АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВИПУСКНОГО ІСПИТУ ПО ХІРУРГІЇ

Прочитайте:
  1. ВИПУСКНОГО ІСПИТУ ПО ПЕДІАТРІЇ
  2. Деонтологія в хірургії
  3. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ ПЛАСТИЧНОЇ ХІРУРГІЇ.
  4. Медсестринство в хірургії
  5. ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ
  6. Проведення та оцінювання другої частини іспиту
  7. ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ІСПИТУ
  8. ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ІСПИТУ

ПЕРЕЛІК ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ ДЛЯ ДЕРЖАВНОГО

 

  1. Ви – фельдшер станції швидкої медичної допомоги. Вас викликали до хворого, який після черепно-мозкової травми без свідомості протягом години. При огляді виявлені геміпарез зліва, зглаженість носогубової складки, розширення зіниці справа.

· Встановити попередній діагноз

· Перерахувати заходи по наданню першої допомоги

· Положення хворого при транспортуванні

· Виписати розчин морфіну гідрохлориду для знеболювання.

 

  1. Ви – фельдшер здоровпункту. До вас звернувся хворий з рвано-ушибленою раною нижньої третини лівої гомілки. Йому провели промивання рани розчином антисептику, краї рани обробили йодонатом і наклали асептичну пов`язку. Через тиждень після травми хворий став скаржиться на загальну слабкість, посмикування жувальних і мімічних м`язів обличчя, утруднення при жуванні.
  • Визначити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати допомогу при гострій затримці сечі (на фантомі)
  • Виписати розчин йодонату в операційну

 

  1. Ви – фельдшер ФАПу. До вас звернувся хворий зі скаргами на біль у ділянці грудної клітини по правій середній підпахвовій лінії і утруднене дихання. Зі слов хворого напередодні впав і вдарився об камінь. При огляді: дихання часте і поверхневе, ушкоджена половина відстає при диханні. Пальпаторно відмічається різкий локальний біль і крепітація на рівні IV ребра, праворуч по середній підпахвовій лінії.

· Визначити попередній діагноз

· Перерахувати заходи по наданню першої допомоги

· Продемонструвати зняття швів

· Виписати для маніпуляційної розчин перекису водню

 

  1. Ви – фельдшер ФАПу, до вас направили хворого, який під час польових робіт поранив ногу. Рану обробив спиртовим р-ном йоду і забинтував. За медичною допомогою не звертався. При огляді: хворий трохи збуджений, Т-тіла 38°, пульс 130/хв, АТ-100/75 мм рт.ст. ліва нога набрякла, синюшно-багряного кольору, холодна на дотик. Із рани на гомілці вибухають м`язи, що нагадують вид вареного м`яса. При пальпації біля рани відмічається крепітація тіла „хруст снігу”.
  • Визначити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати допомогу при переломі кісток таза. Умови транспортування
  • Виписати поліглюкін для в/в введення.

 

  1. Ви – фельдшер здоровпункту. До вас звернувся хворий 30 років, який скаржиться на біль в ділянці заднього проходу, який посилюється при дефекації, підвищення Т-тіла до 38°. При огляді: навколо анального отвору припухлість та гіперемія шкіри. Пальпаторно відзначається больовий щильний інфільтрат. При ректальному дослідженні: біль в ділянці лівої стінки прямої кишки.
  • Визначити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Виписати розчин йодонату.

 

  1. Ви – фельдшер здоровпункту. До вас звернувся хворий П, 44 років, який раптом відчув біль у животі, який характеризує як удар ножем. Обличчя бліде, на чолі – холодний піт. Живіт дещо втягнутий, передня черевна стінка різко напружена, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. В анамнезі – виразкова хвороба шлунка.

· Встановити попередній діагноз

· Перерахувати заходи по наданню першої допомоги

· Підготувати до роботи стіл перев`язочної сестри

· Виписати р-н фурациліну в перев`язочну

  1. На ФАП звернувся хворий 51 року, зловживаючий алкоголем, з`явився різкий біль в надчеревній ділянці. Біль оперізуючого характеру, віддіє в спину. Температура нормальна, було багаторазове блювання, яке не принесло полегшення. При огляді: невеликий біль в надчеревній ділянці, живіт м`який, симптомів подразнення очеревини немає. При обстеженні сечі: діастаза 4096 ОД.
  • Визначити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати допомогу хворому з раною ліктьового суглоба
  • Виписати пеніцилін для в/м введення

 

  1. Ви – фельдшер ФАПу. До вас звернулась жінка 35 років, що скаржиться на часте, болюче сечовиділення, болючість внизу живота, яка віддає в промежину, відхідник. Підвищення Т-тіла до 38-38,5°. Захворіла після переохолодження.
  • Встановити попередній діагноз
  • Причини захворювання
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати допомогу при розтягненні зв`язок суглоба
  • Виписати р-н вікасолу для в/м введення.

 

  1. Ви - фельдшер станції швидкої допомоги. До вас звернувся хворий зі скаргами на біль у правій половині живота, більше – в правій здухвинній ділянці. Захворів 3 години тому, коли з`явився різкий біль в надчеревній ділянці, нудота, одноразове блювання. Подальше біль локалізувався у правій здухвинній ділянці. При огляді: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, язик сухий, обкладений білим нальотом, пульс злегка прискорений, АТ нормальний. Права половина живота напружена і відстає в акти дихання, симптом Щоткіна-Блюмберга різко позитивний в правій здухвинній ділянці.
  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги.
  • Підготувати набір інструментів для венесекції
  • Виписати р-н анальгіну для в/м введення

 

10. Ви – фельдшер ФАПу. До вас звернувся хворий, 35 років, зі скаргами на почуття похолодіння і мерзлякуватість стоп, утруднення під час ходіння та біль, який зникає після зупинки. При обстеженні: стопи бліді, на дотик холодні, на артеріях тіла стопи пульс не промацується.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати допомогу при опіку кисті
  • Виписати р-н натрію гідрокарбонату для інфузій

 

  1. Ви – фельдшер ФАПу. До вас звернувся хворий, який скаржиться на відчуття тяжкості в надчеревній ділянці після прийому їжі. Через декілька годин після прийому їжі у нього виникає блювання не перевареною їжею. За останній час хворий дуже схуд. Шкіра суха. Із анамнезу виявлено, що хворий переніс операції з приводу гострого апендициту та проривної виразки шлунку.
  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Продемонструвати методику зняття швів (на фантомі)
  • Виписати „трійний” розчин для перев`язочної.

 

12. Ви – фельдшер станції швидкої допомоги. Через 20 хв після дорожньої аварії ви доставили в участкову лікарню потерпілу 42 років зі скаргами на біль по всьому животу, загальну слабкість. При обстеженні: хвора в`яла, трохи загальмована, в обстановці орієнтується. Шкіра та слизові оболонки бліді. Пульс 98 уд/хв. АТ-100/60 мм рт.ст. дихання прискорене, живіт трохи напружений на всьому протязі, при пальпації болісний, найбільш у лівій підреберній ділянці. Внизу живота в пологих місцях відмічається притуплення перкуторного звуку.

· Встановити попередній діагноз

· Перерахувати заходи по наданню першої допомоги

· Надати допомогу хворому при переломі кісток гомілки в середній третині

· Виписати поліглюкін для в/в введення.

 

13. Ви – фельдшер здоровпункту. До вас звернувся учень 3-го класу, який на уроці фізкультури під час стрибків в довжину невдало приземлився і підвернув ліву ногу. Скаржиться на біль у лівому гомілково-ступневому суглобі, який посилюється при ходьбі, рухах ступнею. Набряк, підшкірна гематома.

· Визначити попередній діагноз

· Перерахувати заходи по наданню першої долікарняної допомоги

· Надати допомогу хворому з раною ліктьового суглоба

· Виписати розчин амінокапронової кислоти для в/в введення

 

14. Ви – фельдшер станції швидкої допомоги. До вас звернувся хворий, у якого через 2 дні після внутрішньо-м`язового введення р-ну магнію сульфату на місці введення з`явилась невелика припухлість, яка стала швидко збільшуватись. При обстеженні виявлена розлита припухлість та гіперемія лівої сідниці. Пальпаторно визначається обмежений болючий інфільтрат з розм`ягченням в центрі.

· Встановити попередній діагноз

· Причина захворювання

· Показання до оперативного лікування

· Надати допомогу хворому при переломі стегна

· Виписати хлоретил для анестезії охолодженням

 

15. На ФАП звернувся хворий зі скаргами на біль у правій надключичній ділянці. Під час праці впав і вдарився правим плечем. При обстеженні: рухи у правому плечевому суглобі обмежені, особливо відведення, в середній третині правої ключиці припухлість і деформація. Пальпаторно на місці деформації визначається крепітація.

· Визначити попередній діагноз

· Перерахувати заходи по наданню допомоги

· Надати допомогу при переломі нижнього відділу хребта

· Виписати мазь Вишневського для перев`язок

 

16. Ви – фельдшер ФАПу. До вас звернулась хвора зі скаргами на біль у поперековій ділянці. Вдома впала і вдарилась попереком об край столу. При обстеженні: справа у поперековій ділянці відмічається незначна припухлість, при пальпації – біль. Симптом Пастернацького справа позитивний. Зібрана сеча рожевого кольору.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати допомогу при напруженому пневмотораксі
  • Виписати розчин димедролу для в/м введення

 

17. Ви – фельдшер ФАПу. До вас транспортували хвору з приводу різкого болю в животі і поперековій ділянці зліва. Біль з`явився раптово. З анамнезу відомо, що у хворої декілька разів відмічається подібний приступ болю, з приводу якого була один раз госпіталізована, але через декілька днів з поліпшенням виписана. При обстеженні: Шкіра бліда, покрита холодним потом, хвора збуджена, весь час шукає зручне положення. Живіт м`який, при пальпації трохи болісний в лівій половині. Сечовиділення часте. При мікроскопічному дослідженні сечі: еритроцити в великій кількості.

  • Визначити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати допомогу при переломі правого плеча
  • Виписати розчин атропіну сульфату для премедикації.

 

18. Ви – фельдшер здоровпункту. До вас звернувся хворий 40 років зі скаргами на неприємне відчуття в задньому проході, а також біль під час акту дефікації. З анамнезу виявлено, що хворий вже 20 років працює водієм. При огляді: навколо ануса виявляються збільшені вузли вишнево-червоного кольору.

  • Визначити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати допомогу при гострій затримці сечі
  • Виписати розчин кальцію хлориду для в/в введення

 

19. Ви – фельдшер здоровпункту. До вас звернувся хворий зі скаргами на біль в правій паховій ділянці. Вважає себе хворим близько 2-х років, коли вперше помітив наявність пухлиноподібного утворення в паховій ділянці, яке його не турбувало. Після підіймання тяжкого раптово з`явився біль і пухлину вправити в черевну порожнину не вдалося. При огляді: в правій паховій ділянці є пухлиноподібне болюче утворення, розміром з курину крашанку, не вправляється в черевну порожнину. При перкусії над пухлиною відмічається тупий звук. Живіт м`який, болючий при пальпації в нижніх відділах. Перестальтика прослуховується. Сечовипускання не порушене. Випорожнення не було.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати допомогу при переломі ключиці без зміщення відломків
  • Виписати розчин трименаїну для анестезії

 

20. Ви – фельдшер станції швидкої допомоги. Ви доставили хворого в приймальне відділення зі скаргами на біль в нижніх відділах живота. За годину до надходження в лікарню на роботі отримав удар дошкою в нижню частину живота. При огляді: хворий блідий, пульс частий, задовільного наповнення. Живіт трохи напружений в нижніх відділах, особливо над лобком, де перкуторно відзначається тупий звук. Сечовиділення відсутнє. При катетеризації отримати сечу не вдалось.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Виписати розчин промедолу для знеболювання
  • Надати допомогу при відкритому пневмотораксі

 

21. Ви - фельдшер станції швидкої медичної допомоги. Ви приїхали до хворої, яку корова вдарила рогом в нижню частину живота. Хвора скаржиться на сильний нестихаючий біль в животі. При обстеженні: хвора бліда, загальмована, страждальний вираз обличчя. Пульс 110 уд/хв, слабкий. АТ-90/60 мм рт.ст. Черевна стінка від лобка до пупка розірвана, з рани виступають покриті сорочкою випавші петлі тонкої кишки.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Особливості накладання пов`язки при випаданні петель кишечника
  • Надати допомогу при опіку стравоходу
  • Виписати розчин тіопентал натрію для неінгаляційного наркозу

 

22. Ви – фельдшер здоровпункту. До вас прийшов хворий зі скаргами на біль в поперековій ділянці хребтового стовба. Упав з 3-хметрової висити, опустившись на витягнуті ноги. При огляді: хворий лежить нерухомо, боїться ворухнутись. При пальпації відмічається різкий локальний біль і напруження м`язів на рівні 4-го поперекового хребця.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Підготувати набір інструментів для апендотомії
  • Виписати розчин новокаїну для інфільтраційної анестезії

 

23. Ви – фельдшер ФАПу. До вас звернулась хвора 48 років, у якої після прийому жирної їжі вперше з`явився сильний біль в правому підребер`ї з іррідіюванням в праве плече і праву лопатку. Т-тіла 38°. Було повторне блювання. Об`єктивно: хвора нормальної консистенції, язик сухий, обкладений білуватим нальотом. При пальпації живота відмічаємо болючість і напруження м`язів в правій підреберній ділянці. В крові лейкоцитоз 12,5*109/л, ШОЕ-25 мл/г.

  • Визначити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Проведення першої хірургічної обробки рани
  • Виписати р-н хлористого кальцію для в/в введення

 

24. Ви – фельдшер станції швидкої медичної допомоги. До вас звернулась жінка, яка раптово відчула біль в животі, який вона характеризує як удар ножем. Положення хворої вимушене: з зігнутими і приведеними до живота ногами. Обличчя бліде, на чолі холодний піт. Дихання поверхневе, прискорене. Пульс частий, слабкий. Т-тіла нормальна. Блювання не було, однак у хворої була нудота. Живіт трохи втягнутий, черевна стінка різко напружена, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. При перкусії печінкова тупість майже не визначається.

  • Встановити попередній діагноз
  • Причини захворювання
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати першу допомогу при раптовій смерті від електротравми
  • Виписати ефір для наркозу

 

25. Ви – фельдшер ФАПу. До вас звернувся спортсмен, який після гри у футбол отримал рану ліктьового суглоба. При огляді: по задній поверхні правого суглоба рана розміром 2,5х1,0 см, трохи кровоточить, біль в ділянці ліктьового суглоба.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати першу допомогу при травматичному шоці
  • Виписати розчин хлоргекседину біглюконату в операційну

 

26. Ви – фельдшер ФАПу. До вас звернулася жінка, у якої після падіння з`явилась в`ялість, легке запаморочення свідомості. В обстановці орієнтується, на запитання відповідає сповільнено, але вірно. Шкіра і видимі слизові оболонки бліді. Пульс 88 уд/хв, ритмічний, слабкий. АТ-100/60 мм рт.ст., дихання часте. Живіт злегка напружений на всьому протязі, біль при пальпації більше в лівій підреберній ділянці. Внизу живота визначається притуплення перкуторного звуку.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Визначення групи кррові за стандартними сироватками АВО й за цоліклонами анти-А і анти-Б.

 

27. Ви – фельдшер ФАПу. До вас привели дитину 9 років, яка 5 днів тому впала і збила праву ногу. При обстеженні: Т-тіла 38°, зі слів матері вдома була лихоманка, відмічалась деяка загальмованість і в`ялість дитини. В верхній третині правої гомілки розлита припухлість, яка болить при пальпації. Рухи в правому колінному суглобі із-за болючості різко обмежені. Із додаткового опитування відомо, що тиждень тому дитина хворіла на фолікулярну ангіну.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Підготувати до роботи стіл сестри-анестезістки
  • Виписати поліглюкін для в/в введення

 

28. Ви – фельдшер ФАПу. До вас з місця аварії доставлена потерпіла. Хвора різко загальмована, на питання відповідає односкладно. Скаржиться на біль внизу живота і на неможливість рухати ногами. При пальпації відмічається біль в проекції лобкового зрощення. Осьові навантаження посилюють біль. Відмічається симптом „прилипної п`ятки”.

  • Визначити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої долікарняної допомоги
  • Надати допомогу при пораженні вен передпліччя
  • Виписати для операційної етиловий спирт

 

29. Ви – фельдшер станції швидкої медичної допомоги. До вас звернулася мати дитини 3-х місяців, страждаючої запором. В ділянці пупка з`явилось вип`ячування розміром 1,5х1,5 см м`якоеластичної консистенції, збільшується при плаче. В горизонтальному положенні при спокійному стані дитини, це утворення самостійно зникає і можна встановити, що пупочне кільце кругле, діаметром до 1 см.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надати допомогу при пораненні сонної артерії
  • Виписати р-н промедолу для знеболювання

 

30. Ви – фельдшер станції швидкої медичної допомоги. До вас звернувся хворий 40 років, що тривалий час страждає на виразкову хворобу шлунку. Він відмітив, що останні 2 дні біль в нього став менш інтенсивним, але в той же час з`явилась наростаюча слабкість, запаморочення; в день огляду, вранці, піднявшись з ліжка на декілька секунд втратив свідомість. Хворий блідий. У надчеревній ділянці пальпаторно відмічається незначний біль.

  • Встановити попередній діагноз
  • Перерахувати заходи по наданню першої допомоги
  • Надання першої допомоги при пораненні вен шиї
  • Виписати розчин йодонату в операційну

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 749 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)