АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НАСТОЇ (Infusa) ТAВІДВАРИ (Dесоctа)

(Infusum - настій - наз.відм. одн., Infusi -род.нідм.одн.;

Decoctum - відар - наз. відм. одн., Decocti - рюд.підм. одн.)

Настої і відвари - рідкі лікарські форми, якіотримують, на відміну від настойок та екстрактів, шляхом по спиртової, а водної екстракції фармакологічно активних лікарських речовин із рослин. Настої, як правило, виготовляють із частин рослин, діючі речовини яких легко екстрагують»І листя (folia), квіти (flores), трава (herba), відвари і більш грубих частин рослин, де екстрагування відбувається важче (кора -cortex, коріння - radix,кореневище - rhizoma). Іноді з коріння та кореневища готують настій (валеріана), бо в них містяться леткі, які легко екстрагуються, діючі речовини.Із листя можуть готувати відвар (мучниця, евкаліпт, сена), якщо листя шкірясте(вкрите кутиколою), а тому із нього погано і повільно екстрагуються діючі речовини.

Настої та відвари застосовують, в основному,всередину, однак їх можна використати і для примочок, полоскань, компресів, клізм. Це лікарські форми, які швидко псуються, а тому їх виписують не більш якна 4 дні і зберігають в прохолодному місці.

При приготуванні настоїв, відварів беруть загальну кількість рослинного матеріалу (разову дозу перемножують на кількість приймань), подрібнюють, висипають в інфундирку, заливають очищеною водою кімнатної температури, поміщають в інфундирний апарат, або кип'ячу водяну баню на 15 хвилин, якщо потрібно приготувати настій, а для відвару - на ЗО хвилин. Потім виймають, дають можливість подальшому екстрагуванню протягом 45 хв.(настої), або 10 хв. при приготуванні відвару. Вміст інфундирки проціджують в мірну склянку. Якщо настою, чи відвару отримали менше, ніж зазначено в рецепті, недостаючу кількість рідини доливають очищеною водою. Настої і відвари містять, крім біологічно активних речовин, супутні-цукри, слизи, гіркоти, пігменти, дублячі речовини тощо.

Настої та відвари можна приготувати шляхом розчинення у воді спеціально виготовлених для цієї мети концентратів. При цьому концентрат беруть у такій кількості, яка відповідає кількості рослинної сировини, указаної в рецепті.

При призначенні настоїв та відварів всередину їх дозують столовими, десертними, чайними ложками, градуйованими стаканчиками.Виписують їх тільки скорочено як готові лікарські форми методом сумарної дози на 12 прийомів. Після Rp. пишуть назву лікарської форми - Infusi, Decocti (скорченоInf., Dec.), зазначають частини рослини (листя, кора, корінь, трава, квітки) таїї назву х сумарну дозу рослинної сировини та кількість настою або відвару (вмл) на загальне число приймань.

Приклади рецептів:

1. Виписати настій трави горицвіту весняного 0,5 г на одне приймання (pro dosi). Призначити по 1 столовій ложці тричі на день протягом 4-х днів.

Rp.: Inf. hb. Adonidis vernalis ех 6,0-180 ml

D. s.Приймать по 1 столовій ложці тричі на день.

Таким чином, із (ех) 6 г трави горицвіту буде приготовлено 180 мл настою, в кожній столовій ложці якого знаходиться разова доза 0,5 г препарату. Якщо зазначити концентрацію цього настою у співвідношенні, то воно становить: 1: 30, тобто з 1 частини трави виготовлено 30 частиннастою (180:6=30). З рослин із невисокою активністю, особливо для зовнішнього застосування, настої і відвари готують в концентрації 1:10, тобто 10 % (на 10частин відвару, настою беруть 1 частину рослинного матеріалу). Для сильнодіючих рослин (folia Digitalis, herba Thermopsidis) разова доза дорівнює 0,05 г(відповідає співвідношенню 1:400).

2. Виписати 200мл 10% відвару із кори дуба для полоскання горла.

Rp.: Dec. cort. Quercus ех 20,0-200 ml

D.S.Полоскати горло тричі на добу.

З аптеки настої та відвари видають тільки свіже-приготовлені з надписом на етикетці "Зберігати в прохолодному місці". Після охолодженим до настоїв, відварів можна додавати порошкові речовини, настойки, екстракти, сиропи, слизи. В такому разі утворюється мікстура (суміш), виготовлена на настої чи від варі.

Настої, відвари можна приготувати і в домашніх умовах. Як зробити настій, відвар зазначається на упаковці.

3. Виписати 50 г квіток ромашки для приготування настою (1 стол. ложку квіток заварити в склянці кропу). Застосовувати для полоскання ротової порожнини.

Rp.: Flores Chamomillae 50,0

D.S.1 столову ложку на склянку кропу. Настояти, вживати для полоскання ротової порожнини.

Настої та відвари можна приготувати із суміші декількох рослин (збори - species, див. "Тверді лікарські форми" -Збори).

Приклад рецепта:

Виписати 50 г жовчогінного збору.

Rp.: Spec. Cholagogae 50,0

D.S.1 столову ложку заварити 2 склянками кропу. Приймати по півсклянки 3 рази на день за півгодини до вживання їжі.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 496 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)