АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фазово-контрастна мікроскопія

Велика кількість препаратів, у першу чергу незабарвлені живі біологічні об’єкти, не поглинають світла і бувають безбарвні та прозорі. Метод фазового контрасту дає можливість отримувати контрастне зображення цих препаратів, майже невидимих при звичайних методах спостереження. При цьому препарати не потрібно забарвлювати, що завжди шкідливо позначається на живих об’єктах. Метод фазового контрасту полягає в тому, що окремі ділянки структури прозорого препарату відрізняються від навколишнього середовища за показником заломлення. Внаслідок цього світло, яке проходить через них, запізнюється по фазі.

В результаті світлова хвиля, яка проходить крізь препарат, зазнає різних змін по фазі і набуває так званого «фазового рельєфу». Однак цей рельєф не сприймається безпосередньо оком або фотопластинкою, які є сприйнятливими і чутливими тільки до зміни інтенсивності світла, що залежить лише від амплітуди світлового коливання. Метод фазового контрасту дає можливість перетворювати фазові зміни на амплітудні, тобто таким чином «фазовий рельєф» замінити на «амплітудний рельєф». У результаті отримується видиме, так зване фазово-контрастне зображення препарату, в якому розподіл освітленості відповідає розподілу фаз.

Метод темнопільної мікроскопії

Метод темного поля в прохідному світлі застосовується для отримання зображень дуже малих об’єктів або прозорих, не поглинаючих об’єктів, непомітних у світлому полі.

На відміну від звичайного світлового мікроскопа, центральна частина апертурної діафрагми закрита непрозорим диском, отже пучок променів виходить з конденсора у вигляді порожнистого конуса і безпосередньо в об’єктив не потрапляє. Зображення створюється лише розсіяними променями. Розсіювання відбувається за рахунок того, що елементи структури відрізняються від навколишнього середовища за показником заломлення. У полі зору мікроскопа на темному фоні видно світлі зображення дрібних деталей. У великих деталей помітні тільки світлі контури.

 

Звіт по виконанню завдання

Занотувати матеріал лабораторної работи. Вивчити методи мікроскопії.


ЗАНЯТТЯ № 2

 

Тема: КЛІТИНА ТА ЇЇ БУДОВА.

(4 години)

Мета занятя: Засвоїти методику виготовлення тимчасових препаратів. Оволодіти навичками роботи з мікроскопами.

 

Завдання:. 1. Приготувати тимчасовий препарат корінця пшениці.

2. Подивитис його під мікроскопом.

3. Намалювати препарат, знайти мітотичні клітини.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 757 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)