АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Опис лікарських рослин,що найбільш актуальні для лікування герпесу

Прочитайте:
  1. I. Актуальність теми.
  2. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  3. А.3.3.1. Комбінації антигіпертензивних лікарських засобів, що довели свою ефективність
  4. Актуальні теми
  5. Актуальність
  6. Актуальність теми
  7. Актуальність теми
  8. Актуальність теми
  9. Актуальність теми.
  10. Актуальність теми.

Аралія маньчжурська, аралія висока - Aralia elata (Miq.) Seem.
Родина аралієві - Araliaceae
Інші назви: Шип-дерево, чортове дерево
Загальна характеристика. Невелике деревце заввишки 3-5 м. Листя розташоване на верхівці колючого ствола у вигляді густої мутовки, на довгих черешках, дваждиперистосложні. З центру мутовки виходить суцвіття у вигляді розкидистої складної мітелки, гілки якої несуть дрібні прості парасольки жовтувато-білих квіток. Плід - ягодоподібна кістянка синьо-чорного кольору з 5 кісточками. Квітне в липні-серпні, плоди дозрівають з середини вересня. Із-за наявності колючого Шипа на стволі і листі аралію в народі називають "чортове дерево".
Родинні види: аралія серцеподібна, або аралія Шмідта (Aralia cordata Thunb), разом з аралією маньчжурською дозволена до вживання, проте вона включена в Червону книгу (1978, 1984). Аралія серцеподібна - багатолітня трав'яниста рослина без Шипа з простим стеблом, що не гілкується, заввишки до 1,25 м. Корінь товстий, м'ясистий, злегка смолистий, ароматний. Листя менш велике, до 50 см довжини, на довгих черешках, двічи- або три жди перистосложні, зверху темно-зелені, голі, інколи досить густо усаджені короткими щетинистими волосками, знизу світліше. Суцвіття велике, до 45-50 см довжини, у вигляді однієї верхівкової мітелки, що знизу інколи має невеликі додаткові суцвіття. Зростає на Сахаліні і сусідніх островах.
Поширення. Північно-східний Китай, Корея; у Росії - лише на Далекому Сході (Примор'я і Приамур'я).
Місце проростання. У підліску змішаних і листяних лісів, на галявинах, вирубках, поблизу доріг, віддає перевагу сонячним місцям. Зростає одиночно або утворює чагарники, придатні для заготівки сировини.
Заготівка. Коріння викопує навесні або осінню, ретельно відмивають від землі і ріжуть на шматки.
Сушка. У сушарках з штучним обігрівом при температурі 50-60°С.
Хімічний склад. У корінні, особливо в корі коріння, містяться тритерпенові глікозиди - аралозиди А, В і З, що є похідними олеаноловой кислоти. Відрізняються вони будовою вуглеводної частини. Переважає аралозид А, який є триозид олеаноловой кислотами, що містить по одному залишку глюкози, арабінози і глюкуронової кислоти. Коріння містить також ефірне масло, алкалоїд аралин, смоли., мікроелементи.
Зберігання. На складі - в мішках в сухому, прохолодному, захищеному від світла місці. Термін придатності сировини 3 роки.

 

Рома́шка лі́карська (Matricaria recutita, або Matricaria chamomilla)


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 473 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)