АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ознаки відмінностей прокаріотів і вірусів

Прочитайте:
  1. Біосинтез білку. Етапи, реуляція у прокаріотів і еукаріот.
  2. БІОХІМІЧНІ ОЗНАКИ МІТОХОНДРІОПАТІЙ
  3. Взяття змивів з носової частини горла для дослідження на наявність вірусів
  4. Визначити ознаки правильної постави. Як впливає постава на діяльність організму.
  5. Відмітьте клінічні ознаки абсцесу головного мозку
  6. Вірогідні ознаки вагітності
  7. Вкажіть ознаки менінгококового менінгіту
  8. Вкажіть основні ознаки сирингомієлії
  9. Геноми майже всіх відомих РНК-вмісних вірусів – це лінійні молекули, які можна розділити на 3 групи.
  10. Двомембранні органели рослинної клітини, їхні спільні ознаки, будова та функції.

Віруси

 

Існують віруси людей і тварин, рослин, бактерій, найпростіших і грибів. Практично не відомо жодної групи організмів, серед яких не було б виявлено вірусів. Багато вірусів є причиною захворювань людини, тварин та інших організмів. Відносна роль вірусів в патології людини зростає при зниженні частоти захворювань бактеріальними, грибковими та протозойними інфекціями. При цьому практично повністю відсутні засоби специфічної хіміотерапії. Серед людської популяції віруси є причиною більш ніж 90% всіх інфекційних захворювань і найбільш поширеними причинами респіраторних інфекцій (респіраторних - що передаються повітряно-краплинним шляхом) та масових інфекцій шлунково-кишкового тракту. До масових інфекцій, що супроводжують людину від народження і до смерті, відносять також кір і герпетичну інфекцію.

Роль вірусів в канцерогенезі полягає в перетворенні нормального клітинного гена, протоонкогена, в онкоген внаслідок неконтрольованого переміщення гена в інші ділянки хромосоми і його посиленої експресії.

Цитомегаловіруси, віруси Коксакі та інші, потрапляючи від матері до плоду трансплацентарно, можуть бути причиною викиднів, мертвонароджень і природженого каліцтва.

Віруси можуть викликати ураження різних органів і систем: міокардити, панкреатити, гепатити та інше. Віруси паротита і Коксаки можуть бути причиною розвитку цукрового діабету.

Інтерес до вірусології обумовлен також і тим, що на моделях вірусів (як найбільш просто організованих форм життя) вивчають багато фундаментальних питань біології (наприклад, про інтрони, сплайсінг або онкогени). Одним з найважливіших вкладів вірусології в сучасну науку вважають відкриття зворотної транскриптази, використання якої лежить в фундаменті генної інженерії.

Характерні ознаки вірусів

Віруси не мають власного апарату синтезу білків і систем виробництва енергії (рибосом, мітохондрій і ферментів, необхідних для цього). Тому власні вірусні білки синтезуються на рибосомах клітини-хазяїна, дочірні вірусні геноми синтезуються за участю клітинних ферментів, а вірусні компоненти, синтезовані клітиною, формують віріон за принципом самозбирання(табл.1).

 

 

Таблиця 1

Ознаки відмінностей прокаріотів і вірусів

Організми Клітинна організація Можли-вість росту на мініма-льному середо-вищі Бінар- ний поділ Містить ДНК і РНК Рибосоми Чутли-вість до антибак-теріальних препаратів Чутли-вість до інтерфе-рону
Бактерії + + + + + + -
  Міко-плазми   +   +   +   +   +   +   -
  Ріккетсії   +   + -   +   +   +   +   -
Хламідії + - + + + + +
  Віруси   -   -   -   -   -   -   +

Вірус вносить в клітину лише власну генетичну інформацію, а усі процеси репродукції вірусу відбуваються в клітині-хазяїні за допомогою її сировини, запасів енергії і апарата синтезу. Незважаючи на крихітні розміри вірусного геному (молекулярна маса геному вірусу середнього розміру - 2-5х106 D, що приблизно в мільйон разів менше розмірів генома клітини), заражена клітина починає функціонувати за генетичною програмою вірусу.

Для вірусів, як і для інших організмів характерна мінливість і пристосованість до умов зовнішнього середовища, що змінюються. Як і інші організми віруси еволюціонують і рушійною силою їх еволюції є природний відбір. Частоти мутацій у вірусів в тисячі, а, можливо, і в мільйони разів перевищують темпи спадкових змін у інших груп організмів. Звертає на себе увагу також і безперечна роль вірусів як чинників еволюції, пов'язана із здатністю вірусних геномів вбудовуватися в геном клітини і трансдуціювати поєднані з вірусними гени.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 413 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)