АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Рентгенологічне зображення кістки.

Прочитайте:
  1. Пацієнт А., 41 рік, поступив у стаціонар з ознаками вивиху лівої плечової кістки. Яку пов’язку доцільно накласти потерпілому після вправлення вивиху?
  2. Потиличної кістки. При огляді: порушення ходи і рівноваги, тремор рук. Яка
  3. Рентгенівські промені були відкриті в 1895 році німецьким фізиком Вільгельмом Конрадом Рентгеном, за допомогою них він одержав перше медичне зображення, знімок кісток кисті.
  4. Рентгенологічне відділення
  5. Схематичне зображення будови суглоба та його додаткового апарату
  6. Схематичне зображення внутрішньої поверхні передньої черевної стінки нижче пупка
  7. Схематичне зображення меж spatium lumbale (чотирикутник Лєсгафта-Грюнфельда)
  8. Схематичне зображення порто-кавальних анастомозів
  9. Схематичне зображення провідної системи серця

При вивченні скелету виділяють осьовий скелет, sceleton axiale (хребцевий стовп, columna vertebralis, грудна клітка, thorax, череп, cranium) та периферичний, sceleton appendiculare, - верхні та нижні кінцівки, membri superior et inferior. Скелет є сукупністю кісток, які утворюють твердий остов тіла людини. Функції скелету: механічна (опорна, локомоторна, захисна) та біологічна (участь в мінеральному обміні, депо кальцію, функція кровотворення і імунного захисту).

При вивченні хребців необхідно зорієнтувати його у просторі: тіло хребця поставити у передньому напрямку, остистий відросток – у задньому та нижньому напрямку. Основні анатомічні утвори хребця: тіло хребця – corpus vertebrae; дуга хребця - arcus vertebrae; хребцевий отвір - foramen vertebrale; остистий відросток - processus spinosus; поперечний відросток - processus transversus; верхній суглобовий відросток - processus articularis superior; нижній суглобовий відросток - processus articularis inferior; верхня хребцева вирізка - incisura vertebralis superior; нижня хребцева вирізка - incisura vertebralis inferior; міжхребцевий отвір - foramen intervertebrale.

1. Шийні хребці (vertebrae cervicаles С1 - Cv11): відрізняються наявність у поперечних відростках отворів, які формують перервний канал для проходження хребтової артерії. У першого шийного хребця atlas не має тіла (mаssa lateralis), з другім хрібцем з’еднується за допомогою ямки зуба - fovea dentis

Другий шийний хребець - axis, s. epistropheus (гр.) має зуб (dens). Вважають, що зуб - це тіло атланта, що злилося з тілом осьового хребця в процесі ембріонального розвитку. Шостий шийний хребець на поперечному відростку має сонний горбок (tuberculum caroticum), до якого можна притиснути сонну артерію з метою тимчасової зупинки кровотечі. Сьомий шийний хребець - vertebra prominens має довгий і нерозщеплений (на відміну від інших шийних хребців) остистий відросток.

2. Грудні хребці (vertebrae thorаcicae ТІХІІ) мають на тілах і поперечних відростках реберні ямки для з'єднання з ребрами. На тілі 1-го грудного хребця є повні верхні реберні ямки для головок перших ребер і нижні напів'ямки. X грудний хребець має лише верхні реберні напів’ямки. XI та XII грудні хребці мають по одній парній повній реберній ямці для з'єднання з відповідними ребрами; на поперечних відростках цих хребців відсутні реберні ямки.

3. Поперекові хребці vertebrae lumbales LІ-Lv відрізняються від інших розміщенням суглобових відростків у сагітальній площині.

4. Крижові хребці vertebrae sacrаles SІ-Sv зростаються в одну крижову кістку (оs sacrum), яка має дорсальну та тазову поверхні - faсіes dorsаlis, faсіes pelvina, серединний крижовий гребінь - crista sacrаlis mediana, проміжний та латеральний крижові гребені - crista sacrаlis intermedia, crista sacrаlis lateralis, крижовий канал - canаlis sacrаlis, крижовий розтвір - hiatus sacrаlis, мис – promontorium. Для з’єднання з тазовою кісткою - вушкоподібну поверхню - faсіes auriculаris

5. Куприкові хребці vertebrae coccygeae зростаються в одну куприкову кістку (оs coccygis).

Хребет, хребтовий стовп (соluтпа vertebralis)

Сукупність всіх хребців формує хребет, або хребтовий стовп. Сукупність хребцевих отворів формує хребтовий канал {canаlis vertebrаlis), в якому ле­жить спинний мозок. З розвитком дитини йде форму­вання вигинів хребта, а саме, коли дитина починає підіймати голову, формується вигин в шийному відділі хребта опуклістю вперед (шийний лордоз), коли дитина починає сидіти і ходити, формується вигин опуклістю впе­ред у поперековому відділі (поперековий лордоз), а в грудному та крижовому відділах залишається вигин опуклістю назад (кіфоз). Таким чином, форма хребта зумовлена вертикальним положенням тіла.

Особливості дитячого віку. У новонародженої дитини хребтовий стовп має форму випуклої назад дуги та відносно більшу довжину. Атлант складається з двох частин, осьовий хребець - з трьох - крім тіла та двох половин дуги він має центр окостеніння у зубі. На 3-4 місяці починається зрощення дуг у нижніх грудних та верхніх поперекових хребців, на 2-ому - 3-му році життя половинки дуг зливаються на всьому протязі хребцевого стовпа. Тіла хребців зростаються з дугами у віці 3-6 років.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 500 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)