АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НАСТОЙКИ (Tincturae)

(Tinctura - наз. відм. одн., Tincturae - род. відм.одн.)

"Tinctura" - походить від латинського слова"tingere" (забарвлювати). Отже, настойки - це рідкі, завжди більш-менш забарвлені прозорі спиртові рідини. Виготовляють їх без нагрівання шляхом мацерації (настоювання), або перколяції (витиснення) біологічно активних речовин з рослинної сировини, іноді готують шляхом розчинення сухих екстрактів.

Рідиною для витягу (екстракції) частіше всього є етиловий спирт (40%, 60%, 70%), про що в рецепті не вказують. Всі настойки офіцинальні, склад та концентрація кожної визначені Фармакопеєю (частіше 10-20%концентрації). Готують настойки переважно в галено-фармацевтичних лабораторіяхі на фармацевтичних заводах. Зберігають в добре закупорених склянках призвичайній температурі в захищеному від прямої дії світла приміщенні. За цих умов настойки зберігають сталу активність тривалий час.

У зв'язку з тим, що настойки офіцинальні і їх приготування визначено заводською технологією, при виписуванні зазначаютьтільки назву настойки і її кількість в мл. Після Rp. потрібно писати Tinct.,потім назву рослини, не вказуючи частин рослини, з яких настійка виготовлена. Виписують їх в невеликих кількостях (5-30 мл) і призначають краплями (5-30крапель на одне приймання). Об'єм призначуваної хворому настойки залежить від її активності (одноразова кількість крапель) та терміну лікування (переважно 10днів, тобто 30 приймань при добовому триразовому застосуванні). В окремих випадках настойки виписують і на більш тривалий період. Слід пам'ятати, що в 1 мл спиртової настойки при температурі 20 градусів Цельсія міститься в залежності від концентрації спирту від 45 до 60 крапель, а в середньому - 50 крапель.

Приклади рецептів:

1. Виписати 25 мл настойки валеріани для приймання по25 крапель 2 рази на день.

Rp.: Tinct. Valerianae 25 ml

D.S.Приймати по 25 крапель 2 рази на день.

Цієї настойки хворому вистачить на 25 днів лікування -25 крапель (0,5 мл) двічі на день = 1 мл; 25мл: 1 =25 днів).

Виписують, як правило, таку кількість мл настойки, скільки крапель становить її разова доза. Якщо разова доза 5 -10 - 30 крапель, то настойку виписують відповідно в кількості 5 мл -10 мл - 30 мл. Якщо настойкамістить отруйні та сильнодіючі речовини, то її виписують в кількості не більше10 мл.

При одночасному призначенні двох і більше настоянок, рідких екстрактів, новогаленових препаратів в рецепті пишуть кількість кожного інгредієнту окремо, а в сигнатурі зазначають суму їх разових доз (крапель).

Приклад рецепта:

2. Виписати настойку конвалії по 15 крапель на прийомта настойку валеріани 20 крапель на прийом.

Rp.: Tinct. Convallariae 15 ml

Tinct.Valerianae 20 ml

M.D.S.Приймати по 35 крапель тричі на день.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 480 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)