АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ. Відповідно до плану здійснення попереджувального санітарного нагляду лікар СЕС провів експертизу проекту забудови багатопрофільної лікарні на 400 ліжко-місць

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1

Відповідно до плану здійснення попереджувального санітарного нагляду лікар СЕС провів експертизу проекту забудови багатопрофільної лікарні на 400 ліжко-місць. Установлено, що: площа земельної ділянки 1 га; забудова - централізована 9-ти поверхова, де на 1-му поверсі передбачено розташувати інфекційне відділення, на 2 поверсі - дитяче, а на 3-9 поверхах – відділення хірургічного та терапевтичного профілю.

Головний лікар відмінив передбачене проектом будівництво споруд (локальна каналізація) для знезараження водовідведень із інфекційного відділення, мотивуючи це великими фінансовими затратами.

Укажіть яким може бути варіант узгодження такого проекту. Якщо буде відмовлено в узгодженні, то визначте, з яких саме причин?

 

Задача 2

Санітарним лікарем відділу комунальної гігієни міської СЕС проведено оцінку планування та санітарного стану земельної ділянки загальносоматичної міської лікарні.

Установлено: лікарня багатопрофільна на 200 ліжок; площа земельної ділянки - 4 га; забудова змішана; озеленення - 35%; вільне приміщення здано в оренду для прийняття вторинної сировини; інфекційне та дитяче відділення розташовані в окремій двоповерховій споруді (інфекційне - на першому, дитяче на другому поверхах).

Викладіть можливий варіант припису санітарним лікарем. Що позитивне та негативне слід відмітити у ньому, які пропозиції слід обґрунтувати?

Задача 3

У ході виявлення причин, що зумовлюють виникнення ВЛІ в лікувально-профілактичному закладі лікарем-госпітальним гігієністом разом із комісією з охорони праці лікарні встановлено:

– при оформлені на роботу лікарі медичного огляду не проходять, а медичні сестри проходять тільки флюорографію;

– періодичний медогляд проходять тільки медичні сестри;

– із переліку документів для обліку ВЛІ у лікарні є лише журнал реєстрації та санітарний журнал.

Необхідно обґрунтувати чи можуть такі причини призвести до ВЛІ та надати необхідні рекомендації.

 

Задача 4

Знайдіть можливі недоліки що можуть зумовити ВЛІ, якщо у ході оцінки стану повітряного середовища та вентиляції встановлено:

– у палаті розмірами 6 х 5 м перебуває 5 хворих;

– при розмірах боксованої палати 6 х 7 м функціонує одна фрамуга розміром 0,8 х 0,6 м (визначте коефіцієнт аерації);

– у всіх палатах вміст вуглекислоти у повітрі становить 0,2%, пилу – 0,2 мг/м3.;

– бактеріальне забруднення повітря: в операційних (до початку операції) - 600, після операції – 2000 бактерій в 1 м3.

Обґрунтуйте відповідний висновок та належні рекомендації.

 

Задача 5

При перевірці дотримання правил дезобробки у хірургічному відділенні багато профільної лікарні співробітниками епідвідділення районної СЕС виявлено, що для дезінфекції предметів практикується таке об’єднання:

— інвентар для прибирання із білизною та одягом хворих;

— медичний інструментарій із предметами догляду за хворими.

Вкажіть, чи є правомірними такі об’єднання та викладіть, якими вони мають бути.

 

Задача 6

Лікарем – госпітальним гігієністом – проведено оцінку ефективності дезінфекції кухонного посуду та медичного інструментарію візуальним методом. Після цього він надав дозвіл для подальшого використання цих предметів.

Чи є обґрунтованим такий дозвіл? Якщо ні, то чому? За якими об’єктивними показниками має здійснюватись контроль надійності дезінфекції предметів?

 

Задача 7

З метою санації повітря перев’язочного кабінету травматологічного відділення лікарні прийнято рішення встановити та використовувати ультрафіолетові бактерицидні неекрановані лампи:

— розміри кабінету: глибина – 6м, ширина – 5м, висота – 3,8м;

— кількість бактерицидних ламп типу ВБС-300 – один опромінював;

— режим роботи – 0,5 год після закінчення прийому пацієнтів.

Дайте оцінку обґрунтованості розрахунків та режиму роботи опромінювачів.

 

Задача 8

За даними оцінки стану вентиляції та повітряного середовища операційної зали хірургічного відділення лікарні отримані слідуючі дані:

— штучна вентиляція – витяжна;

— кількість колоній у повітрі: до санації – 1630; після санації – 690.

Визначте ступінь та коефіцієнт санації, надайте при необхідності належні пропозиції.

Додаток 1


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 536 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)