АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПТ й психокорекція: спільне та відмінності.

Психологічна корекція є один із видів надання психологічної допомоги особистості. При розкритті поняття ”психокорекція” широко використовується поняття “ПТ”. Ці види діяльності мають близькі цілі, подібний зміст і часто доповнюють один одного.

Психотерапія передбачає більш активний цілеспрямований вплив на особистісний, поведінковий та інтелектуальний рівні. Психологічна корекція являє собою тактовне втручання у процеси психічного і особистісного розвитку людини. Мета – виправлення відхилень в процесі психічного і особистісного розвитку. Впливає не тільки на особистість, а й на оточення. Психотерапія – спрямована на глибинне проникнення в особистість і здійснення прогресивних зрушень в її взаємодії зі світом через зміну само і світосприйняття.
Мета ПТ і корекції: Створення умов для повноцінного усунення недоліків у розвитку становлення особистості.

Основні характеристики: 1. Засоби впливу (методи): психотерапія і психокорекції використовують психологічні засоби впливу, однак у психологічному консультуванні інформування є провідним прийомом. 2. Цілі: психотерапія і психокорекції мають на меті досягнення більш виражених позитивних змін у когнітивній, емоційній та поведінковій сферах у бік збільшення їх ефективності, психотерапія при цьому спрямована на досягнення значних особистісних змін, а консультування - на допомогу людині в кращому використанні власних ресурсів і поліпшенні якості життя.

3. Функції: психотерапія виконує функцію лікування і частково реабілітації, а психокорекція - профілактики та розвитку (природно, що мова йде про переважної спрямованості психотерапії і психокорекції, тому що в ряді випадків ці функції можуть перетинатися).

Додаткові характеристики:

1. Тривалість впливів: психотерапія припускає тривалість не менше 15-20 сеансів, психологічне консультування може обмежуватися 1-5 сеансами.

2. Місце змін: у психотерапії зміни відбуваються безпосередньо в ході терапії і є сутністю психотерапевтичного процесу, в психологічному консультуванні аналізуються варіанти рішень конкретної проблеми, але рішення і зміни здійснюються людиною не в рамках консультування, а по його закінченні.

3. Ступінь самостійності клієнта: у психотерапії процес змін супроводжується психотерапевтом, в психологічному консультуванні зміни здійснюються людиною самостійно без супроводу консультанта. Психокорекція –орієнтована на клінічно здорову особистість. Орієнтується на здорові сторони особистості незалежно від ступеня їх порушень. Психокорекційні впливи спрямовані на зміну поведінки і розвиток особистості клієнта.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 486 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)