АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Психокорекція

Прочитайте:
  1. ПТ й психокорекція: спільне та відмінності.

Покази: 1. наявність відхилень в процесі психічного і особистісного розвитку. 2. корекція розумового розвитку, емоційного, невротичних станів, неврозів 3. корекція недоліків характеру (у межах психічної норми): збудливість; дратівливість; лякливість, хворобливі страхи; песимізм або перебільшення веселості; нестійкість; імпульсивність; конфліктність; упертість; байдужість; неохайність; брехливість; замкненість; хвороблива сором’язливість; схильність до крадіжок; неуважність; деспотизм; жорстокість; та інше.

Протипокази:
Психокорекція має справу з вже сформованими якостями особистості чи видами поведінки і спрямована на їх переробку. Працює з клінічно здоровою людиною, а отже не буде дієвою при використанні на хворій невротичній людині.

 

9.Метамодель у психотерапії та психокорекції.

Метамодель - комплекс лінгвістичних засобів для збору інформації, спрямованих на те, щоб відновити зв'язок мови людини й того досвіду, який ця мова представляє.

Мова - це не досвід, а подання досвіду, як карта - подання території.

Найбільш докладно використання М. у психотерапії описано Бендлером і Гріндером.

Психотерапевту дуже важливо розуміти модель, або карту, світу пацієнта. Моделі не варто оцінювати з точки зору того, гарні вони чи погані, здорові або хворі або є «божевільними», їх треба оцінювати з точки зору корисності - корисності в успішній і творчій взаємодії зі світом навколо нас. Кожен з нас робить кращий вибір, доступний в рамках нашої моделі світу.

Однак існує безліч занадто мізерних моделей, у яких бракує корисних можливостей вибору, що проявляється в достатку міжособистісних і внутрішньоособистісних конфліктів.

Створення моделі відбувається за допомогою трьох універсальних моделюючих процесів:

1. Узагальнення - процес, за допомогою якого компоненти, або частини, моделі світу, створеної людиною, відриваються від первісного переживання і починають репрезентувати всю категорію, стосовно якої дане переживання розглядається як приклад. Коли людина входить в темну кімнату, вона простягає руку, щоб запалити світло, і їй не потрібно вчитися нової стратегії, коли вона входить у нову кімнату.

2. Виняток - процес, за допомогою якого ми вибірково звертаємо увагу на певні аспекти нашого досвіду і виключаємо інші. Це дозволяє сконцентруватися на конкретній частині доступного досвіду.

3. Спотворення дозволяє здійснювати зрушення в сприйнятті сенсорних даних. Ми викривлюємо уявлення реальності у фантазіях, в мистецтві, навіть у науці.

Оскільки всі три універсальних процесу моделювання виражаються в лінгвістичних патернах, щоб працювати з ними, коли вони обмежують, а не розширюють можливості вибору для людини, можна використовувати набір лінгвістичних засобів, званих метамоделями.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 459 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)