АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пояснення до завдання. Для цитологічного аналізу процесів та порушень, що відбуваються під час мітозу, необхідно визначити тканини рослин

Прочитайте:
  1. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  2. VІІ Повідомлення домашнього завдання 3хв.
  3. Виділені завдання є обов’язковими
  4. ВИКОНАЙТЕ НАСТУПНІ ЗАВДАННЯ
  5. Виконати завдання
  6. Вирішення завдання з визначення умов скидання стічних вод у водоймище
  7. Вихідні дані для вирішення ЗАВДАННЯ №3
  8. Вихідні дані для вирішення ЗАВДАННЯ №4
  9. Відповіді на тестові завдання
  10. Вказівки до виконання завдання

Для цитологічного аналізу процесів та порушень, що відбуваються під час мітозу, необхідно визначити тканини рослин, найбільш придатні для таких спостережень. Також необхідно визначити найбільш оптимальний час фіксації корінців. Мітози найбільш чітко можна спостерігати в меристемах молодих швидкоростучих корінців рослин.

Метод № 1. Матеріал промивали під проточною водою протягом 10-15 хвилин і пророщували в чашках Петрі зі зволоженим фільтрувальним папером в термостаті при температурі +25оС. Для цитологічного аналізу структури хромосом первинні корінці фіксували у фіксаторі Карнуа, який складається з 3 частин 96%-ного спирту і 1 частини оцтової кислоти, протягом 24 годин. Фіксований матеріал зберігали в 70-градусному спирті при температурі +2оС в холодильнику. По кожному варіанту фіксувалося 25-30 корінців.

Метод № 2. Пророслі корінці з довжиною 5 -6 мм витримують в холодильнику при температурі 1 – 2 на протязі доби для фіксації хромосом. С тією ж метою на 3 години в 0,002 М розчин 8 - оксіхінолина при температурі 10-14° чи за 2 години до фіксації оброблюють колхіцином в концентрації 0,01-0,05%. После промивання обекту у воді, фіксують в оцтовому алкоголі с 5-6 краплинами ацетокарміну на 10 мл фіксатору и 30-35 мг хлорного заліза.

Виготовлення ацетокарміну по Ремсдерх. До 1 гр. карміну додають 100 мл дистильованої води та 100 мл крижаної оцтової кислоти. Розчин кип’ятять на слабкому вогні на протязі 3 годин. Фільтрують двічі. Через добу корінці додають у пробірку, заливають на 3/4 ацетокарміном, додають 1/4 объему 45% оцтової кислоти, кип’ятять на водяной бані на протязі 15-10 хвилин.

Відрізаний кінчик (1 – 2 мм) поміщають на предметне скло у краплину 45%-ї оцтової кислоти. На корінець покласти покровное скло та роздавити корінець легким постукуванням зворотного кінця препаровальної голки. Надлишок оцтової кислоти сбирають фільтровальним папером. Препарат продивляються під мікроскопом.

 

Типи хромосомних перебудов, що можуть бути виявлені під час аналізу:

- фрагменти, подвійні фрагменти;

- хроматидні мости, хромосомні мости мости;

- відстаючі хромосоми;

- мікроядра.

Використовують в селекційній практиці на багато хромосомних об’єктах з великою кількістю подібних або не ідентифікованих хромосом при вивчені дії мутагенів.

Клітина може містити не один, а декілька типів хромосомних порушень. В цьому випадку кожне порушення обліковується окремо.

Результати підрахунків заносять в наступну таблицю:

 

Поле зору Частота хромосом- них аберацій % Спектр хромосомних аберацій  
Фрагменти, % Мости, % Вістаючі хромо- соми, % Мікро- ядра, %
одино- чні парні хрома-тидні хромо- сомні
               

 

Встановив загальну кількість клітин у метафазі та кількість аберантних клітин, обраховують частоту як відсоткове відношення кількості клітин з абераціями до загальної кількості метафаз.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 473 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)