АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АЦИКЛОВІР

Прочитайте:
  1. Яке лікування призначите хворому (вкажіть медикаменти)? (Ацикловір, дезінтоксикаційна терапія)

(ACICLOVIR)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Aciclovirum;

2-аміно-1,9-дигідро-9-(2-гідрокси) етоксиметил-6Н-пурин-6-ОН;

основні фізико-хімічні властивості: білий або майже білий однорідний крем;

склад: 1 г крему містить ацикловіру 50 мг;

допоміжні речовини: спиртцетостериловий, парафіни, натрію лаурилсульфат, метилпарабен, пропіленгліколь, мікрокристалін, вода очищена.

Форма випуску. Крем.

Фармакотерапевтична група. Хіміотерапевтичні засоби для місцевого застосування. Противірусні препарати. Код АТС D06B B03.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат для лікування інфекцій шкіри та слизових оболонок, що спричинені вірусом простого герпесу І та ІІ типу; вірусом вітряної віспи та оперізувального лишаю. Ацикловір є фармакологічно неактивною речовиною, яка трансформується в противірусний засіб тільки після проникнення до клітини, інфікованої вірусами звичайного герпесу (HSV) або вірусамиvericella zoster (VZV). Ця активація ацикловіру зазнає каталітичної дії з бокутимідинкінази вірусів HSV або VZV-ферменту, необхідної для реплікації цих вірусів.

Спрощено можна сказати, що вірус синтезує власний противірусний засіб. При цьому відбуваються такі окремі дії:

Ацикловір посилено проникає до клітин, інфікованих вірусами герпесу.

Вірусна тимідинкіназа, що знаходиться в цих клітинах, фосфорилює ацикловір в ацикловіру моно фосфат.

Ацикловіру трифосфатмає спорідненість до вірусної ДНК-полімер ази, що в 10-30 разів перевищує спорідненість до клітинної ДНК-полімер ази, і, таким чином, селективно інгібуєактивність вірусного ферменту.

Крім того, віруснаДНК-полімер аза вводить ацикловір до складу вірусної ДНК, унаслідок чого відбувається обрив ланцюга при синтезі ДНК. Ці окремі стадії приводять загаломдо дуже ефективної редукції розмноження вірусів.

Показання для застосування. Для зменшення болю і свербежу при частих рецидивах простого герпесу з локалізацією в ділянці кайми губ; для лікування первинного герпесу генітальних органів; герпес новонароджених, оперізувальний лишай, вітряна віспа.

Спосіб застосування та дози. Лікування потрібно призначати при перших проявах ознак і симптомів. Крем за допомогою ватної турунди наносять на уражені і прилеглі до них ділянки шкіри 5 разів надень (кожні 4 год). Кількість крему, який накладають за 1 раз, залежить від загальної площі уражених ділянок. Якщо препарат наносять руками, потрібно ретельно вимити їх до і після процедури, щоб запобігти інфікуванню інших ділянок шкіри або розвитку вторинної (бактеріальної) інфекції. Курс лікування звичайно становить 5 днів, за необхідності його можна продовжити до 10 днів, але небільше.

Побічна дія. При застосуванні крему можуть відмічатися перехідне відчуття печіння або поколювання в місці його нанесення, рідко –гіперемія, сухість і лущення шкіри у місцях нанесення препарату, шкірно-алергічні реакції, контактний дерматит.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату. Вагітність, період лактації.

Особливості застосування. Крем Ацикловір не рекомендують викристовувати з метою профілактики рецидивів зараження вірусом герпесу. Для ефективності лікування препарат потрібно застосовувати при перших ознаках захворювання (печіння, свербіж, відчуття напруження та гіперемія шкіри).

ВАЛЬТРЕКС™

(VALTREX™)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви:valaciclovir;2-[(2-аміно-1,6-дигідро-6-оксо-9H-пурин-9-іл) метокси]етил L-валінатгідро хлорид;

основні фізико-хімічні властивості:білі, вкриті оболонкою, двоопуклі таблетки, на одному боці голубими чорнилами нанесений напис GX CF1;

склад: 1 таблетка містить валацикловіру 500 мг;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, кросповідон, повідонК 90, магнію стеарат, кремнію діоксид колоїдний, карнаубський віск, концентрат білого барвника, чорнила для друку, що містять бриліантовий голубий, вода очищена.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Противірусні препарати прямої дії. Код АТС J05A B11.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 464 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)