АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розлади уваги

Прочитайте:
  1. Види уваги
  2. Дихальні розлади
  3. Загальні принципи і методи поведінки з хворими на гострі психічні розлади
  4. Методи дослідження уваги
  5. Місцеві розлади кровообігу
  6. Найважливіші клінічні прояви ниркової недостатності: розлади діурезу, якісні зміни сечі, набряки, порушення кислотно-основної рівноваги, азотемія, анемія, артеріальна гіпертензія.
  7. Підшлункова залоза, як орган внутрішньої та зовнішньої секреції, основні розлади функцій
  8. Порушення менопаузи та інші розлади в періоді перед менопаузою
  9. ПСИХОСОМАТИЧНІ РОЗЛАДИ В ЗАГАЛЬНІЙ КЛІНІЧНІЙ ПРАКТИЦІ
  10. РОЗЛАДИ ЕФЕКТОРНО- ВОЛЬОВОЇ СФЕРИ.

У клініці частіше за інші порушення уваги зустрічається підвищене відволікання. Хворим важко зосереджуватися на одному об'єкті діяльності їхня увага хитлива, сторонні подразники, у тому числі й малоцікаві, можуть порушити зосередженість уваги і діяльність хворого. Відволікання уваги буває настільки сильне, що хворий не може зосередитися на запитаннях лікаря, постійно «перестрибує» з однієї думки на іншу.

Відволікання уваги спостерігається при підвищеній втомі загальній слабкості людини, викликаної виснаженням нервової системи, тривалим та інтенсивним емоційним напруженням, надмірною розумовою роботою. Воно може з'явитися після інфекцій, інтоксикацій, при травмах, пухлинах, склерозі судин голов­ного мозку. Хворі з підвищеним відволіканням не можуть утримувати у свідомості одночасно більше одного, навіть добре їм знайомого предмета.

При ураженнях добових часток кори головного мозку спостерігається зниження здатності до переведення уваги. Переведення може бути настільки загальмовано, що хворий повторно виконує раніш виконану дію, не помічаючи цього. У клініці зустрічаються і протилежні випадки, коли здатність до переведення уваги підсилюється. Таке порушення уваги характерне для хворих у маніакальному стані.

Нерідко після перенесеної соматичної, інфекційної та іншої патологи виникає підвищене виснаження уваги — зниження стійкості й обсягу уваги.

Зниження залучення — труднощі чи неможливість залучення уваги до яких-небудь подразників.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 630 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)