АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Компоненти професійної готовності до психотерапевтичної роботи. Розуміння ролі психотерапевта в різних напрямках психотерапії. Особливості навчанні в галузі психотерапії

Прочитайте:
  1. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників
  2. Алгоритм виконання роботи.
  3. Алгоритм виконання роботи.
  4. Алгоритм роботи.
  5. Анатомічні особливості кровоносної системи риб
  6. Анатомічні особливості травної системи риб
  7. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  8. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  9. Анатомо-фізіологічні особливості системи кровотворення
  10. Антибіотики різних груп.

11.2. Роль психотерапевта в різніх напрямком психотерапії

У класичному психоаналізі роль и позиція психолога достатності жорстко фіксована. Основні Вимоги до особи психолога: невтручання, відчуженість, нейтралітет, Особова закрітість, уміння и здатність вітріматі «перенесення» и працюваті з «контрперенесенням», тонка спостережлівість и здібність до адекватних інтерпретацій, віражів емфатічна об'єктивність, терпімість, нейтральність відносно реакцій клієнта. Одним з найважлівішіх Вимог до псіхоаналітіка Виступає Вимога усвідомлення власним проблем, реакцій и їх можливого впливу на клієнта. Обов'язковою умів професійної підготовкі псіхоаналітіка є проходження трівалого и докладного курсу псіхоаналізу.

Клієнтцентрована псіхотерапія. Роль психотерапевта полягає в створенні клімату невтручання и роль «дзеркала», осмислення процесів и досвіду псіхотерапевтічніх груп. Роль психотерапевта Роджерс порівнював з рол акушера, Який НЕ створює дитино, а допомагає народітісь.

Екзистенційний психотерапевт - жива людина, Що намагається зрозуміті и відчуті буття пацієнта. ВІН НЕ повязує власним думок и почуттів, не вікорістовує контрпереноса. ВІН займається вивченості поведінкі, мови, сновідінь на Основі екзістенційного аналізу, допомога пацієнту в пізнанні власним можливостей при вірішенні проблем и задач. Протилежних є поведінка психотерапевта в ході поведінкової псіхотерапії. У цьому випадка лікар, Як правило, директивно управляє лікувальнім процесом и домагається бажань цілей, вікорістовуючі певні псіхотерапевтічні прийому. Важливими властівостямі психотерапевта є Професійна маніпуляція процесом взаємодії з пацієнтом, вміння заохочуваті и підкріплюваті йо Корисні реакції, переконувати и Прихована вселяті.

У рамках гуманістичного напрямком в псіхотерапії питання взаємовідношення психотерапевта и пацієнта особливо добре розроблені в Клієнт-центрованої псіхотерапії Роджерса. У відомій тріаді Роджерса психотерапевт у взаємінах з пацієнтом є автентичних (Справжній).

При раціонально - емотівній психотерапевт пріймає активну участь, Стосунки Як у викладача з учнямі. Психотерапевт при сімейній псіхотерапії, психотерапевт Виступає Як посередник, Відносини довірліві, но авторитет терапевта високий.

При груповій псіхотерапії роль психотерапевта полягає в недеректівному керівніцтві груп, стімулюванні пацієнтів до актівності й створенні атмосфери емоційної безопасности й Прийняття.

11.3. Особливості навчання в псіхотерапії

Базова Підготовка в області псіхотерапії включає теоретичні й практичні аспекти. Це лекційні курси, семінарські й практичні Заняття, а кож використання активних методів навчання.

Активні методи навчання включаються: 1. Соціально-псіхологічній Тренінг, Метою Якого є підвіщення компетентності в сфері Спілкування, з огляд на значімість Спілкування в сістемі пацієнт-психотерапевт. 2. Балінтовскі груп, Метою якіх є аналіз й удосконалювання взаємін Між пацієнтом и психотерапевтом. У таких групах УВАГА пріділяється, переважно, особістіснім позіціям й установкам, проблемам и конфліктам психотерапевта, Що перешкоджає досягнення оптимального контакту з пацієнтом й ефектівності роботи. 3. Супервізорскі груп (супервізія в індівідуальній й у груповий формах), спрямовані на придбання в груповій сітуації досвіду власної практичної роботи, одержання від колег професійного зворотнього зв'язку, обговорення Важко віпадків з подивись професійніх навічок. 4. Тренінгові псіхотерапевтічні груп. Основн: а) придбання в процесі безпосередньої взаємодії в групі новіх знань в області клінічної й соціальної псіхології, псіхології особістості ї груп, биопсихосоциальной Концепції людини, б) навчання методичним прийому и технікам псіхотерапії, в) ознайомлення Із груповий дінамікою, підвіщення чутлівості до групових процесів, розвиток навічок використання групової дінамікі в псіхотерапевтічніх цілях, г) пізнання себе, розвиток самосвідомості, особістості, удосконалювання навічок саморегуляції. Особістісній аспект підготовкі Важливим НЕ Тільки для псіхотерапевтів, но й Для всіх фахівців, ДІЯЛЬНІСТЬ якіх здійснюється в рамках системи «людина-людина». Альо Особливе Значення цею аспект здобуває в тому випадка, ЯКЩО Професійна ДІЯЛЬНІСТЬ пріпускає необхідність розкриття, аналізу, ПОЯСНЕННЯ й інтерпретації різноманітніх псіхологічніх проявів людини, Що й становіть істотній аспект діяльності психотерапевта, будь ті діагностика або властіво псіхотерапевтічна робота.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 687 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)