) - в'язка маса, у якій міститься не більш як 25 % вологи. Сухий екстракт (extractum siccum) - сипка маса, що містить не більш як 5 % вологи.

Одержують екстракти з рослин за допомогою екстрагуючих рідин:

спирту етилового (70 %), води та ефіру.

Виготовляють їх на фармацевтичних підприємствах. Зберігають екстракти в добре закупореному посуді, у захищеному від світла приміщенні. Рідкі й густі екстракти зберігають при температурі 12...15°С.

Виписують екстракти простим рецептом. Після назви лікарської форми - Extracti (екстракту) пишуть назву рослини і обов'язково зазначають консистенцію його - fluidi (рідкого), spissi (густого), sіссі (сухого). Потім зазначають кількість екстракту в мілілітрах (рідкі) або в грамах (сухі, густі). Далі йде D.S.

Зразки рецептів

Собаці

Rp.: Extracti Viburni fluidi 20 ml

D.S. Внутрішнє. По 20 крапель три рази на добу.

Коню

Rp.: Extracti Aloes sicci 15,0

D.S. Внутрішнє. На одне введення.

 

Сиропи - Sirupi

 

Сироп (sirupus - наз. відмінок однини, sirupi - род відмінок однини) - густа прозора рідина із запахом і смаком речовин, що входять до її складу. Сиропи широко використовуються в мікстурах, настоях, відварах для поліпшення їх смаку. Деякі сиропи, що містять лікарські речовини, проявляють відповідну дію. Наприклад, сироп ревеню (Sirupus Rhei) - послаблюючий засіб, а сироп іпекакуани (Sirupus Ipecacuanhae) має відхаркувальні властивості.

У практиці ветеринарної медицини (в основному для свиней) використовують простий (цукровий) сироп (Sirupus simplex), алтейний сироп (Sirupus Althaeae) і сироп кореню солодки (Sirupus Glycyrrhizae).

Виписують сиропи за їх назвою.

Зразок рецепта

Собаці

Rp.: Infusi herbae Adonidis ex 4 - 150,0

Liquoris Kalii acetatis 10,0

Sirupi simplicis 150,0

M.D.S. Внутрішнє. По столовій ложці два рази на добу.

 

Аерозолі

 

Аерозолі - це дуже дрібні частинки твердих або рідких речовин, які знаходяться в газовому середовищі в завислому стані їх поділяють на туманні дими.

Дими, звичайно, містять тверді частинки, а тумани - крапельки рідких речовин, що знаходяться в постійному русі. Використовують аерозолі для інгаляції або для зовнішнього застосування. Одержують їх за допомогою аерозольних балонів, аерозольних генераторів і розпилювачів.

Аерозольні балони - це металева ємкість циліндричної форми із спеціальним клапанним пристроєм і розпилювальною головкою. Всередині балону знаходиться лікарський препарат (суспензія, емульсія, розчин та ін) і пропелент (газ), що витискує його із балона. Як пропелент найчастіше використовують зріджений фреон. Вказана суміш знаходиться у балоні під тиском 2...3 атмосфери і виділяється у вигляді аерозолю при натискуванні на клапан. Перевага аерозольних балонів полягає в тому, що вони зручні для використання, портативні, надійно захищені від висихання і забруднення.

Аерозольні генератори - апарати спеціальної конструкції для одержання аерозолей. За принципом дії вони бувають механічні та термомеханічні. До механічних належать пневматичні (газові) форсунки і дискові розпилювачі, у яких рідина подається і розпилюється струменем повітря під тиском. У термомеханічних генераторах рідини розпилюються вихлопними газами двигуна внутрішнього згорання.

Аерозольні розпилювачі бувають різної конструкції. Принцип їх роботи полягає в тому, що із компресора (балона із стисненим повітрям, насоса Комовського тощо) під тиском 0,5...1,5 атмосфери в розпилювач (саг) подається стиснуте повітря, під дією якого рідкі речовини перетворюються у найдрібніїш частинки (туман), які заповнюють приміщення.

Залежно від природи частинок розрізняють аерозолі бактеріальні (вакцини, сироватки), дезінфікуючі, хіміотерапевтичні, протигельмінтні, антидотні тощо. Переваги аерозольного методу застосування лікарських препаратів такі: простота і масовість застосування, швидкість всмоктування речовин у кров і повільніше виділення їх з організму порівняно з іншими шляхами введення. Проте утруднене дозування ліків, стійкість деяких засобів у зовнішньому середовищі і труднощі, пов'язані з їх знешкодженням, гальмують широке впровадження аерозолей у лікувальну практику.

 

Вправи

Виписати рецепти

1. Мікстура такого складу настойки строфанту (Strophanthum), конвалії (Соvallaria), валеріани (Valeriana) по 2,0. Всередину, п'ять разів на добу вівці.

2. 15,0 настойки полину (Тіnctura Absinthii). Коню на три внутрішні введення.

3. 50,0 рідкого екстракту алое (Aloe). Всередину теляті по одній чайній ложці три рази на добу.

4. 2,0 сухого екстракту беладонни (Belladonna). Коню ректально в 250,0 слизу з насіння льону (Semen Lini).

5. 20 мл рідкого екстракту крушини (Frangula). По 20 крапель три рази на добу собаці.

6. 15 мл адонізиду (Adonisidum). По 15 крапель три рази на добу собаці.

7. 15 мл гіталену (Gitalenum). По 15 крапель два рази на добу собаці.

 

 

ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ У ВЕТЕРИНАРНІЙ МЕДИЦИНІ

 

Значний прогрес у створенні нових фармацевтичних препаратів шляхом синтезу не зменшує інтересу до лікарських рослин.

Це пояснюється їх високою профілактичною і терапевтичною ефективністю при багатьох хворобах незаразної та інфекційної етіології, доступністю і простотою використання, малою токсичністю, дешевизною, екологічною чистотою тваринницької продукції, комплексністю дії тощо.

Крім того, чимало лікарських рослин одночасно мають неабияку поживну цінність, а також володіють радаопротекторною дією, що має особливе значення в умовах України.

Державний департамент ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України у своїй роботі піклується і пропагує в засобах інформації широке використання лікарських рослин у тваринництві, а також сприяє розповсюдженню практики їх вирощування, заготівлі та раціонального використання, особливо дикорослої флори.

Лікувальна дія рослин обумовлена високою біологічною активністю комплексу органічних і неорганічних речовин, набір яких залежить перш за все від виду рослин, стадії вегетації, грунтово-кліматичних умов, терміну збирання, технології консервування та зберігання, лікарської форми та способу застосування.

Ефективність застосувашся лікарських рослин залежить, як і інших фармакологічних засобів, від виду, віку, статі, умов утримання та годівлі, фізіологічного стану, продуктивності, умов експлуатації тварин, а також від дози, кратності та тривалості застосування, лікарської форми, набору лікарських трав тощо.

За характером домінуючого впливу діючих на живі організми речовин у рослинах можна виділити дві групи поживні речовини (білки, жири, вуглеводи) та регулятори біохімічних процесів і фізіологічних функцій, які у свою чергу поділяють на органічні (терпени, ефірні олії, смоли, алкалоїди, глікозиди, вітаміни, антибіотики) та неорганічні (макро- і мікроелементи).

Наведемо коротку характеристику органічних речовин рослинного походження, які з давніх давен використовуються в якості лікарських засобів.

Терпени - це вуглеводні та їх похідні, що входять до складу ефірних олій та смол хвойних рослин. Їх молекули включають різні кількості пов'язаних між собою залишків ізопрену. Терпени можуть мати циклічну і ациклічну структуру. За характером функціональних груп похідні циклічних терпенів поділяють на спирти, альдегіди, кетони, кислоти тощо.

Серед моноциклічних терпенів практичне значення мають ментол і метиловий ефір оцтової кислоти (ефірна олія м'яти перцевої, валідол) та терпінгідрат (штучно гідрірований пінен, який одержують шляхом фракційної перегонки скипидару).

Серед біциклічних терпенів мас значення камфора, яку одержують з камфорного дерева, а також полусинтетично з піхтової олії.

Ефірні олії є діючими речовинами багатьох лікарських рослин, таких як ялівець, аніс, фенхель, кмин, гірчиця, евкаліпт, аір, звіробій тощо.

Алкалоїди - органічні азотовмісні речовини лужного характеру. Вони мають складну хімічну природу, в основі якої е різні гетероциклічні ядра. Як правило, близькі за хімічною будовою алкалоїди містяться в рослинах однієї родини, інколи - в рослинах декількох родин, як наприклад, ефедрин.

Алкалоїди знаходяться в клітинах відповідних частин рослин, частіше в квітках, плодах, листках, корі, але вміст їх піддається досить великим коливанням.

У більшості випадків у рослинах зустрічається суміш декількох алкалоїдів, близьких за хімічною будовою, як це, наприклад, в опії (більше 20). Зрідка у рослинах деяких видів знайдено лише один алкалоїд (рицинін).

Схожість будови деяких алкалоїдів з вітамінами та ферментами свідчить про активну їх участь у життєдіяльності рослин.

Алкалоїди в рослинах знаходяться у вигляді солей органічних (яблучної, лимонної, щавлевої, янтарної тощо) і дуже рідко - неорганічних кислот. Як правило, всі вони погано розчиняються у воді.

За хімічної будови алкалоїди можна розглядати як похідні аміаку, у якому атоми водню заміщені гетероциклічними радикалами, тому вони є третинними, дуже рідко - четвертинними амінами.

Лише декілька алкалоїдів мають у своїй будові кисень (нікотин, анабазин), які є рідинами, на відміну від безкисневих, які в чистому вигляді є кристалічними речовинами.

За хімічною класифікацією алкалоїди поділяють на такі групи:

- похідні піридину та піперидину (лобелін та його супутники);

- похідні тропану (атропін, гіосціамін, скополамін, кокаїн);

- похідні хіноліну (хінін, хінідин, цінхонін);

- похідні ізохіноліну (папаверін, сальсолін, сальсолідин);

- похідні індолу (стрихнін, езерін (фізостігмін, гармін);

- похідні імідазолу (пілокарпін);

- похідні пурину (кофеїн, теобромін, теофілін);

- похідні метилпірролізидину (платіфілін, сенеціфілін, саррацін);

- ациклічні алкалоїди аліфатичного та ароматичного рядів (ефедрін, сферофізин, колхіцин).

Глікозиди - органічні речовини, головним чином, рослинного походження, молекули яких складаються із залишку цукру (моно-, ди-, трисахариди та ін.) і залишку інших органічних речовин, що не відносяться до цукрів.

Цукристу частину називають гліконом, нецукристу - агліконом або геніном. Спочатку їх називали глюкозидами, оскільки вперше виявили в якості глікону глюкозу, а пізніше, коли були виділені в якості глікону інші цукри (рамнозу, дигітоксозу тощо), то ввели нову назву - глікозиди.

Глікозиди добре розчиняються у воді та спирті і погано - в ефірі. Вони мають гіркий смак.

Глікозиди містяться в плодах, корі, коренях, рідше - в листках, але в різних клітинах з ферментами, які здійснюють їх гідроліз. При руйнуванні клітин глікозиди легко контактують з ферментами і при наявності води швидко гідролізуються. Тому процес одержання активних препаратів має неабиякі труднощі. Екстрагуються вони водою або розбавленим етиловим спиртом.

За хімічним складом глікозиди поділяють на О-, S- та N-глікозиди. Коли зв 'язок цукру з геніном здійснюється через кисень, то це О-глікозид, через сірку - S-глікозид, через азот - N-глікозид.

Найбільш розповсюдженими є О-глікозиди. Їх поділяють на:

- фенілглікозиди, що мають в агліконі одно- або багатоатомні феноли (наприклад, арбутин);

- антраглікозиди, аглікон яких є похідним антрацену та антрахінону (наприклад, глікозиди крушини, ревеню, алое);

- флавонглікозиди, агліконом яких є похідне флавону (наприклад, рутин, катехіни);

- азотовмісні глікозиди (наприклад, ціаногенні глікозиди);

- глюкоалкалоїди, у яких цукровий компонент пов'язаний з залишком алкалоїду (в рослинах родини пасльонових);

- стероїдні або серцеві глікозиди, аглікони яких мають стероїдну структуру.

S- або тіоглікозиди містяться в рослинах родини хрестоцвітних (сінігрін).

До N-глікозидів відносяться вторинні або третинні глікозидаміни, якими є коензим, антибіотики-аміноглікозиди тощо.

До ряду речовин, що мають глікозидний характер, відносять також сапоніни та частину дубильних речовин, які гідролізуються на цукри і аглікони фенольної природи.

Вітаміни - група речовин різної хімічної будови, які в малих кількостях є своєрідними каталізаторами ферментативних реакцій у живій клітині.

У зв'язку з різноманітністю хімічної будови, фізико-хімічних властивостей і характеру впливу на обмінні процеси в організмі вітаміни мають декілька принципів класифікації.

Самою ранньою є літерна класифікація вітамінів (А, В, С, Д, Е, К, Р, РР тощо), яка не відображає ні хімічної природи, ні фізико-хімічних властивостей, ні характеру фізіологічного впливу.

За розчинністю вітаміни поділяють на водорозчинні (групи В, аскорбінова кислота, нікотинова кислота, фолієва кислота тощо) та жиророзчинні (А, Д, Е тощо).

За хімічною природою вітаміни та їх препарати поділяють на такі групи:

- препарати аліфатичного ряду (аскорбінова кислота, пангамова кислота, пантотенова кислота);

- препарати ациклічного ряду (А, Д);

- препарати ароматичного ряду (К);

- препарати гетероциклічного ряду (Р, Р, РР, В).

Неорганічні речовини, що містяться в рослинах, є предметом вивчення дисциплін «Біохімія», «Фізіологія тварин», «Годівля тварин».

 

Правила збирання, консервування та зберігання рослинної лікарської сировини

 

Рослини, як живі організми, мають здатність накопичувати в клітинах не лише продукти метаболізму, якими є біологічно активні речовини, а й сполуки, що знаходяться в навколишньому середовищі - в повітрі, воді та грунті. Вони можуть значно впливати на якість лікарської сировини.

Тому, перш ніж приступити до збирання лікарських рослин, необхідно чітко знати екологічну обстановку даного регіону. Категорично забороняється збирати лікарські рослини на узбіччях автомагістралей, на території та навколо теплових електростанцій, металургійних та хімічних кгімбінатів, машинобудівних заводів, складів мінеральних добрив, отрутохімікатів та паливно-мастильних матеріалів, промислових тваринницьких комплексів, звалищ промислових та побутових відходів тощо.

Під час обробки сільськогосподарських культур, пасовищ, сінокосів, садів, виноградників, лісонасаджень пестицидами дозволяється збирати лікарські рослини на їх території та на узбіччях лише після часу очікування, який для кожного пестициду є різним.

Збирання сировини краще здійснювати в період максимального вмісту в рослинах діючих речовин у бруньках - при їх набряканні, у листках і квітках - при їх цвітінні, у підземних частинах - у період достигання плодів, у корі - ранньої весни, у кореневищах, коренях і бульбах - у кінці вегетаційного періоду або напровесні, шишки - зимою.

Рослини збирають за сухої погоди, вдень, після обсихання від роси та дощу. При цьому необхідно дотримуватись таких вимог:

- підземні частини рослин збирають після достигання насіння та плодів;

- траву зрізають, а не виривають з корінням;

- кору знімають з молодих гілок лише після їх зрізування, а не на рослинах;

- квітки, суцвіття і листя знімають або зрізають з рослин, не обламуючи гілок.

Зразу ж після збирання сировину переглядають, очищають від землі та сміття, вилучають непотрібні частини рослин та рослини інших видів, деякі кореневища промивають чистою водою і транспортують до місця висушування.

Найбільш раціональне сушіння - це повітряно-тіньове, яке здійснюють у спеціальних сушарках, під накриттями, на горищах, у сухих приміщеннях, які добре провітрюються. Краще зібрану сировину розстелити тонким шаром на стелажах з металевими або синтетичними сітками, марлею, нещільними тканинами.

Висушену рослинну сировину запаковують у тару, якою можуть бути паперові ящики або коробки, пакети, паперові або тканинні мішки тощо.

До тари потім надійно прикріплюють бирки, на яких фарбою зазначають вид рослинної сировини, дату заготівлі та масу. Таку ж бирку вкладають всередину тари.

Зберігають рослинну лікарську сировину в сухих, прохолодних, вільних від шкідників та гризунів затемнених приміщеннях, які добре провітрюються. Якщо сировина містить ефірні олії та леткі речовини, то її слід зберігати у скляному посуді з притертою пробкою або щільно закритою кришкою. Пахучі рослини зберігають окремо. Під час зберігання періодично здійснюють огляд сировини.

Контроль за якістю рослинної лікарської сировини здійснюють згідно з вимогами Державної фармакопеї.

 

СТРОКИ ПРИДАТНОСТІ РОСЛИННОЇ ЛІКАРСЬКОЇ СИРОВИНИ

Рослина Частина рослини, що заготовляється Придатність, років
     
Аїр тростинний кореневище 2...3
Алтея лікарська корінь  
Аніс звичайний насіння 1...3
Барбарис звичайний коріння і листя  
Беладонна лікарська листя  
Береза бородавчаста бруньки  
Блекота чорна листя  
Бузина квіти  
Вільха чорна шишки  
Валеріана лікарська корінь, кореневище  
Верба біла кора  
Гарбуз насіння  
Глід колючий квіти, ягоди  
Горицвіт весняний трава  
Горобина плоди  
Грицики звичайні трава  
Дев'ясил кореневище 2...3
Деревій звичайний трава  
Дуб череватий кора  
     
Дурман листя 2...3
Жостер плоди  
Звіробій трава  
Золототисячник трава  
Калина звичайна кора  
Конвалія травнева листя, квіти  
Коров'як скіпер квіти  
Кріп запашний насіння 1...3
Кропива дводомна листя, трава  
Крушина плоди  
Кукурудза стовпчики 1...2
Кульбаба лікарська кореневище  
Лапчатка кореневище 4...6
Липа серцевидна квіти  
Лопух корінь  
Льон звичайний насіння  
Малина звичайна ягоди  
Мальва трава  
Материнка звичайна трава  
Мати- й- мачуха листя  
Мильнянка лікарська корінь  
Нагідки лікарські квіти  
Наперстянка листя  
Папоротник кореневище 1...2
Петрушка корінь  
Пижмо звичайне суцвіття 1...3
Подорожник листя  
Полин гіркий трава  
Рівень корінь  
Ромашка аптечна квіти 1...3
Собача кропива трава  
     
Соняшник квіти крайові  
Смородина ягоди  
Спориння (маткові ріжки) ріжки 1...2
Сушениця топ'яна трава 1...2
Тмин насіння  
Фенхель звичайний насіння  
Фіалка триколірна трава  
Хвощ польовий трава  
Хміль звичайний шишки 1...3
Цмин пісковий квіти 3...5
Часник посівний головки  
Чемериця кореневище  
Череда трава  
Черемха звичайна кора  
Чистотіл трава  
Шавлія лікарська листя  
Шипшина коричнева плоди  
Щавель кінський корінь 1...3

 

 

Календар збору лікарських рослин

Рослина Частина рослини Місяць року
               
     
Аїр тростинний кореневище           + + +
Адоніс весняний трава       + +      
Алтея лікарська корінь   + +     + + +
Аніс звичайний плоди           + +  
Беладонна лікарська листя       +        
Береза бородавчата бруньки   + +          
Блекота чорна листя       + + +    
     
Валеріана лікарська кореневище + +       + + +
Верба біла кора     + +        
Вільха чорна шишки   + +     + + +
Гарбуз насіння             + +
Гірчак перцевий трава         + +    
Гірчиця насіння       + +      
Глід колючий квіти     + +        
  плоди             + +
Горечавка корінь         + + +  
Горобина плоди         + + + +
Грицики трава       + + +    
Дев'ясил корінь +         + + +
Деревій трава       + + + +  
Дуб черешчатий кора +              
Дурман звичайний листя       + + +    
Звіробій трава         + + +  
Золототисячник трава       + +      
Калина кора +   + +        
Конвалія трава +   + +        
Конюшина суцвіття       + +      
Коров'як квіти         + +    
Кропива листя     + + + +    
Крушина плоди           + +  
Кукурудза стовпчики         + + + +
Кульбаба корінь   + +   + + + +
Лимонник ягоди             + +
Липа квіти     + +        
Лопух корінь +              
Льон насіння           + + +
Малина ягоди         + + +  
Материнка трава       + + +    
     
Мати-й-мачуха квіти +              
  листя       + +      
Меліса листя           + + +
Мильнянка корінь + +       + + +
Нагідки квіти         + + +  
Наперстянка листя       + + +    
Первоцвіт вся рослина   + + +     + +
Пижмо суцвіття           + + +
Подорожник листя       + + +    
Полин трава           + + +
Ревінь корінь             + +
Ромашка суцвіття         + + + +
Сосна хвоя + + +          
Собача кропива трава       + + +    
Сушениця трава         + + +  
Термопсис трава         + + +  
Фенхель насіння           + +  
Хвощ трава       + +   + +
Хміль шишки             + +
Цмин суцвіття       + +   +  
Чемериця кореневище             + +
Череда трава         + + +  
Черемха плоди         + + +  
Чорнокорінь листя       + + + +  
  корінь           + +  
Чистотіл трава     + + +      
Шавлія листя       + +      
Шипшина плоди           +   +
Щавель корінь           +   +
  плоди           +   +

 

Алфавітний покажчик


А

Абамектин 241

Аверсект 241

Авібазен 237

Адреналіну гідротартрат 128

Адреналіну гідрохлорид 128

Адренамін 128

Адренокортикотропний гормон 145

Адринол 129

Аерозолі 292

Азидин 223

Аквітал 142

АКТГ 145

Активоване вугілля 95

Актопер 233

Алкопар 242

Алкалоїди 296

Алохол 112

Алое деревоподібне 107

Алтейний корінь 88

Альбаргін 179

Альбендазол 237

Амбуш 247

Аметокаїн 81

Амідопірин 68

Аміназин 63

Амітал-натрій 58

Амітраз 248

Ампіцилін 204

Ампроліум 229

Ампроліум-хлорид 229

Ампроль 229

Ампрольвет 229

Анальгін 69

Англійська сіль 159

Аневрин 132

Анестезин 80

Аномерин 247

Антиверм 243

Антипірин 68

Антисептон 233,234

Апоморфіну гідрохлорид 102

Аптека 253

Арекова пальма 120

Ареколіну гідробромід 120,235

Арктон 112 236

Аскарид 240, 243

Аскорбінова кислота 135

Аспірин 67

Атазол 237

Атропіну сульфат 123

Ацемідофен 234

 

Б

Бавовникова олія 85

Базудин 245

Байтом 246

Балтрицид 233

Барбаміл 58

Барбітал-натрій 59

Беладонна 123

Бензилпеніциліну калієва сіль 202 Бензилпеніциліну натрієва сіль 202

Бензилпеніциліну новокаїнова сіль 203

Березовий дьоготь 173

Бефеніум 242

Біла глина 95

Біоміцин 205

Біпін 248

Бісал 93

Бггін 233

Бггіонол 233

Біцилін-1 203

Біцилін-2 204

Біцилін-3 204

Біцилін-5 204

Блекота 123

Блювотний камінь 104

Блювотний корінь 103

Бобівник трилистий 110

Бовізол 238

Болюси 278

Борна кислота 183

Брикети 280

Бриліантовий зелений 225

Бровадазол 238

Бровальзен 237

Бромоксан 235

Бутамізол 238

Бутилкаїн 82

Бутокс 247

Бутонат 247

 

В

Вазелін 83,283

Вазелінова олія 83

Вазостигмін 120

Варфарин 249

Вератрин 103

Верком 233

Вермітид 235

Веронал-натрій 59

Винний спирт 57

Виноградний цукор 168

Відвари 273

Вікаір 93

Вікасол 137

Віозен 242

Віск 84,283

Вісмут азотнокислий основний 93

Вісмуту нітрат основний 93

Вітаміни 131,298

Вітамін А 138

ВітамінВ6 134

Вітамін В1 132

Вітамін В12 134

Вітамін В2 133

Вітамін Д2 139

Вітамін Д3 139

Вітамін Е 140

Вітамін К3 137

Вітамін РР 136

Вітамін С 135

 

Г

Галлат вісмуту основний 94

Галодубильна кислота 89

Галун 175

Галун палений 175

Гама-ізомер гексахлорциклогексану 246

Гаматокс 246

Гашене вапно 185

Гексаметилентетрамін 188

Гексафеніл 233,234

Гексахлоретан 236

Гексахлорофен 233

Гексахлорпараксилол 235

Гексенал 56

Гексилрезорцин 243

Гексихол 235

Геловермін 243

Гельметин 243

Гемодез 167

Гемоспоридин 224

Генціанвіолет 225

Гепарин 165

Гетол 235

Гігроміцин Б 243

Гідроперит 196

Гіпосульфіт натрію 197

Гірка сіль 105,159

Гіркоти ароматичні 110

Гіркоти чисті 109

Гірчиця сарептська 101

Гірчиця чорна 101

Глауберова сіль 105

Глікозиди 297

Гліцерин 84

Глюкоза 168

Головки часнику 111

 

Д

ДДВФ 242,244

Девермін 235

Дегідрохолін 112

Декам етрин 247

Декаріс239

Декстроза 168

Дельтаметрин 247

Деревій звичайний 300

Дерматол 94

Дермафос 242

Деціс 247

Диамфенетид 234

Дибіоміцин 207

Дибром 242

Диетил карбамазин 240

Дикаїн 81

Диплацин 126

Диптерекс 245

Дистовет 236

Дистоцид 234

Дитетрациклін 208

Дитилін 127

Дитразин 240

Дифенацин 249

Дифенід 234

Дифтортетрахлоретан 236

Дихлорофен 234

Дихлофос 244

Дихлорофос 242

Дихлосан 235

Діазепам 61

Діуретин 73

Дорил 118

Дормінал 58

Дронтал 233

Дронцит 233

Дуб черешчатий 303

Дуотин 241

Дупевт 236

Дурман 300

 

Е

Евіпан натрій 56

Евкаліпт кулястий 101

Езерину саліцилат 119

Еквалан 241

Еквін 152

Екмолін 213

Екмоновоцилін 203

Ексгельм-Є 239

Екстракти 291

Емульсії 274

Ентеросептол 226

Ентерофар 151

Епінефрин 128

Епонтол 56

Еприномектин 241

Ергокальціферол 140

Еритроміцин 211

Етазол 220

Етазол-натрій 221

Етакридину лактат 226

Етафос 245

Етиловий алкоголь 57

Етилфенацин 249

Етилхлорид 54

Ефалон 130

Ефедра хвощова 130

Ефедрину гідрохлорид 130

Ефір етиловий 53

 

Ж

Желатина 88

Желатина медична 164

Жир свинячий очищений 85

Жовтозілля 124

 

З

Заліза закисного сульфат 162

Заліза лактат 161

Заліза окисного хлорид 162

Заліза сульфат 162

Залізний купорос 162

Залізо відновлене 161

Збори 277

Змійовик 91

Зоокумарин 249

 

І

Івермектин 241

Івомек 241

Інсулін 148

Ірамін 230

Іхтіол 173

 

Й

Йод 191

Йодинол 192

Йодоформ 194

 

І

Їдкий калій 184

Їдкий натрі 183

 

К

Кава 71

Какао 71

Калію бромід 62

Калію гідроксид 184

Калію йодид 193

Калію перманганат 194

Каломель 106

Кальцинована сода 184

Кальцію гідроксид 185

Кальцію глюконат 157

Кальцію карбонат 158

Кальцію фосфат 158

Кальцію хлорид 156

Камфора порошок 73

Камфорна мазь 73

Камфорне дерево 73

Камфорний базилік 73

Камфорний спирт 73

Канаміцину сульфат 210

Каолін 95

Капрокол 243

Капсули 282

Карбамазин 240

Карбахол 118

Карбахолін 118

Карболова кислота 171

Карбонат вісмуту основний 94

Касія гостролиста 108

Кашки 287

Квітки безсмертнику 113

Квітки ромашки 91

Квітки цмину піщаного 113

Кетаміну гідрохлорид 56

Кислота ацетилсаліцилова 67

Кислота дегідрохолева 112

Клей тваринний 164

Кокаїну гідрохлорид 80

Кола загострена 71

Коларгол 178

Комбанірин 240

Конафен 233

Конопляна олія 86

Кора дуба 90

Кора крушини 108

Коразол 75

Кордіамін 75

Кореневище валеріани 62

Кореневище дикого калгана 92 Кореневище лепехи 110

Кореневище перстачу 92

Кореневище ракових шийок 91 Кореневище родовика 91

Кореневище татарського зілля 110

Кореневище білої чемериці 103 Кореневище змійовика 91

Корібан 234

Корінь іпекакуани 103

Корінь кульбаби 110

Корінь ревеню 108

Корінь тирличу 109

Кортизону ацетат 150

Кортикотропін ддя ін'єкцій 145

Кофеїн чистий 71

Кофеїн-бензоат натрію 71

Крейда 158

Креолін 172

Кровозамінник БК-8 166

Крохмаль 87

Крушина вільхоподібна (ламка) 108 Ксероформ 93

Ксикаїн 82

Кукурудзяні приймочки 113

Кульбаба лікарська 110

Кумафен 249

Кухонна сіль 154

 

Л

Ланолін 85,283

Левамізол 238,239

Левацид 233

Лист евкаліпта 101

Лист бобівника 110

Лист сенни (каси) 108

Листя черемхи 111

Листя шавлії 92

Лівоміцетин 208

Лідокаїну гідрохлорид 82

Лізол 172

Лізоформ 189

Лізоцим ГЗХ 151

Лікоподій 95

Ліндан 246

Лініменти 286

Лінкоміцину гідрохлорид 212

Льняна олія 86

Лобеліну гідрохлорид 122

Локричний корінь 88

Локсуран 240

Люмінал 59

Ляпіс 177

 

М

Магнію оксид 186

Магнію сульфат 105,159

Магнію трисилікат 96

Мазі 282

Мазь йодиста 194

Марганцевокислий калій 194

Маслинова олія 86

Мебендазол 238

Мебенвет гранулят 238

Медінал 59

Мезатон 129

Ментол 100

Мепробамат 60

Мепротан 60

Метиленовий синій 226

Метилсаліцилат 67

Метил сульфазин 219

Мигдальна олія 86

Мило зелене (мило калійне) 186

Міді сульфат (мідний купорос) 176

Мікстури 271

Міорелаксин 127

Молочна кислота 182

Морантел 239

М'ята перцева 100

 

Н

Наганін 224

Найлед 242

Нанкор 242

Насіння гірчиці 101

Насіння льону 88

Настої 273

Настойки 290

Натрій двовуглекислий 156

Натрій лимоннокислий 165

Натрію бромід 62

Натрію гідрокарбонат (бікарбонат) 156,185 Натрію гідроксид 183

Натрію йодид 193

Натрію карбонат 184

Натрію кремнефторид 243

Натрію саліцилат 66

Натрію сульфат 105

Натрію тіосульфат 197

Натрію хлорид 154

Натрію цитрат 165

Нафтамон 242

Нашатирний спирт 98

Немапан 238

Нематель 239

Немекс 242

Неозерин 120

Неоміцину сульфат 210

Неофрин 129

Неоцидол 245

Нікабром 242

Нікотинова кислота 136

Нілверм 239

Новарсенол 227

Новокаїн 80

Новоцилін 203

Норсульфазол 219

Норсульфазол розчинний 219

 

О

Озокерит 84

Оксид 234

Окситетрацикліну гідрохлорид 206

Окситоцин146

Олеандоміцину фосфат 211

Олександрійський лист 108

Олететрин 212

Олія камфорна 73

Олія касторова (рицинова) 106

Олія терпентинова 99

Ортодибром 242

Осарсол 228

Оцтова кислота 182

 

П

Палена магнезія 186

Панакур 238

Панкреатин 153

Папаверину гідрохлорид 65

Парафін рідкий 283

Парафін твердий 84,283

Парвекс 240

Пасти 285

Пахікарпіну гідройодид 125

Педикс-50 247

Пентіо-барбітал 55

Пентотал-натрій 55

Пепсин 152

Пергідроль 195

Перметрин 247

Персикова олія 86

Перстач 92

Перхлорметан 236

Питна сода 156,185

Пілокарпіну гідрохлорид 121

Пілюлі 279

Піоктанін 225

Піпераверм 240

Піперазин 240

Пірамідон 68

Пірантел 240

Пірантелу памоат 240

Піридоксин 134

Пітуприн 145

Плавун булавоподібний 95

Платифіліну гідротартрат 124

Плоди анісу 100

Плоди кмину 100

Плоди фенхелю 100

Плоди ялівцю 99

Полингіркий 111,301

Поліглюкін 167

Поліміксину М сульфат 212

Порошки 276

Празіквантел 233

Преднізолон 150

Прозерин 120

Пропанідід 56

Протаргол 178

Пурген 109

 

Р

Ратиндан 249

Ревінь тангутський 108

Ретинол 138

Ретинолу ацетат 138

Ретинолу пальмітат 139

Рецепт 257

Риб'ячий жир 139

Рибофлавін 133

Риванол 226

Рідина Бурова 176

Рінкорд 247

Родентин 249

Родовик 91

Розчин аміаку 98

Розчин йоду спиртовий 191,192

Розчин камфори для ін'єкцій 73

Розчин Люголя 192

Розчин перекису водню 195

Розчин Рінгера-Локка 166

Розчин формальдегіду 187

Розчини 269

Рокитник 122

Ромашка лікарська 91

Ртуті монохлорид 106

Ртуті оксид жовтий 179

Руматель 239

 

С

Сабадила лікарська 103

Сабур 107

Саліцилова кислота 66

Салол 67

Санедрин 130

Севін 246

Седуксен 61

Сибазон 61

Синестрол 147

Синтоміцин 208

Сиропи 292

Сік шлунковий натуральний 152

Сіль карловарська штучна 105

Сіра ртутна мазь 179

Сірка осаджена 197

Сірка очищена 196

Сірка черепкова 197

Скипидар 99

Скополія 123

Слизи 272

Совкаїн 82

Солмівіт 143

Солмівіт-полі 143

Соляна кислота 181

Сомбревін 56

Соняшникова олія 87

Софора товсто плідна 125

Спирт етиловий 57

Спирт мильний 186

Срібла нітрат 177

Стомазан 247

Стрептоміцину сульфат 209

Стрептоміцин-хлоркальцієвий комплекс 209 Стрептоцит 218

Субнітрат вісмуту 93

Суксаметонію йодид 127

Суксаметонію хлорид 127

Сульгін 218

Сульфадимезин 220

Сульфадиметоксин 217

Сульфазин 219

Сульфален216

Сульфапіридазин 216

Сульфацил 215

Супозиторії 288

Сферофізину бензоат 125

 

Т

Таблетки 281

Тактик 248

Тальк 96

Танальбін 90

Танін 89

Тартрат-антимоній калію 104

Татарське зілля 110

Тваринний клей 88

Теальбін 90

Тегалід 235

Теобромін 72

Тераміцин 206

Термопсис ланцетний 122,125

Терпени 295

Тетравіт 143

Тетразол 236

Тетрамізол 239

Тетрациклін 206

Тетрацикліну гідрохлорид 207

Тивідин 240

Тиреоїдин 149

Тирлич жовтий 109

Тіабен 238

Тіабендазол 238

Тіамін 132

Тіопентал-натрій 55

Токоферолу ацетат 140

Трава будяка 111

Трава деревію 111

Трава звіробою 91

Трава золототисячнику 111

Трава кропиви дводомної 111

Трава полину 111

Траватисячолистнику 111

Тривіт 142

Тримекаїн 82

Трипансинь 224

Трипафлавін 224

Трипсин кристалічний 152

Тролен 242

Тромбін 163

 

У

Універм 236

Унггіол 180

Уросульфан 215

Уротропін 188

 

Ф

Фармакопея 252

Фармкокцид 230

Фасціолін 236

Феланіум 61

Фенасал 235

Фенацетин 69

Фенбендазол 238

Фендона 247

Фенілефрину гідрохлорид 129

Фенілсаліцилат 67

Фенкур 238

Фенобарбітал 59

Феноверм 243

Фенол чистий 171

Фенолфталеїн 109

Фенотіазин 243

Фероглкжін 162

Фізостигма отруйна 119

Фізостигміну саліцилат 119

Філіксан 236

Флавакридину гідрохлорид 224

Фолікулін 146

Формалін 187

Фосфід цинку 249

Фреон 112 236

Фтазин 217

Фталазол 217

Фурадонін 222

Фуразолідон 222

Фурацилін 222

Х

Хімнокцид 230

Хлоксил 235

Хлоралгідрат 54

Хлорамін Б 190

Хлорвініл-ФОС 244

Хлоретил 54

Хлорид амонію 104

Хлористоводнева кислота 181

Хлорне вапно 189

Хлороформ 52

Хлортетрацикліну гідрохлорид 205 Холекальцісферол 140

Хологон 112

 

Ц

Цибуля 111

Циклофос 245

Цимбуш 247

Цинку оксид 177

Цинку сульфат 177

Циперметрин 247

Цититон 122

Ціанокобаламін 134

Цмин піщаний 113

Цукор 168

 

Ч

Чай 71

Чемериця біла 103

Чемериця Лобелі 103

Чоловіча папороть 236

Чорнильні горішки 89

Чотирихлористий вуглець 236

 

Ш

Шавлія лікарська 92

Шестихлористий етан 236

 

Я

 

Ялівець звичайний 99

 

 



ЗМІСТ

 

ВСТУП…………………………………………………………………………………. 3

 

Історія фармакології……………………………………………………………………… 5

ЗАГАЛЬНА ФАРМАКОЛОГІЯ……………………………………………………….... 13

Фармакодинаміка.... ……………………………………………………………………… 13

Фармакокінетика………………………………………………………………………… 29

Фармакотерапія………………………………………………………………………….. 39

Отруєння тварин лікарськими засобами……………………………………………… 41

СПЕЦІАЛЬНА ФАРМАКОЛОГІЯ……………………………………………………. 45

Нейротропні засоби…………………………………………………………………..….. 45

Засоби, що діють на центральну нервову систему……………………………… 45

Засоби, що пригнічують центральну нервову систему…………………………. 45

Наркотичні засоби............................................... ……………………………………… 47

Інгаляційні наркотичні засоби.......................... ……………………………………… 51

Неінгаляційні наркотичні засоби..................... ……………………………………… 54

Снотворні засоби................................................. ……………………………………... 58

Психотропні засоби............................................ ……………………………………… 60

Транквілізатори (седативні засоби)................ ……………………………………… 60

Нейролептики....................................................... ……………………………………… 62

Анальгезуючі засоби.......................................... ……………………………………… 63

Засоби, що стимулюють функцію центральної нервової системи …………………. 70

Препарати групи кофеїну................................ ……………………………………….. 71

Препарати групи камфори................................. ……………………………………… 73

Засоби, що діють на периферійну нервову систему…………………………………... 76

Засоби, що діють на аферентні нерви............. …………………………………….... 77

Міщевсвнестезуючі засоби............................... ……………………………………… 77

Гюм'якшувальні засоби..................................... ……………………………………… 83

Обволікаючі засоби............................................. ……………………………………... 87

В'яжучі засоби....................................................... ……………………………………... 89

Адсорбуючі засоби…………………………………………………………………. 94

Засоби, що збуджують чутливі рецептори..... …………………………………….. 96

Блювотні, румінаторні та відхаркувальні засоби……………………………….. 101

Проносні засоби……………………………………………………………………. 104

Гіркоти.................................................................... ……………………………………. 109

Жовчогінні засоби................................................ ……………………………………. 111

Засоби, що регулюють функцію еферентних нервів…………………………… 114

Засоби, шо регулюють функцію холінергічних нервів………………………… 118

Засоби, що регулюють функцію адренергічних нервів………………………… 128

Засоби, шо діють переважно на процеси обміну в організмі тварин ……………… 131

Вітамінні препарати............................................. ……………………………………. 131

Гормональні препарати...................................... ……………………………………. 144

Ферментні препарати.......................................... ……………………………………. 150

Солі лужних та лужноземельних металів...... ……………………………………. 153

Засоби, що впливають на систему крові та еритроцитопоез ………………… 160

Протимікробні та протипаразитарні засоби ………………………………………... 169

Дезінфікуючі й антисегггичні засоби.............. …………………………………… 169

Феноли, крезоли та їх похідні........................... …………………………………… 171

Препарати важких металів................................. …………………………………… 174

Кислоти, луги і мила........................................... …………………………………… 181

Препарати формальдегіду................................. …………………………………… 187

Препарати хлору.................................................. …………………………………… 189

Препарати йоду...................................................., …………………………………… 190

Окислювачі............................................................ …………………………………… 194

Препарати сірки................................................... …………………………………… 196

Хіміотерапевтичні засоби.................................. …………………………………… 199

Антибіотики........................................................... …………………………………… 199

Сульфаніламідні препарати.............................. …………………………………… 214

Нітрофурадаві препарати................................... …………………………………… 221

Лікарські барвники.............................................. …………………………………… 223

Препарати миш'яку.............................................. …………………………………… 227

Коюшдісхлатичні (протиеймеріозні) препарати………………………………. 229

Антигельмінтні засоби........................................ …………………………………… 230

Трематоциди і цестоциди................................... …………………………………… 232

Нематоциди........................................................... …………………………………… 237

Препарати інших груп........................................ …………………………………… 242

Інсектицидні та акарицидні засоби.................. …………………………………… 243

Дератизаційні засоби.......................................... …………………………………... 248

РЕЦЕПТУРА…………………………………………………………………………. 251

Загальна рецептура............. ……………………………………………………………... 251

Спеціальна рецептура..................... ………………………………………………... 269

Рідкі лікарські форми......................................... ………………………………….. 269

Тверді і щільні лікарські форми....................... ………………………………….. 276

М'які лікарські форми......................................... ………………………………….. 282

Галенові і новогаленові препарати................. ………………………………….. 290

ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ У ВЕТЕРИНАРНІЙ МЕДИЦИНІ……………………. 295

Правила збирання, консервування та зберігання рослинної
лікарської сировини............................................................. ……………………………………. 298

Строки придатності рослинної лікарської сировини …………………………….. 300

Календар збору лікарських рослин............................ ……………………………………. 302

Алфавітний покажчик............................................. …………………………………………. 305

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1266 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.265 сек.)