АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Діагностичні критерії для оцінки тяжкості і стадії ХГС у дітей

Посиндромний біохімічний підхід, прийнятий в сучасній гепатології дозволяє оцінити функціональний стан печінки та активність запального процесу у дітей з ХГ, як прояв тяжкості перебігу захворювання.

Основні біохімічні синдроми:

- Синдром цитолізу- підвищення рівнів АлАТта АсАТ;

- імунно-запальний- - підвищення рівня γ-глобулінів,тимолової проби, ШОЕ;

- Печінково-клітинної недостатності- - зниження рівня загального білка та альбумінів, холестерину, протромбіну, сечовини;

- Синдром холестазу – гіпербілірубінемія, підвищення активності лужної фосфатази, гамаглютамілтранспептідази.

Тяжкість хронічного гепатиту визначається ступенем його активності, в той час як стадія – ступенем виразності фіброзу печінки.

Найінформативнішим показником для оцінки активності у дітей з ХГС є рівень трансаміназ. Саме ступінь підвищення АЛТ покладений в основу оцінки активності процесу в печінці: мінімальна активність - підвищенням трансаміназ до 1,5-2 норм, низька – до 3-5 норм, помірна – підвищення трансаміназ до 9 норм, висока – вище 9 норм.

Стадія гепатиту визначається за ступенем виразності фіброзу. Незважаючи на цілий ряд застережень (процедура пов'язана з ризиком кровотечі і перфорації інших органів,і можлива помилка при взятті зразка тканини, для інтерпретації гістопатологічних змін потрібна підготовка морфолога, підвищує вартість медичного обслуговування і є причиною тривоги й страху пацієнтів (клас IIа, рівень В)) біопсія печінки все ще залишається основним методом для оцінки активності та стадії гепатиту. Гістологічне дослідження біоптату печінки дозволяє оцінити активність запального процесу по індексу гістологічної активності (ІГА) та стадію захворювання по гістологічному індексу склерозу (ГІС).

Найбільш поширена сьогодні є система оцінки гістологічної активності і стадії фіброзу печінки по шкалі METAVIR:

· Ступінь активності

o А0 – немає активності

o А1 – низька активність

o А2 – помірна активність

o А3 – висока активність

· Ступінь фіброзу

o F0 - Фіброз відсутній

o F1 - Слабкий

o F2 - Помірний

o F3 - Важкий

o F4 – Цироз

За умов неможливості проведення гістологічного дослідження біоптату печінки у дорослих використовують альтернативні неінвазивні методи, які базуються на оцінці сироваткових маркерів (Фібро-Тест і Акті-Тест), а також метод транзієнтної еластографії (Фібро-Скан), що використовує ультразвукові та низькочастотні пружні хвилі для оцінки еластичності печінки (клас IIb, рівень С). Використанні цих методів у дітей можливе за умови їх валідизації в дитячому віці.


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 305 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)