АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Біосинтез білку. Етапи, реуляція у прокаріотів і еукаріот.

Прочитайте:
  1. Біосинтез білка. Стадії.
  2. Клітинний цикл: його етапи, морфо функціональна характеристика, особливості у різних видів клітин.
  3. Ознаки відмінностей прокаріотів і вірусів
  4. Схема регуляції транскрипції структурних генів у прокаріотів за типом індукції.

Для біосинтезу білка на рибосомах потрібні: м-РНК(генетична матриця), аміноацил- т-РНК, рибосоми, ГТФ(як джерело енергії), білкові «фактори» та деякі йони (як Ко-фактори(магній, калій та інші). Синтез білку поділяють на 3 фази: ініціація(початок), елонгація(подовження поліпептидного ланцюга) та термінація(закінчення).

Ініціація – це початок трансляції, яка відб. найповільніше. У неробочому стані субодиниці рибосом розімкнуті. м-РНК що надійшла до цитоплазми, зв’язується з малою субодиницею рибосоми на поверхні, повернутій до великої субодиниці. Точка приєднання до субчастини розміщена поряд із 5-кінцем РНК; оскільки зчитування програми РНК відб. в напрямі 5’ >>3’. У межах субчастини вміщується тільки 2 кодони м-РНК. Першим кодоном м-РНК біля 5’-кінця є АУТ або ГУГ. Це ініціюючі кодони, оскільки з них завжди починається трансляція в рибосомах. Їм відповідають антикодони метиланіл – т-РНК(ГУГ кодує валін, якщо не знаходиться на початку м-РНК). Синтз білку починається з формілметиланіл-т-РНК, в якому NH2 – група заблокована формільною групою. Крім того, в ініціації беруть участь як мінімул 3 білкових фактори ініціації – F1,F2,F3 та ГТФ. Білкові фактори полегшують зв’язування м-РНК з малою субодиницею і ГТФ. До цього первинного комплексу(фактори ініціації=> мала субчасточка=> м-РНК=>ГТФ) приєднується велика субодиниція, тобто відбувається зєднання субчастин, після чого фактори ініціації віддаляютьс яз рибосом. Енергія для замикання субчастин виділяється під час гідролізу ГТФ. Ініціальний комплекс, який утворює(м-РНК, рибосома і метіонін – т-РНК), готовий до елонгації.

Елонгація. Синтез поліпептиду завжи починається з N-кінця і закінчується С-кінцем. Цей процес здійснюється в 3 етапи: 1)зв’язування аміноацил-тРНК; 2) транспептидація(перенесення пептиду); 3) транслокація(переміщення мРНК на один триплет).

Перший етап. Дипептид зв’язаний з П-ділянкою, яка у вигляді білкової ніші знаходиться у великій субодиниці рибосоми. У цей час другий кодон вільний. До нього приєднується своїм антикодоном аміноацил- тРНК, що надійшла в рибосому. Аміноацильний кінець цієї тРНК зв’язаний з А-ділянкою великої субодиниці рибосоми.

Другий етап. Транспептидація здійснюється так, що відбувається переміщення пептидилу з лівої тРНК на аміногрупу аміноацил-тРНК. При цьому утворюється пептидний зв'язок. Каталізують утворення зв’язку білки рибосом.

Третій етап. Субчасточки рибосоми розмикаються за рахунок енергії ГТФ. Пептидил-тРНК, яка має трипептид, переміщується з А-ділянки разом з мРНК, з якою вона спарена, до П-ділянки на один типлет і виштовхує вільну т-РНК з рибосоми. Елонгація продовжується доти, доки весь текст мРНК не зчитається повністю: У полісомі синхронно синтезується кілька пептидних ланцюгів, які потім утворюють первинну структуру білка.

Термінація. Закінчення трансляції залежить від наявності в мРНК термінуючи кодонів («стоп»-сигналів(УАА,УГА і УАГ) і білкових факторів термінції. З цими кодонами не може зв’язуватися жодна тРНК.

Регуляція біосинтезу білків. Стимуляція біосинтезу білків, що супроводжується збільшенням їх кількості називається індукцією, а пригнічення – репресією.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 869 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)