АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розчини для вживання всередину

Прочитайте:
  1. A. Однобічним вживанням вуглеводів
  2. З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?
  3. З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?
  4. З якою метою препарати заліза в порошках для прийому всередину призначаються в капсулах?
  5. КРАПЛІ ДЛЯ ВЖИВАННЯ ВСЕРЕДИНУ
  6. Метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?
  7. ПЛАЗМОЗАМІННІ РОЗЧИНИ
  8. ПЛАЗМОЗАМІННІ РОЗЧИНИ.
  9. РОЗЧИНИ ДЛЯ ЗОВНІШНЬОГО ЗАСТОСУВАННЯ

Розчини всередину призначають ложками (столовими, десертними,чайними), відмірюють градуйованими склянками, або дозують краплями, які перед застосуванням розводять в невеликій кількості води. При цьому слід пам'ятати, що в одній столовій ложці міститься в середньому 15 мл водного розчину, десертній - 10 мл, чайній - 5 мл. В 1 мл водного розчину - 20 крапель, спиртового - в середньому 50 крапель, в 1 мл олії - 30 крапель.

При виписуванні розчину для внутрішнього застосу-ваняконцентрацію їх підбирають таким чином, щоб в об'ємі розчину для разовогоприймання знаходилася разова доза ліків. Розчини для застосування всерединувиписують, частіше, скорочено. При цьому слід зазначити концентрацію розчину і, в залежності від тривалості курсу лікування, його загальну кількість.

Приклади рецептів:

1. Виписати150 мл 3% розчину калію йодиду. Вживати по 1 десертній ложці тричі на день після їди.

Rp.: Sol. Kalii jodidi 3% - 150 ml

D.S.Приймати по 1 десертній ложці 3 рази на день після їди.

Яку ж разову дозу (р.д.) калію йодиду отримає хворий, якщо прийме одну десертну ложку (10 мл) 3 % розчину? При даній концентрації розчину в 100 мл його міститься З г калію йодиду, а в 10 мл - в 10 разів менше, тобто р.д. препарату = 0,3 г.

А на який термін лікування вистачить 150 мл цього розчину? Враховуючи, що хворий буде приймати по 1 дес. ложці 3 рази на день, тобто по 30 мл щоденно, тривалість лікування становить: 150 мл:30 мл=5 днів. Курсова доза препарату, яка міститься в 150 мл 3 % розчину становить:

3 г - 100 мл

х г - 150 мл звідси х = 4,5 г

2. Виписати розчин натрію броміду для застосування по 1 столовій ложці 4 рази на день впродовж 5 днів. Разова доза препарату 0,75 г.

Вираховуємо концентрацію розчину. Міркуємо так: якщо в столовій ложці (15 мл) знаходиться разова доза 0,75 г натрію броміду, тов 100 мл - 5 г, тобто розчин 5 % концентрації. Загальна кількість розчину, яку хворий вип'є протягом 5 днів при 4-разовому щоденному прийманні по 1 столовій ложці становить 300 мл (15 мл х 4 х 5).

Rp.: Sol. Natrii bromidi 5% - 300 ml

D.S.Приймати по 1 столовій ложці 4 рази на день.

Загальноприйняте дозування рідких лікарських форм для ентерального застосування ложками викликає заперечення у зв'язку зймовірною неточністю подібного дозування. Дещо більш точним є дозування рідин краплями, однак кількість крапель в певному об'ємі рідини також може бути різною (залежить не тільки від діаметра крапельниці, але й фізико-хімічних властивостей розчиненої речовини та розчинника, температури тощо). Більш доцільно, щоб в упаковці рідких лікарських форм були стандартні вимірювальні пристосування - крапельниці, мірні циліндри, спеціальні ложки тощо.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 706 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)