АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЛІКАРСЬКІ ФОРМИ ДЛЯ ІН'ЄКЦІЙ

До лікарських форм для ін'єкцій відносять розчини(водні, олійні), суспензії, а також стерильні порошки, або таблетки, які розчиняють у стерильному розчиннику безпосередньо перед введенням. При ін'єктуванні парентерально вводять лікарські засоби - під шкіру, внутрішньом'язево, в вену, субарахноїдально тощо з пошкодженням цілосності шкіряного покрову. Для підшкірних ін'єкцій (впорскувань) та внутрішньовенних введень, як правило, використовують водні розчини, для внутрішньом'язевих -водні, олійні або суспензії. Під ін'єкцією розуміють введення рідини вневеликому об'ємі (під шкіру - 1-2 мл, в м'язи - 2- 5 мл), вливанням - введення більших об'ємів у вену, порожнини (10-20 мл і більше). При потребі введення лікарського засобу у великому об'ємі рідини ліки виписують і вводять на ізотонічних розчинах натрію хлориду (0,9%) або глюкози (5%).

Для ін'єкцій характерна точність дозування, більш виразна і швидка дія. Особливо ними користуються при наданні невідкладної медичної допомоги та хворим в непритомному стані. Фасовані стерильні рідини зручніпри зберіганні та транспортуванні.

Лікарські форми для ін'єкцій повинні бутистерильні, апірогенні (не викликати гарячки), стійкі, ізотонічні, не матимеханічних домішок. Ці параметри досягаються різними методами стерилізації, асептичним приготуванням, додаванням антимікробних засобів (0,5% розчин фенолу,0,3% розчин трикрезолу), стабілізаторів, фільтрацією в асептичних умовах.

Лікарські форми для ін'єкцій можуть бути виготовлені в аптеці, але частіше їх готують на фармацевтичних заводах, де автоматично стерильні розчини дозовано розливають в ампули різної ємкості (1,2, 5, 10, 20, 50мл) або флакони (5,10,20,50,100мл і більше) і запаюють. Досить часто ін'єкційні розчини розливають в ампули місткістю Імл. При розкритті ампули, флакону їх вміст втрачає стерильність, а тому фасовані ін'єкційні розчини передбачені, як правило, для одноразового використання.

Флакони закривають спеціальними резиновими пробками, більш тонкими посередині. При необхідності набрати розчин для ін'єкції пробку дезинфікують спиртом, проколюють стерильною голкою для шприца івідсмоктують із флакона у шприц потрібну кількість рідини. Така процедура зберігає вміст флакону стерильним і дозволяє користуватися ним декілька разів.

Рідкі лікарські форми для ін'єкцій в ампулах та флаконах виписують скороченим дозованим способом. Після Rp. пишуть назву лікарської форми - Solutionis, Suspensionis, потім назву лікарської речовини, а при необхідності і характер розчину (олійний - oleosae), його концентрацію у відсотках, далі -кількість рідше в ампулі (як правило, в ній міститься доза лікарської речовини на одне введення), або флаконі. З нового рядка слід писати D.t.d.N. (видай таких доз числом...) іп ampullis (в ампулах), або pro injectionibus (для ін'єкцій). Вказувати фармацевту на необхідність стерилізаціїне потрібно, бо за вимогами Фармакопеї всі лікарські форми для ін'єкцій, виготовлені на фармацевтичних заводах повинні бути стерильними. В залежності від властивостей ліків і характеру захворювання кількість ампул в рецепті може бути різною - 5, 10, 20, ЗО, 50 і більше.

Прикладирецептів:

1. Виписати10 ампул по 2 мл 50% розчину анальгіну. Разову дозу препарату 1 г вводити внутрішньом'язево (в/м) при болях.

В якому ж об'ємі 50% розчину міститься 1 г препарату? 50% розчин - це рідина, в 100 мл якої знаходиться 50г анальгіну.Склавши пропорцію: 50г - ІООмл, 1 г - х мл, знаходимо, що х= 2 мл.

В сигнатурі зазначаємо, що вводити внутрішньом'язево розчин потрібно по 2 мл, бо в них міститься разова доза препарату 1 г.

Rp.: Sol. Analgini 50% - 2 ml

D. t. d. N. 10 in amp.

S.Вводити внутрішньом'язево по 2 мл, при болях.

2. Виписати15 ампул по 1 мл 5% розчину аскорбінової кислоти для внутрішньом'язевоговведення по 1 мл.

Rp.: Sol. Ас. Ascorbinici 5% - 1 ml

D.t.d. N. 15 in amp.

S. Вводити b/m no 1 мл.

А яку дозу аскорбінової кислоти при цьому вводять хворому? Тобто скільки аскорбінової кислоти міститься в Імл цього розчину?

5 г - 100 мл

х г - 1 мл звідси х = 0,05 г

Тобто, в 1 мл 5% розчину міститься 0,05г (50мг)аскорбінової кислоти, що й становить разову дозу препарату.

3. Виписати30 ампул по 1 мл 2% олійного розчину сінестролу. Вводити щоденно в м'язи по 10мг (0,01 г) препарату.

2 г - 100 мл

0,01 г - х звідсих = 0,5 мл

Rp.: Sol. Synoestroli ol. 2% -1 ml

D.t.d. N. 30 in агар.

S. Вводити по 0,5 мл в/м.

4. Виписати10 ампул по 20 мл 40 % розчину глюкози для внутрішньовенного введепня по 20 мл.

Rp.: Sol. Glucosi 40% - 20 ml

D. t. d. N. 10 in amp.

S.Вводитив/в по 20 мл.

При цьому разова доза глюкози становить:

40 г - 100 мл 40 х 20

х г - 20 мл х = 100 = 8 г

При виписуванні рідких ін'єкційних лікарських форм, які випускаються у флаконах, дотримуються тих же правил, що і при виписуванні в ампулах, але форма упаковки (флакон) в рецепті не зазначається.

На етикетці рідких лікарських форм імпортного виробництва поряд із зазначенням об'єму рідини в ампулі (флаконі) пишуть вміст в ньому лікарської речовини в мг (наприклад 5 мг/1 мл). При оформленні рецепта на цю рідину вираховуємо і вказуємо її концентрацію в %.

Приклади рецептів:

1. Виписати5 флаконів по 5 мл (125. мг) суспензії гідрокортизону ацетату. Вводити впорожнину хворого суглоба по 25 мг один раз на добу.

Для оформлення рецепта необхідно зроботирозрахунки:

а) яка концентрація суспензії?

5 мл – 0,125г х= 100 х 0.125 = 2 5о/о100 мл - х

б) в якому об'ємі суспензії міститься 25 мг (0,025г) гідрокортизону, який потрібно вводити в суглоб?

2,5 г - 100 мл х = 0,025 х 100 = 1мл

0,025 г - х мл 2,5

Виписуємо рецепт:

Rp.: Susp. Hydrocortisoni acetatis 2,5% - 5 ml

D. t. d. N. 6

S.Вводить по 1 мл в порожнину ураженного суглоба.

2. Виписати5 ампул по 2 мл (20 мг) розчину фуросеміду для внутрішньом'язевих введень по 20мг.

Аналогічно попередньому рецепту вираховуємоконцентрацію розчину: в 2 мл міститься 0,02 г, а в 100 мл - 1 г, тобто розчин1% концентрації, вводити його потрібно по 2 мл, бо в них міститься разова дозапрепарату.

Rp.: Sol. Furosemidi 1% - 2 ml

D. t. d. N. 5 in amp.

S. Вводити по 2 мл в/м один раз на добу.

В тих випадках, коли розчини ліків нестійкі, швидко псуються, лікарські речовини вміщують в ампулу (флакон) у вигляді стерильного порошка, таблетки, ліофілізованої маси, з яких безпосередньо перед ін'єкцією (ех tempore) при дотриманні правил асептики готують розчин необхідної концентрації. Нерідко до упаковки з такою речовиною додають ампули з розчинником (як правило, воду для ін'єкцій).

Приклади рецептів:

1. Виписати20 ампул, в яких міститься по 50 мг кокарбоксилази. Перед в/м введенням вміст ампули розчинити в 2 мл розчинника.

Rp.: Cocarboxylasi 0,05

D.t.d. N. 20 in amp.

S. Вміст ампули розчинити в 2мл розчинника і вводити в/м.

2. Виписати20 флаконів по 500000 ОД бензилпеніциліну натрієвої солі. Перед введенням вміст флакону розчинити в 2 мл стерильного 0,25% розчину новокаїну і вводити внутрішньом'язево кожні 4 години.

Rp.: Benzylpenicillini-natrii500000 OD

D.t.d. N. 20

S. Вміст флакону розчинити в 2 мл 0,25 % розчину новокаїну і вводити в/м по2 мл кожні 4 години.

Рецепт на розчинник можна оформити окремо:

Rp.: Sol. Novocaini 0,25% - 2ml

D.t.d. N. 10 in amp.

S. Для розчинення пеніциліну.

Для ін'єкцій нерідко використовують офіцинальні рідини, які випускають в ампулах, флаконах. При оформленні рецепта після Rp. вказують тільки на назву офіцинальної рідини та її об'єм в мл в ампулі, флаконі. Назву лікарської форми, її концентрацію при цьому не зазначають.

Приклади рецептів:

1. Виписати 10 ампул, які містять по 1 мл кордіаміну (офіцинальна рідина - 25% водний розчиндіетиламіду нікотинової кислоти). Вводити по 1 мл під шкіру.

Rp.: Cordiamini 1 ml

D.t.d. N. 10 in amp. S. Вводити під шкіру по 1 мл.

2. Виписати 5 флаконів по 5 мл (в 1 мл 40 ОД) інсуліну. Вводити під шкіру по 20 ОД тричі на добу.

Rp.: Insulini 5 ml (1 ml - 40 ОД) D.t.d. N. 5

S. Вводити під шкіру по 20 ОД через 6 шд тричі надобу.

На упаковці ліків для ін'єкцій зазначають термін їх придатності до застосування. У випадку відсутності в аптеці розфасованого заводського розчину для ін'єкцій та, якщо розчин ліків при тривалому зберіганні псується, ліки можна приготувати в аптеці. При виписуванні таких розчинів (не вампулах) враховується разова доза лікарської речовини, об'єм розчинника наколену ін'єкцію та загальна кількість розчину, яка залежить від тривалості лікування (число введень). Виписувати рецепти на такі розчини можна скороченим або розгорнутим способами.

Скороченим прописом користуються при виписуванні простих розчинів, коли в якості розчинника беруть воду для ін'єкцій (іноді олію). При використанні інших розчинників (ізотонічні розчини натрію хлориду,глюкози), або у випадку приготування складного розчину (із декількох лікарських речовин) рецепт виписують розгорнутим способом. При цьому роблять перелік всіх складових частин розчину із зазначенням їх загальної кількості в г, мл. Вимога стерильності позначається словами "Рго injectionibus","Steriliseturi", або "Sterilisa!".

Прикладирецептів:

1. Виписати 100 мл 5 % розчину амінокапронової кислоти для внутрішньовенного крапельного введення.

Rp.: Sol. Ас aminocapronici 5 % - 100 ml

Sterilisetur!

D.S.Ввести в/в крапельно.

або:

Rp.: Sol. Ас. aminocapronici pro inject. 5%-100 ml

D.S. Ввести в/в крапельно.

2. Виписати водний розчин глюкози на 5внутрішньовенних введень. Разову дозу препарату (4г) вводити в 20 млрозчинника.

При виписуванні розчину розгорнутим способомвираховуємо загальну кількість глюкози на 5 введень (4г х5=20 г) та розчинника(20 мл х 5=100 мл). Потім указуємо на необхідність їх змішати, простерилізувати(M.Sterilisetur!) та видати з зазначенням застосування розчину (D.S.).

Приклади рецептів:

Rp.: Glucosi 20,0

Aq. proinject. ad 100 ml M.

Sterilisetur!

D.S. Вводити в/в повільно по 20мл 1 раз на добу.

Простіше та раціональніше на такий склад розчину оформити рецепт скороченим прописом. При цьому належить вирахувати концентрацію розчину: якщо в Ю мл розчину знаходиться 4г глюкози, то в 100 мл його в 5 разів більше, тобто розчин 20% концентрації. При скороченій формі виписування розчину обов'язково слід зазначити, що розчин повинен бути стерильним, придатним для ін'єкцій(pro injectionibus).

Rp.: Sol. Glucosi 20% - 100 ml.

Sterilisetur!

D.S.Вводити в/в по 20 мл один раз на добу.

або:

Rp.: Sol. Glucosi pro inject. 20% - 100 ml

D.S.Вводити в/в повільно по 10 мл один раз на добу.

Враховуючи, що такі розчини втрачають стерильність з кожним наступним набиранням рідини із склянки, їх виписують всього на декілька введень і перевагу слід надавати ампульним (дозованим) формам, які готують на заводах.

Різновидністю ін'єкцій є електрофорез (іонофорез) -безкровна ін'єкція. Іони ліків здатні переміщуватися в електричному полі. Це використовують для введення ліків через непошкоджену шкіру і слизові оболонки. На місці аплікації лікарський засіб може тривало затримуватися, утворюючи депо і поступово всмоктуватися в кров, викликаючи ефект.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 2172 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)