АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методи дослідження уваги

Прочитайте:
  1. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  2. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  3. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  4. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. V. Методичне забезпечення
  6. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  7. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  8. VI. Методика
  9. VI. Методичне забезпечення
  10. VI. Методичне забезпечення

Зміни уваги у хворих можна встановити простими спостереженнями, але більш точні дані дають експериментально-психологічні дослідження. Для дослідження стійкості уваги користуються спеціальною таблицею. Стовпець клітинок праворуч закривають смужкою паперу, розбитого на такі ж клітинки. Користуючись тільки зором, обстежуваний має простежити напрям кожної лінії і відзначити й закінчення відповідним номером на смужці. Знявши смужку, порівнюють й з еталоном і відзначають кількість помилок. Для хворих зі значним зниженням уваї й можна застосувати таблицю з меншою кількістю ліній.

Дослідження обсягу і стійкості уваги проводять за таблицею, на яку безладно наклеєні 17 синіх, 23 зелених 129 червоних кружечків конфетті. Обстежуваний має порахувати кружечки без допомоги.

Переведення уваги можна випробувати за допомогою спеціальної таблиці. Проводяться три іспити. При першому пропонується показати всі парні числа у зростаючому порядку від 2 до 24 і записується витрачений на це час. При другому іспиті треба показати світлі числа в порядку зменшення — від 24 до 1. Час, витрачений на це, теж записується. У третьому іспиті треба по-перемінно показувати чорні в зростаючому порядку, а світлі — в порядку зменшення. Час, витрачений на виконання третього завдання, виявляється більшим, ніж сума часу першого і другого іспитів. Ця різниця є показником швидкості переведення.

Існують й інші методи дослідження уваги. Наприклад, коректурна проба (тест Бурдона, таблиця Анфімова). Задача обстежуваного полягає в тому, щоб викреслити із запропонованого набору літер ті, котрі ми йому задаємо (наприклад А, М, К, Р). Враховуються не тільки пропущені чи викреслені літери, яких немає в запропонованому наборі, але і час, витрачений на рішення цієї задачі. Витрачений час і кількість допущених помилок визначають стійкість уваги.

Контрольні питання

1. Визначення увага

2. Фізіологічна основа уваги

3. Види уваги

4. Властивості уваги

5. Порушення уваги

6. Методи дослідження уваги

 

Завдання для самоконтролю

1. Студента запросили на веселу вечірку, але наступного дня в нього залікове заняття, до якого він недостатньо підготовлений. Йому дуже хотілося зустрітися з друзями, відпочити, але після тривалих роздумів він залишився вдома і готувався до заліку. Як називається цей етап вольового акту?

A. Мета

B. Побудова програми

C. Контроль над навичками вольового акту

D. Ухвалення рішення

E. З'ясування критеріїв успішності дії

 

2. Як називаються спонукальні причини, що визначають цілеспрямовану діяльність людей?

A. Мотиви

B. Наміри

C. Потреби

D. Потяги

E. Бажання

3. Молодий робітник за завданням начальника і під керуванням майстра освоює складну робітничу професію. Як називається ця вольова діяльність робітника?

A. Проста

B. Самостійна

C. Задана

D. Усі разом

E. Жодне з них

4. Як називається етап вольової дії, що характеризується завершенням боротьби мотивів?

A. Подолання труднощів

B. Програма дії

C. Виявлення критеріїв успішності дії

D. Ухвалення рішення

E. Мета дії

 

5. В основі вольового акту лежать:

A. Мотиви

B. Потреби

C. Бажання

D. Усі разом

E. Жодне з перерахованого

 

6. У формуванні вольових якостей беруть участь фактори:

A. Соціальні

B. Психологічні

C. Фізіологічні

D. Усі разом

E. Жодне з перерахованого

 

7. Хвора, що давно страждає на психічний розлад, під час ремісії, знаходячись вдома, не займається ніякою корисною діяльністю: не слідкує за собою, не готує їжу працюючим чоловікові та сину. Визначити симптом:

A. Булімія

B. Анорексія

C. Абулія

D. Гіпербулія

E. Жодне з перерахованого

 

8. Під час уроку в 1 класі школи в одного з учнів упав па підлогу пенал. Усі діти до того дуже уважно слухали вчительку, але, почувши стукіт, повернулися у той бік. Недолік якої властивості уваги проявився в дітей?

A. Переведення

B. Обсяг

C. Стійкість

D. Спрямованість

E. Розподіл

 

9. Читаючи цікаву книгу, молодик не помітив, як до кімнати ввійшли батьки і звернулися до нього із запитанням. Завдяки якій властивості уваги молодик не відреагував на батьків?

A. Стійкість

B. Розподіл

C. Обсяг

D. Переведення

E. Концентрація

 

10.Реєстратор у поліклініці розмовляє з пацієнтом. До нього звертається інший відвідувач, але реєстратор не відповідає йому. Яка властивість уваги порушена в реєстратора?

A. Концентрація

B. Стійкість

C. Обсяг

D. Розподіл

E. Переведення

 

Завдання для самостійної роботи

Завдання №1

Для дослідження уваги використовуються таблиці Шульте, на яких в довільному порядку розташовані числа від 1 до 25. Обстежуваний має знаходитися на такій відстані від таблиці, щоб бачити її повністю. Йому пропонують знаходити числа за порядком, показуючи кожне указкою, та називати його вголос. Секундоміром фіксують час, затрачений на кожну таблицю. Можна враховувати кількість чисел, знайдених обстежуваним за кожні 30 секунд. Для оцінки отриманих результатів можна порівняти час, затрачений обстежуваним на кожну таблицю або враховувати його показники за певний відрізок часу в межах однієї таблиці. Суттєве значення має встановлення рівномірності темпу завдання. Звичайно здорові обстежувані ведуть пошук чисел рівномірно, а іноді у них навіть спостерігається прискорення темпу сенсомоторних реакцій при роботі з наступними таблицями. Якщо ж пошук чисел проводиться нерівномірно, необхідно уточнити, с це ознакою підвищеного виснаження чи запізнілої втомлюваності.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1107 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)