АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клінічна картина та діагностика

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. Бронхоэктатическая болезнь: 1) этиология и патогенез 2) макроскопическая картина 3) микроскопические признаки 4) изменения в легочной паренхиме 5) осложнения и причины смерти
  3. В настоящее время описана клиническая картина аутосомных аномалий 4р-, 5p-, 11q -,13q -, 18p-, 18q -, 21q -, 22q -.
  4. Детские церебральные параличи: этиология, патогенез, классификация. Клиническая картина двигательных нарушений.
  5. Диференційна діагностика
  6. Диференційна діагностика різних форм карликового росту (нанізму)
  7. Диференційна діагностика.
  8. Діагностика
  9. Діагностика
  10. Діагностика

4.1Клініка простого герпесу
Існують різноманітні клінічні форми герпетичної інфекції: ушкодження шкіри, порожнини рота, очей, центральної нервової системи, герпетичні гострі респіраторні хвороби, генітальний герпес, герпес новонароджених, а також вісцеральні форми (пневмонія, гепатит та ін.). Найбільш розповсюдженим проявом інфекції є герпес шкіри — від невеликого за площею везикульозу, переважно в області межі шкіри та червоної окрайки губ, до розповсюджених уражень з вираженим регіонарним лімфаденітом та інтоксикацією.

У типових випадках простий герпес проявляється висипкою, яка складається з напівсферичних згрупованих везикул розміром 1,5-2,0 мм на тлі еритеми та набряку шкіри. Продромальні явища характеризуються печією, поколюванням, свербінням та іншими суб’єктивними розладами. Вони виникають за один-два дні до клінічних проявів. Висип виникає поодинокими вогнищами, які складаються з 3-6 згрупованих везикул. Вміст везикул, як правило, прозорий, але може бути й геморагічним. Через 3-6 днів везикули розриваються, виникають ерозії з фестончастими контурами, дно їх м’яке, гладке, поверхня волога. На місці ерозій утворюються буро-жовті кірки. Останні поступово відходять, залишаючи еритему, яка повільно зникає. У середньому процес триває 10-14 днів та обмежується утворенням одного вогнища. Іноді через 2-3 дні формується новий везикульозний висип.

У розвитку герпетичних везикул виділяють чотири стадії: еритемну, везикульозну, кіркову та клінічного одужання.

Загальноприйнятої класифікації герпетичної інфекції не існує, але в залежності від локалізації патологічного процесу виділяють такі форми герпетичної інфекції:

• герпетичні ураження очей (кон’юнктивіт, кератит, іридоцикліт та інші);

• герпетичні ураження шкіри та слизових оболонок (герпес губ, крилів носу, обличчя, рук, сідниць);

• герпетичні ураження нервової системи (менінгіт, енцефаліт, неврит, менінгоенцефаліт і таке інше);

• генералізований та вісцеральний герпес (пневмонії, гепатит, езофагіт і т. д.).

Серед герпесу шкіри та слизових оболонок відрізняють: генітальний герпес (ураження слизових оболонок та шкіри статевого члена, вульви, піхви, каналу шийки матки), герпетичний стоматит, гінгівіт, фарингіт, герпес сідниць, рук, носу, щік та інші. Крім того, в останні роки виділяють так звану багатоформну ексудативну еритему, асоційовану з простим герпесом.

Крім типової везикульозної форми деякі автори виділяють абортивну, набрякову, зостероподібну форми простого герпесу.

Клінічні симптоми, що викликаються ВПГ-1 та ВПГ-2 є однаковими, тому важливим є ідентифікація причинного агенту (K. R. Beutner et al., 1997). Це пов’язане з тим, що прогноз є більш позитивним та благопріємним при ураженні ВПГ-1.

4.2Клініка оперізуючого герпесу
Захворювання починається поступово, з загальних продромальних симптомів: головний біль, диспепсичні розлади, невеликий підйом температури, озноб і нездужання. Надалі приєднуються біль і свербіж по ходу периферичних нервових стовбурів, можливі свербіж і печіння шкіри на місці майбутньої висипань. Ці ознаки є суб'єктивними, і інтенсивність проявів у кожного пацієнта може варіюватися. Тривалість початкового періоду не більше 4-х діб, але у дітей Цей період дещо коротший, ніж у дорослих.

Після нетривалого продромального періоду відзначається Різкий підйом температури до фебрильною і симптоми інтоксикації (головний та м'язові болі, втрата апетиту). Одночасно з цим по ходу одного або декількох спінальних гангліїв з'являється хвороблива шкірний висип у вигляді рожевих плям, не схильних до злиття, діаметром 2-5 мм. Але протягом доби на тлі екзантем з'являються тесносгруппірованние везикули з серозним вмістом. Краю везикул нерівні, підстава отечное і гиперемированное. В залежності від стану імунної системи і від тяжкості перебігу оперізувального герпесу відзначатися збільшення і болючість регіонарних лімфатичних вузлів. У дітей можливі катаральний запалення верхніх дихальних шляхів (фарингіт, ларингіт, риніт), що ускладнює перебіг хвороби.

Екзантеми локалізуються в місцях проекції нервового стовбура, діагностується як одностороннє, так і двостороннє ураження нервових гангліїв. Частіше зустрічається одностороннє ураження, яке локалізується по ходу міжреберних нервів, трійчастого лицьового нерва. Випадки, коли уражаються нервові стовбури кінцівок з розвитком невриту, досить рідкісні; іноді спостерігаються екзантеми в паховій області.

При оперізувальному герпесі, так само як і при вітряній віспі, одночасно можна побачити висипання різні стадії, починаючи від плями і Закінчуючи ділянками гіперпігментації після дозволу везикул. Через кілька днів набряклість навколо везикул починає винищення разом з нею і гіперемія, вміст везикул каламутніє, поступово вони підсихають, на їх місці утворюються серозні скоринки, після Відпадання яких відзначається невелика пігментація шкіри. Разом з цим знижується температура, інтенсивність синдромів інтоксикації, і до кінця третин тижні настає одужання.

Генералізована форма. Іноді генералізовану форму оперізуючого герпесу плутають з приєдналася вітряною віспою, так як висипання відзначаються не тільки по ходу нервових стовбурів, але і на інших ділянках шкіри, а так само на слизових оболонках. Якщо діагностується генералізована герпетична інфекція або ж захворювання протікає більш 3-х тижнів, то слід обстежувати пацієнтів на наявність імунодефіцитів і на присутність онкологічних процесів.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 454 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)