АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна характеристика. Невеликий (60—120 см заввишки) вічнозелений кущик родини гу­боцвітих

Прочитайте:
  1. II. Лебон и его характеристика массовой души
  2. III. Характеристика на интерна
  3. IX. Характеристика основных классов АМП
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. А2 Загальна частина
  6. Анатомическая характеристика
  7. Анатомическая характеристика
  8. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика ендокринної системи. Гормони як біологічно-активні речовини.

Невеликий (60—120 см заввишки) вічнозелений кущик родини гу­боцвітих. Стебла дерев'янисті, галузисті, з чотиригранними пря­мими, в ранньому віці опушени­ми гілками. Листки супротивні, сидячі, лінійні, шкірясті, ціло­краї, з загнутими донизу краями, зверху темно-зелені, майже голі, зісподу — білуваті від густого опушення. Квітки двостатеві, не­правильні, зібрані по 5—10 у гро­новидні суцвіття на вкорочених гілочках. Віночок синьо-фіоле­товий, іноді білий, двогубий, з висунутою з чашечки трубоч­кою; верхня губа пряма, виїм­часта, нижня — трилопатева, з відігнутою зубчастою середньою і довгастими боковими лопатями. Плід складається з чотирьох однонасінних горішковидних ча­сток. Цвіте у березні — травні.

 

Поширення. Розмарин справжній походить з Середземномор'я. На території України, переважно в Криму, його вирощують як рос­лину ефіроолійну, а також з де­коративною метою.

Хімічний склад. Листя розмари­ну містить до 2,5% ефірної олії, 0,5% суми алкалоїдів (у тому числі розмарицин), гіркоту пікросальвін (1,2%), дубильні речо­вини (5—8%), флавони, В-ситостерин, амірин, бетулін, холін, смолисті речовини, віск, нікотинамід, нікотинову, урсолову, розмаринову, гліколеву і кавову кислоти та мінеральні речовини (до 10%). У складі ефірної олії є пінени (30%), камфен (20%), цинеол (10%), борнеол (10—1%), камфора (7%), каріофілен (до 8%), борнілацетат (2%), лимонен, мірцен, пулегон, мен­тон, Ізоментон, цимол, терпінеол, ментол та інші речовини.

Фармакологічні властивості і ви­користання. Препарати розмари­ну справжнього знімають спазми гладенької мускулатури травно­го тракту, жовчних і сечовивід­них шляхів та периферичних кровоносних судин (як наслідок відбувається невелике збільшен­ня виділення сечі, слабке зни­ження артеріального тиску, по­ліпшення відтоку жовчі), поси­люють жовчотворну функцію пе­чінки, активізують виділення шлункового соку, виявляють то­нізуючу дію (підтверджено клі­нічно на видужуючих хворих, які перенесли виснажливі за­хворювання й тяжкі хірургічні операції, та на людях похилого віку з порушенням мозкового кровообігу і старечими змінами серця), сприяють збільшенню мо­лока у жінок, які годують груд­дю, мають еменагогічні власти­вості (відновлюють звичайний пе­ребіг місячних, усувають хвороб­ливі явища, які супроводили їх раніше). Прописувати їх особли­во доречно при спазмах жовчних і сечовивідних шляхів, спастич­ному коліті, атонічній диспепсії, загальному занепаді сил, фізич­ній та розумовій перевтомі, серцевих неврозах, порушеннях менструального циклу та при нервових розладах у клімакте­ричному періоді.

 

Ялиця біла (Abies alba);
пихта белая


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 314 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)