АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПЕРЕДМОВА.

За визначенням Американської асоціації медичних сестер / ANA / - “ діяльність медичних сестер пов’язана з встановленням сестринського діагнозу і лікуванням реакції людини на існуючі чи можливі проблеми, пов’язані із здоров’ям “.

На відміну від лікарської діагностики, задачею якої є виявлення конкретного захворювання або сутності патологічного процесу, завданням сестринської діагностики є визначення всіх дійсних або можливих у майбутньому відхилень від комфортного, гармонійного стану, того, що найбільше тяжіє хворого в дійсний момент, є для нього головним зараз, і спробувати в межах своєї компетенції скорегувати ці відхилення. Таким чином, медична сестра розглядає не захворювання, а реакцію пацієнта на хворобу і свій стан. Але не маючи базових знань з терапії неможливо правильно встановити сестринський діагноз і визначити характер сестринського втручання, згідно із стандартами сестринської діяльності в терапії, оскільки сестринський діагноз складається з трьох важливих компонентів: перший компонент – проблема, пов’язана із здоров’ям; другий компонент – етіологія / причина / проблеми; третій компонент – сукупність ознак і симптомів.

Проблема – це реакція пацієнта на фактичні чи потенційні труднощі, пов’язані із здоров’ям, що виявлена медичною сестрою на І етапі сестринського процесу, тобто під час обстеження. Визначення проблеми проводиться на ІІ етапі сестринського процесу і характеризує те, що заважає пацієнту досягти стану оптимального здоров’я.

Етіологія – це причина проблеми, яка може бути зумовлена переживаннями особи в минулому, впливом спадкових факторів, теперішнім, минулим чи очікуваним неблагополуччям оточуючого середовища чи патофізіологічними змінами в організмі.

Визначаючі, характерні риси – це скарги пацієнта, об’єктивні дані, які спостерігає медична сестра під час обстеження, тобто, це ознаки і симптоми, які достовірно підтверджують існування конкретної проблеми.

Сестринський діагноз звучить так:

“ Проблема “, що подається за списком діагнозів NANDA / визначення, прийняті Північноамериканською діагностичною асоціацією медичних сестер /, “ пов’язана з “ / можливі етіологічні фактори /, яка “ підтверджується “ / ознаки і симптоми чи визначаючі характерні риси /. Наприклад: Неефективне дихання, пов’язане з бронхоспазмом, що підтверджується утрудненням і подовженням видиху, свистячими хрипами, чутними на відстані.

Таким чином, зрозуміло, що вивчення дисципліни “ Медсестринство в терапії “ нерозривно пов’язано із знанням основ терапії. Обмеженість лекційного часу не дозволяє подати матеріал у достатньому обсязі, що і є причиною підготовки даного посібника.

Базові лекції з терапії для студентів медичних училищ і коледжів спеціальності № 5.110102 “ Сестринська справа “ складено згідно програми дисципліни “ Медсестринство в терапії “ / К.: Міністерство охорони здоров’я України, 1998. / з використанням досягнень сучасної медичної науки і призначені для самостійної підготовки студентів у процесі випереджуючого навчання. Базові знання студентів з терапії дають змогу викладачам використовувати на заняттях з “ Медсестринства в терапії “ сучасні методи та інноваційні технології навчання, такі, як: модульно-рейтингова система; семінари-дискусії; тести; ситуаційні завдання; комп’ютерні методи контролю знань; “ Кейс-стаді “ – розбір ситуацій, що виникають у професійній діяльності та ін.; дають змогу активно спільно проробляти навчальний курс в тандемі лектор-студент.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 424 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)