АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Роль герпесвірусів у патології людини

Прочитайте:
  1. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  2. АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ
  3. Біологічна особливість репродукції людини
  4. Будова клітини людини.1
  5. Вiддiли скелету людини
  6. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  7. Визначення просторового порога тактильної чутливості шкіри людини.
  8. Відділ серця людини - кінець великого кола кровообігу?
  9. Вкажіть які основні види тканин не зустрічаються у людини.
  10. Вступ. Предмет і методи анатомії, фізіології та гігієни людини, зв'язок їх з іншими біологічними дисциплінами.

ВСТУП

Герпесвірусні інфекції (англ. herpesviral infections) — група інфекційних захворювань, спричнених вірусами сімейства (родини) герпесвірусів (англ. Human herpes viruses). Натепер відомо більше 100 герпесвірусів, серед яких для людини патогенними є 8 вірусів (або типів людських вірусів).

Термін «Герпесвірусна інфекція» потрібно використовувати відносно всіх нозологічних форм, спричинених герпесвірусами. Тоді як термін «Герпетична інфекція» допустимий лише для означення проявів хвороби, спричиненої тільки вірусами 22http://uk.wikipedia.org/wiki/%D%93%D%B%D%80%D%BF%D%B%D%81_%D%BF%D%80%D%BE%D%81%D%82%D%B%D%B%22 20герпесу"простогоHYPERLINK "%22простогоHYPERLINK%20%22http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B5%D1%81_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B9%22%20герпесу" герпесу 1 і 2.

Герпес простий (грец. herpes — повзучий, англ. simplex — простий), (англ. cold sores) — хронічна рецидивна антропонозна патологія, спричинена вірусами герпесу людини 1 та 2 типів (ГВЛ-1 та ГВЛ-2/ВПГ-1 та ВПГ-2) (англ. Herpes simplex virus type 1 (HSV-1) and type 2 (HSV-2), яка перебігає локалізовано з везикульозними (пухирцевими) висипаннями на шкірі і слизових оболонках, та/або генералізовано з поліорганними ураженнями.

Хвороба у просторіччі неправильно іменується «лихоманка», існує також некоректна назва «лихоманка на губах». В англомовному світі також відома як англ. fever blisters — «гарячкові пухирці».

Оперізуючий герпес (оперізувальний герпес) або герпес зостер (грец. Herpes zoster), (застаріле — оперізуючий лишай англ. shingles) — це спорадичне вірусне захворювання, яке спричиняє герпесвірус людини 3 типу (ГВЛ-3 — вірус вітряної віспи та оперізуючого герпесу, лат. virus varicella zoster (VVZ), яке характеризується запаленням задніх корінців спинного мозку, міжхребцевих гангліїв, черепних нервів, гангліїв автономної нервової системи, а також проявами загальної інтоксикації і везикулярно-пухирної екзантеми за ходом залучених у процес чутливих нервів.

Роль герпесвірусів у патології людини

Перший вірус цього сімейства був відкритий в 1902 р. угорським патологом А. Ауєскі (вірус псевдосказу). Вивчення ролі герпесвірусів у патології людини почалось у першій чверті 20 сторіччя, коли німецький офтальмолог В. Груттер (1912 р.) вперше знайшов вірусні включення у вмісті герпетичних везикул та довів цим вірусну природу герпетичного 09051001081%22кератиту"кератиту. Перша культура in vitro вірусу простого герпесу (ВПГ) була отримана у 1920 р. З того часу відкрито 8 типів герпесвірусів людини і доведено їхню роль в етіології понад 40 хвороб людини. Герпесвірусні інфекції відрізняються різноманітним, складним та тяжким перебігом з ураженням багатьох органів та тканин, що дозволяє визначати їх як загальні системні захворювання організму.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 566 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)