АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пояснення до завдання

Прочитайте:
  1. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  2. VІІ Повідомлення домашнього завдання 3хв.
  3. Виділені завдання є обов’язковими
  4. ВИКОНАЙТЕ НАСТУПНІ ЗАВДАННЯ
  5. Виконати завдання
  6. Вирішення завдання з визначення умов скидання стічних вод у водоймище
  7. Вихідні дані для вирішення ЗАВДАННЯ №3
  8. Вихідні дані для вирішення ЗАВДАННЯ №4
  9. Відповіді на тестові завдання
  10. Вказівки до виконання завдання

Мітоз (каріокінез) - складний тип поділу, що протікає в соматичних клітинах і є основному способі їхнього розмноження. У результаті мітозу з однієї материнської клітини утворюються 2 дочірні. Ядро кожної дочірньої клітини має, як правило, такий же набір хромосом, який був у вихідній материнській клітині. Поділ ж цитоплазми та її органел (пластид, мітохондрій, рибосом і ін.) між дочірніми розетками відбувається не з такою правильністю, тому дочірні клітини не завжди бувають однаковими по розмірі, формі й включенням у цитоплазмі. Мітоз уперше був відкритий в 1874 р. професором Московського університету И.Д. Чистяковим. В 1882 р. У Флемінг дав докладний опис мітозу й запропонував термінологію, пов'язану із цим процесом. Ці описи й термінологія лягли в основу сучасних подань про мітоз.

У процесі мітозу розрізняють 4 фази - профазу, метафазу, анафазу й телофазу. Стан клітини між двома мітотичними циклами називається інтерфазою.

На першій стадії мітозу – у профазі – відбувається конденсація хроматид, а також дозрівання двох центросом (структур, що складаються з двох центріолей кожна), формування веретена поділу та приєднання ниток веретена до хромосом. Наприкінці профази центросоми розходяться до полюсів клітини. Далі в метафазі хромосоми (пари сестринських хроматид, з'єднаних між собою своїми центромерами) вишукуються по екватору клітини. Анафаза починається з роз'єднання центромер, після чого сестринські хроматиди, які тепер уже називаються дочірніми хромосомами, рухаються до полюсів. Під час телофази починається формування ядерних мембран і деконденсація хромосом. Закінчується телофаза (і сам мітоз) цитокінезом – розділенням двох дочірніх клітин. По закінченні мітозу клітина, що буде ділитися далі, вступає у фазу G1 клітинного циклу (її можна розглядати як пререплікативну), а остаточно диференційована клітина, для якої цей мітоз став останнім, – у фазу G0. Результатом мітозу є дві ідентичні клітини з двома ідентичними диплоїдними наборами хромосом.

 

Рис. 8. Схема клітинного циклу

 

Рис. 9. Фази мітозу

 

Вивчати фази мітозу найкраще на постійних препаратах повздовжніх зрізів корінців цибулі або інших рослин. Препарат поміщають на столик мікроскопа, при об'єктиві 9х знаходять відповідну фазу мітозу, потім переводять на об'єктив 40х або 90х, вивчають і замальовують клітини, що перебувають у різних фазах мітозу, звертаючи увагу на стан ядра, ядерної оболонки, ядерця, цитоплазми. Особливо уважно варто розглянути стан хромосом у кожній фазі мітозу.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1450 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)