АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Продемонструйте проведення гігієнічної ванни дитині грудного віку.

Прочитайте:
  1. D. Відсутність можливості проведення спеціальних обстежень.
  2. VI. Проведення перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи
  3. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  4. Атестація робочих місць: значення та порядок проведення.
  5. Биологическая значимость материнского молока для ребенка. Преимущества грудного вскармливания ребенка.
  6. Блок 3. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. З’єднання кісток черепа, хребта, грудної клітки, грудного та тазового поясів.
  7. Будова грудної клітки. Будова типового хребця (на прикладі грудного)
  8. Визначення вмісту активного хлору в таблетках «Пантоцид» («Аквацид») та оцінка їх придатності для проведення знезараження води.
  9. Відносні протипоказання до проведення ТЛТ
  10. Вікова періодизація людини. Характеристика дошкільного та шкільного віку.

ПЕДІАТРІЯ

Хворий віком 8 років скаржиться на періодичну появу фурункулів на шкірі. Мати зауважує, що 6 місяців тому хлопчик перехворів на важку форму грипу. Фурункули турбують близько 3 місяців. Протягом останнього тижня скаржиться на спрагу, підвищення апетиту. Об’єктивно: хворий зниженого живлення, шкіра суха, бліда, з слідами розчухів, рум’янець на обличчі. Легені в нормі, тони серця ослаблені, тахікардія.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Складіть план обстеження хворого.

3. Продемонструйте методику збору сечі на цукор.

ПЕДІАТРІЯ

Хлопчику 1,5 років. Мати відмічає у нього млявість, швидку втомлюваність. При огляді неспокійний, дратівливий. Шкіра і видимі слизові бліді, волосся ламке, тонке. Харчується переважно молочними стравами. ЧСС 120 уд/хв., ЧД 38 за 1 хв. Тони серця гучні, діяльність ритмічна, ніжний систолічний шум на верхівці. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який, печінка на 3 см, а селезінка на 2 см нижче реберної дуги.

Аналіз крові: еритроцити 3,0х1012/л, Нв- 80 г/л, кольоровий показник - 0,7, лейкоцити 9,2х109/л, ШОЕ- 6 мм/год.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Складіть план обстеження та лікування.

3. Введіть внутрішньом’язево 1 млн ОД пеніциліну.

ПЕДІАТРІЯ

Дитині 2,5 місяці. З трьохтижневого віку у зв’язку з маститом матері знаходилася на вигодовуванні коров’ячим молоком. На даний час вигодовується сумішшю „Малюк”. Мама відмічає почервоніння в ділянці носа, на шиї. На щічках, підборідді з’явились лущення. Дитина неспокійна, погано спить.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Дайте рекомендації щодо харчування і догляду.

3. Проведіть догляд за здоровою новонародженою дитиною в пологовій залі.

ПЕДІАТРІЯ

Дитина 10 років. Хворіє 3 дні. У неї нежить, кашель, кон’юнктивіт, світлобоязнь, температура тіла 380С, на слизовій щік симптом Бєльського-Філатова-Копика. Дитина загальмована, неохоче вступає в контакт. Сон і апетит порушені. При обстеженні органів дихання – симптоми трахеобронхіту.

4. Встановіть попередній діагноз. Обґрунтуйте його.

5. Проведіть диференціальну діагностику.

6. Продемонструйте закрапування крапель у ніс і очі.

ПЕДІАТРІЯ

Дівчинку, 4 років, госпіталізовано до дитячого стаціонару зі скаргами на біль у животі, блювання, температуру 38,60С. Об’єктивно: шкіра бліда,обличчя пастозне, дихання везикулярне, тони серця ритмічні, тахікардія, АТ 86/55 мм. рт. ст. Живіт при пальпації м'який, не болючий. Симптом Пастернацького позитивний справа. В загальному аналізі сечі: лейкоцити вкривають все поле зору.

1.Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2.Які додаткові дослідження необхідно провести?

3.Продемонструйте техніку збору сечі за Нечипоренком.

ПЕДІАТРІЯ

Маса тіла дитини при народженні 3000 гр., довжина 50 см, їй 1 місяць. З 21 дня життя знаходиться на штучному вигодовуванні.

1. Розрахуйте належну масу тіла дитини.

2. Визначте добову і разову кількість їжі.

3. Складіть меню на один день.

 

ПЕДІАТРІЯ

У хлопчика 9 років скарги на появу припухлості в ділянці привушної залози. Температура 37.90С, хворіє другий день. Захворювання почалося із підвищення температури тіла до 380С, головного болю, одноразового блювання. Об’єктивно:припухлість щільно-еластичної консистенції в ділянці привушної залози, болюча при жуванні. Зі сторони внутрішніх органів змін не виявлено.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Тактика фельдшера.

3. Накладіть зігрівальний компрес на привушну залозу.

ПЕДІАТРІЯ

Фельдшера ФАПу викликали до новонародженої дитини у віці 20 днів. Мама відмічає у дитини кашель, нежить, температуру тіла 37.20С. Кашель частий, приступоподібний, під час кашлю обличчя в дитини червоніє, синіє, періодично наступає зупинка дихання. Приступи повторюються 5-6 разів на добу.

7. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

8. Надайте невідкладну долікарську допомогу дитині при зупинці дихання.

9. Продемонструйте техніку постановки гірчичників на грудну клітку.

ПЕДІАТРІЯ

Дитина, 4 років, захворіла вчора. Температура тіла 37.80С, нежить. Сьогодні зранку по всьому тілі з'явилась дрібна плямиста висипка рожевого кольору, переважно на сідницях. Пальпуються збільшені потиличні лімфовузли, величиною до горошини. В легенях везикулярне дихання, тони серця чисті, ритмічні. Живіт при пальпації м'який, не болючий. Фізіологічні відправлення в нормі.

4. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

5. Яким чином можна підтвердити діагноз?

6. Виміряйте температуру тіла, зробіть її графічний запис.

ПЕДІАТРІЯ

Мати дівчинки 10 років скаржиться на наявність у дитини головного болю, нездужання, червоного кольору сечі. Хворіє протягом тижня. Вищезгадані симптоми з’явилися через 3 тижні після перенесеної ангіни. При огляді: блідість шкіри і слизових оболонок, язик обкладений білими нашаруваннями. АТ 110/70 мм.рт.ст., ЧСС 88 за 1 хв. В загальному аналізі сечі: питома вага:1012, білок 1,47г/л, лейкоцити 2-4 в полі зору, еритроцити покривають ½ поля зору. Добовий діурез 250 мл.

4. Встановіть діагноз, обґрунтуйте його.

5. Складіть план обстеження.

6. Продемонструйте техніку вимірювання АТ у дитини, проаналізуйте отримані результати згідно формули Молчанова.

ПЕДІАТРІЯ

Хлопчик 10 місяців. При об’єктивному обстеженні відмічаються зміни скелету: виражені лобні і тім’яні горби, велике тім’ячко 2,5 х 1,5см, пальпуються „вервиці”, „браслети”, „нитки перлів”, О-подібне викривлення нижніх кінцівок. Дитина не стоїть.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Якого лікування потребує дитина?

3. Продемонструйте проведення лікувальної ванни дитині першого року життя.

ПЕДІАТРІЯ

Мама звернулася до фельдшера зі скаргами, що у її 5 річного хлопчика підвищилась температура тіла до 37.80С, став неспокійний, порушився сон, апетит, на шкірі з’явилася висипка. Об’єктивно: на шкірі обличчя, волосяної частини голови, тулуба і кінцівок відмічаються висипання плямисто-папульзного характеру, величиною від просяного зерна до горошини, в деяких елементах в центрі з’явилися ніжні міхурці (везикули) з прозорим вмістом. Висипання відсутнє на долонях і підошвах.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Складіть план протиепідемічних заходів у вогнищі інфекції.

3. Продемонструйте техніку підрахунку частоти дихання.

ПЕДІАТРІЯ

Під час пологів дитина була витягнена за допомогою порожнинних щипців у стані асфіксії. Після проведених заходів оживлення через 5 хв. з’явилося самостійне дихання. Під час огляду шкіра дитини бліда, ціаноз навколо очей і рота, дитина стогне, дихання нерівномірне, відмічаються посіпування м’язів обличчя і кінцівок.

1. Встановіть попередній діагноз. Обґрунтуйте його.

2. Як організувати догляд за дитиною?

3. Продемонструйте техніку відсмоктування слизу із верхніх дихальних шляхів у дитини.

ПЕДІАТРІЯ

Виклик фельдшера до дитини 10 місяців. Скарги на „гавкаючий” кашель, осиплий голос, температура тіла 37.20С. Захворів напередодні гостро, після контакту з хворим на ГРВІ. При огляді: вдих шумний, затруднений, легкий пероральний ціаноз, втягнення яремної ямки при диханні.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Надайте невідкладну допомогу

3. Продемонструйте техніку подачі зволоженого кисню.

ПЕДІАТРІЯ

Дитині 3 місяці. У неї неспокійний сон, здригається. Об’єктивно: шкіра бліда, підвищена пітливість, облисіння потилиці. При пальпації кісток черепа спостерігається розм’якшення країв великого тім’ячка.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Які рекомендації необхідно дати матері?

3. Продемонструйте визначення пульсу у дитини грудного віку.

ПЕДІАТРІЯ

Дитині 13 років, звернулась на ФАП зі скаргами на періодично виникаючий біль в животі, болючість і припухлість гомілково-ступневих суглобів, геморагічні висипання на руках і ногах, підвищення температури тіла до 38,50С.В анамнезі часті ангіни. При огляді на шкірі нижніх кінцівок симетричні геморагічні висипання навколо суглобів. Гомілково-ступневі суглоби набряклі, болючі, рухи в них обмежені. В легенях везикулярне дихання.Тони серця ритмічні, ЧСС 96 уд/хв..Живіт при пальпації м'який не болючий. Фізіологічні відправлення в нормі.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його?

2. Надайте невідкладну допомогу на дошпитальному етапі

3. Продемонструйте техніку приготування міхура з льодом. Покази та застосуання.

ПЕДІАТРІЯ

Дитина 6 місяців на штучному вигодовуванні, захворіла вчора, гостро. Температура тіла 380С, блювання, часті рідкі, водянисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Втратила в масі 500 гр., тім’ячко запале, загострені риси обличчя, знижена еластичність тканин.

4. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

5. Які обстеження слід провести для підтвердження діагнозу?

6. Продемонструйте техніку постановки очисної клізми дитині.

ПЕДІАТРІЯ

Трирічна дитина проковтнула 750 мг. еуфіліну. Через деякий час у неї виникло блювання, посмикування м’язів. Власним транспортом батьки привезли дитину на ФАП через 5 годин. При огляді стан важкий: галюцинації, гіперкінези, епізод судом. Дихання глибоке, з частотою 32 за 1 хв., частота серцевих скорочень – 180 за 1 хв., артеріальний тиск – 70/35 мм. рт. ст.. Живіт м’який, при пальпації не болючий, печінка на 2 см. виступає з-під краю реберної дуги. Діурез достатній, випорожнення за останні 5 годин були 2 рази, рідкої консистенції.

4. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

5. Надайте невідкладну допомогу на догоспітальному етапі.

6. Продемонструйте промивання шлунка дитині

ПЕДІАТРІЯ

Дівчинка 10 років під час шкільної лінійки втратила свідомість. Напередодні скаржилась на головний біль. Об’єктивно: шкіра бліда, кінцівки холодні на дотик. Дихання поверхневе, частота дихання 15 за хв.. Межі серця вікові, тони послаблені, ЧСС- 58/хв., АТ- 90/50 мм.рт.ст. Живіт м’який. Печінка та селезінка не пальпуються.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Надайте невідкладну допомогу.

3. Продемонструйте методику забору крові для біохімічного дослідження.

ПЕДІАТРІЯ

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до хлопчика 5-ти років. Скарги на підвищення температури тіла до 40,50С, головний біль, запаморочення, біль у м’язах. Дитина хворіє одну добу. Епіданамнез: у сім’ї на грип хворі батько та старша сестра. При огляді стан хлопчика важкий, реакція на зовнішні подразники сповільнена. Шкіра гаряча на дотик, суха. Слизова зіва рожева, ін’єкція судин на слизовій м’якого та твердого піднебіння, склер. Дихання через ніс вільне, в легенях везикулярне, частота дихання – 40 за 1 хв. Тони серця ритмічні, ослаблені, частота серцевих скорочень – 132 уд/хв. Живіт м’який, не болючий. Випорожнення 1 раз на добу, оформлені, сечовипускання збережене.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Надайте невідкладну допомогу при гіпертермії.

3. Продемонструйте визначення менінгіальних симптомів, їх діагностичне значення

ПЕДІАТРІЯ

Дитині 6 місців. Годування штучне. Захворіла три дні тому після введення в раціон харчування овочевого пюре в об’ємі 100,0. Випорожнення 4-5 разів на день, рідкі зі слизом зеленого кольору. Температура тіла в нормі.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Якого догляду та лікування потребує дитина?

3. Продемонструйте методику одягання дитини 1-го року життя.

ПЕДІАТРІЯ

До дитини 5 років викликаний фельдшер ФАПу. Скарги на наявність висипки, підвищення температури тіла до 37,70С, блювання, біль у животі. Зі слів мами дитина приблизно 2 години тому їла полуниці. При огляді: млявість, на шкірі обличчя, тулубі, сідницях висипка папульозного характеру, рожева, неправильної форми, місцями зливається. Спостерігається свербіння. Слизові чисті. Дихання везикулярне, ритмічне, 23 – 25 за 1 хв. Тони серця ритмічні, приглушені, число серцевих скорочень – 105 за 1 хв. Живіт при пальпації болючий в навколопупковій зоні. Печінка виступає з-під краю реберної дуги на 0,5 см., не болюча. Випорожнення були зранку, кал звичайного кольору, кашкоподібний, без патологічних домішок. Сечовипускання не порушене.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Надайте невідкладну допомогу на догоспітальному етапі.

3. Продемонструйте догляд за дитиною при блюванні.

ПЕДІАТРІЯ

Дитині 10 років. Хворіє ревматизмом. Після внутрішньом’язового введення Біциліну-5 раптово з’явилася млявість, біль за грудиною і в ділянці серця, затруднене дихання, судоми, втрата свідомості.

4. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

5. Надайте невідкладну допомогу.

6. Продемонструйте техніку вигодовування недоношеної дитини через зонд.

ПЕДІАТРІЯ

На ФАП принесли дитину 1,5 місяця. Народилася з масою тіла 3500 г. У даний час важить 4000 г. Годування груддю через 3.5год. Мати скаржиться, що дитина неспокійна між годуваннями.

1. Оцініть розвиток дитини.

2. Дайте пораду матері по годуванню та догляду.

3. Продемонструйте контрольне зважування дитини.

ПЕДІАТРІЯ

Дитині 10 років. Останнім часом відзначається підвищена втома, погіршення апетиту, пітливість, періодичне підвищення температури тіла до субфебрильних цифр. При рентгенографії виявлено збільшення внутрішньогрудних лімфатичних вузлів.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Складіть план обстеження та лікування?

3. Продемонструйте методику проведення діагностичної проби Манту.

ПЕДІАТРІЯ

Дівчинці 10 років. Звернулася до фельдшера у зв’язку з дратівливістю, зміною почерку, порушенням ходи. За місяць до цього перенесла ангіну. Об’єктивно: м’язова гіпотонія, мимовільні скорочення мімічної мускулатури. Межі серця зміщені вліво, тони ослаблені, ніжний систолічний шум на верхівці. Пульс 124уд/хв., АТ – 80/50 мм.рт.ст.

1. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

1. Складіть план обстеження та лікування.

2. Продемонструйте підрахунок частоти дихання.

ПЕДІАТРІЯ

Фельдшера ФАПу викликали до дитини 15 днів, яка перебуває у важкому стані. Шкіра сіро-зеленого кольору, дихання слабке, поверхневе, тахікардія, тони серця ослаблені, печінка та селезінка збільшені. У дитини кровоточить пупок, зригування, нестійкі рідкі випорожнення.

7. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

8. Складіть план лікування та обстеження.

9. Проведіть догляд за пупковою ранкою.

ПЕДІАТРІЯ

Хлопчик 10 років. У школі під час уроку фізкультури впав, виникли тоніко-клонічні судоми з втратою свідомості, слинотечею, мимовільним сечопуском. Судоми тривали 5 хв. Хлопчик не пам’ятав, що з ним сталося. Рік тому у дитини була черепно-мозкова травма.

4. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

5. Надайте невідкладну медичну допомогу.

6. Продемонструйте використання грілки і міхура з льодом. Покази до застосування.

ПЕДІАТРІЯ

На прийом принесли дитину 2-х місяців, яка народилася з масою тіла 2800 г., у даний час важить 3800 г. При 6-ти разовому годуванні з грудей висмоктує по 80 г молока, молоко в грудях не залишається.

4. Оцініть фізичний розвиток дитини.

5. Дайте рекомендації матері відносно харчування дитини.

6. Продемонструйте техніку забору калу на копрологічне дослідження.

 

ПЕДІАТРІЯ

Хворий віком 12 років скаржиться на підвищення температури тіла в межах 37,-38,0 С, біль у колінних суглобах та їх припухлість. В анамнезі часті захворювання на ангіну. Об’єктивно виявлені припухлість і різка болючість, гіперемія шкіри колінних і гомілковостопних суглобів. На шкірі живота виявлено кільцеподібну блідо-рожеву висипку. Ліва межа серця на 1.5 см назовні від лівої середньо ключичної лінії, тони ослаблені, грубий систолічний шум над верхівкою, тахікардія, АТ 90/50 мм.рт.ст., ЧСС – 110 за хв.

1. Поставте попередній діагноз і обґрунтуйте його.

2. Перерахуйте основні діагностичні критерії.

3. Продемонструйте розведення і введення антибіотиків.

 

К ІV

ПЕДІАТРІЯ

У дитини 8 місяців, після прогулянки на весняному сонці почалися судоми. Взимку дитина часто хворіла мало перебувала на свіжому повітрі. Дитина знаходиться на нераціональному штучному вигодовуванні. Голова із збільшеними лобними горбами, на ребрах “чотки”, на ніжки не спирається.

4. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

5. Надайте невідкладну допомогу.

6. Продемонструйте техніку введення вакцини АКДП.

ПЕДІАТРІЯ

Дівчинці 4,5 роки. Мати скаржиться на наявність у дитини нічного нетримання сечі, нічний страх, поганий сон, відставання у масі тіла. Об’єктивно: дівчинка пониженої вгодованості, інтелектуально добре розвинена, вміє читати, рахувати, по дорослому пояснює життєві ситуації. Шкіра бліда. Печінка збільшена.

4. Встановіть попередній діагноз, обґрунтуйте його.

5. Дайте рекомендації по харчуванню і догляду за дитиною.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1066 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.013 сек.)