АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна характеристика

Прочитайте:
  1. II. Лебон и его характеристика массовой души
  2. III. Характеристика на интерна
  3. IX. Характеристика основных классов АМП
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. А2 Загальна частина
  6. Анатомическая характеристика
  7. Анатомическая характеристика
  8. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.

Високе (25—40 м заввишки) вічно­зелене дерево родини соснових. Має пірамідально-конічну крону і циліндричний стовбур, укритий гладенькою тонкою темно-сірою корою. Листки (хвоїнки) лінійні, плоскі, 20—30 мм завдовжки і 1,5—1,8 мм завширшки, жорсткі, одиничні, розміщені дворядно-гребінчасто, зверху темно-зелені, зісподу з двома білуватими смуж­ками, на верхівці виїмчасті. Чо­ловічі шишечки овальні, 5—8 мм завдовжки, поодинокі, розміщені у верхній частині торішніх па­гонів. Жіночі шишечки зеленува­ті, розміщені в нижній частині то­рішніх пагонів, складаються з чи­сленних насінних і покривних лусок; стиглі шишки прямостоя­чі, циліндричні, 10—15 см зав­довжки і 2,5—4 см завширшки, бурі, після достигання розсипа­ються (на пагонах залишаються лише їх стрижні); покривні луски їх довші за насінні і виступають у вигляді гострячка. Запилюється у травні.

 

Поширення. Ялиця біла пошире­на в Карпатах, де є однією з основ­них лісоутворюючих порід. Зрід­ка трапляється в південно-захід­них районах і на рівнині, утво­рюючи чисті і мішані лісостани. На Поліссі і в Лісостепу її куль­тивують в садах і парках, в окре­мих лісництвах.

Хімічний склад. Бруньки, пагони, хвоя і шишки ялиці містять ефір­ну олію (0,6—3,0%), дубильні ре­човини, аскорбінову кислоту (у хвої понад 0,3%), каротин, токо­фероли. До складу ефірної олії входять борнілацетат (30—60%), вільний борнеол, камфен (10%), а-пінен (10%), В-пінен, сантен, бісаболен, дипентен, феландрен. Живиця являє собою розчин смо­ли (каніфолі), кількість якої до­сягає 70%, в ефірній олії (ски­пидарі). Головними складовими частинами смоли є смоляні кис­лоти (до 50%) і резени.

Фармакологічні властивості і ви­користання. Застосо­вують розчин камфори в ком­плексній терапії при гострій і хро­нічній серцевій недостатності, колапсі, у випадку пригнічення дихання при пневмонії і інших інфекційних захворюваннях, при отруєнні снотворними і нарко­тичними засобами. Застосування камфори протипоказане при епі­лепсії і схильності до судомних реакцій. При зовнішньому засто­суванні препарати камфори вияв­ляють подразнювальну і частково антисептичну дію, у зв'язку з чим ними користуються при міозитах, невритах, суглобовому ревматиз­мі тощо. Камфора входить до складу інгредієнтів ряду складних препаратів: краплі камфорно-ва­леріанові (див. статтю Валеріана лікарська); лінімент перцево-кам­форний, камфоцин (див. статтю Перець стручковий однорічний); мазь «Гевкамен», мазь «Ефкамон», кишеньковий інгалятор інгакамф, аерозоль «Камфомен» (див. статтю М'ята перцева); лінімент «Санітас» (застосовують для вти­рання при суглобовому і м'язо­вому ревматизмі, артритах і ек­судативному плевриті як знебо­люючий і протизапальний засіб). Галенові препарати ялиці викори­стовують у народній медицині. Настій пагонів або відвар бруньок, які мають відхаркувальні, сечо­гінні, дезинфікуючі, «кровоочис­ні» і знеболюючі властивості, дають всередину при запаленнях верхніх дихальних шляхів, брон­хітах, туберкульозі легень, ревма­тизмі, подагрі, циститі, виразці шлунка. Відвар хвої призначають всередину як ефективний засіб для профілактики і лікування цинги. Як зовнішній засіб ялицю використовують при відморожен­нях (компреси), запаленнях гор­тані (полоскання), розширенні вен (компреси або натирання), при бі­лях у жінок та смердючій пітли­вості ніг (ванни).

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 355 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)