АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Діагностика герпесів

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. Диференційна діагностика
  3. Диференційна діагностика різних форм карликового росту (нанізму)
  4. Диференційна діагностика.
  5. Діагностика
  6. Діагностика
  7. Діагностика
  8. Діагностика
  9. Діагностика
  10. Діагностика

Діагностика оперізувального герпесу в більшості випадків не становить труднощів. Попередня появи висипки біль в зоні майбутніх висипань, характерна бульбашкова висип по ходу слабости периферичних нервів, інтоксикація, лихоманка, подальше освіту глибоко проникають у шкіру щільних кірочок чорного кольору дають підставу для постановки діагнозу без будь-яких спеціальних вірусологічних і серологічних досліджень.

У половини хворих спостерігається лейкопенія, у 1/4 кількість лейкоцитів залишається нормальним, у решти хворих спостерігається помірний лейкоцитоз і лише у невеликої частини - виражений лейкоцитоз. У частині випадків спостерігається лімфоцитоз, а при тяжкому перебігу хвороби - нейтрофилез. РОЕ помірно прискорена, при масивних ураженнях - до 40 мм за годину. Нормалізація РОЕ настає повільно.

При дослідженні спинномозкової рідини у більшості хворих, незважаючи на відсутність клінічних проявів менінгіту, відзначається помірний лімфоцитарний плеоцитоз. Без клінічних показань хворі на оперізувальний герпес не потребують дослідженні спинномозкової рідини.

В початковому ж періоді хвороби, В стадії прегерпетіческой невралгії (перші 2-4 дні), точна діагностика представляється скрутній, т.к. в залежності від області уражень оперізуючий герпес може імітувати цілий ряд хвороб, що супроводжуються больовим синдромом. Відповідно з частотою локалізації уражень при оперізувальному герпесі в початковій стадії хвороби хворим можуть встановлюватися діагнози холециститу, панкреатиту, стенокардії або інфаркту міокарда, сечокам'яної хвороби, апендициту та ін

Причиною помилкових діагнозів зазвичай є недооцінка інших симптомів, властивих зазначеним захворювань, а також недостатнє суто клінічне дослідження хворого, що дозволяє нерідко виявити супутню оперізуючого герпесу біль по ходу периферичних нервів, різко виражену гіперестезію в зоні слабости дерматомов.

Діагностика простого герпесу

Діагноз грунтується на типових герпетичних проявах, коли уражаються шкіра і видимі слизові оболонки. При вісцеральних формах і ураженнях ЦНС у вигляді серозного менінгіту, енцефаліту і менінгоенцефаліту вирішальне значення мають спеціальні методи дослідження, спрямовані на виділення вірусу і виявлення серологічних зрушень до нього. Матеріалом для лабораторного дослідження служать вміст герпетичних пухирців, слина, зіскрібки з рогівки, рідина з передньої камери ока, кров, СМЖ, цервікальний секрет, біопсірованной шматочки тканин шийки матки та інших органів, а при аутопсії - секційний матеріал уражених органів.

При зовнішньому герпесі при мікроскопії препаратів, пофарбованих за Романовським-Гімзою, вдається виявити внутрішньоядерні вірусні включення, але диференціювати їх важко в зв'язку зі схожістю з включеннями при вітряної віспи і оперізувальному герпесі. Можливо виділення вірусу простого герпесу в культурі тканин, заражених матеріалом від хворого. Серологічні реакції (РСК, РН) широко використовуються в практиці, але клінічна оцінка їх вимагає високої кваліфікації. Наростання титру герпетичних антитіл в 4 рази можна спостерігати тільки при первинній гострої інфекції; рецидиви герпесу рідко супроводжуються збільшенням титрів специфічних антитіл (близько 5% хворих).

Серологічні (позитивні) реакції часто спостерігаються у практично здорових осіб, тому що у багатьох людей є латентна герпетична інфекція, що супроводжується специфічним імунологічним фоном, що є відображенням постійної взаємодії вірусу і інфікованого організму.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 378 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)