АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Імунореабілітація

 

Імунореабілітація (ІР) - комплекс імунологічних, иммунокоррегирующих,, соціальних, екологічних, біомедичних заходів імунопрофілактик, направлених на відновлення (нормалізацію, досягнення клинико-иммунологической ремісії, зникнення або минимализацию рецидивів при хронічній формі) зміненої імунологічної реактивності хворого, популяції або певного континенту населення.

Спеціалізована імунореабілітація проводиться для захворювань, в патогенезі яких превалюють симптоми імунопатології (аутоіммунні і імунодефіцитні захворювання) і для неї методи иммунокоррекции є такими, що ведуть.

Прикладна імунореабілітація використовується при решті захворювань, де необхідна базисна терапія.

Комплексна програма імунореабілітаціи включає:

- клінічний (14-45 днів) - базисна імунореабілітація з використанням методів иммунокоррекции, направлених на відновлення функцій імунної системи;

- амбулаторний (до 3-х років) - відновна імунореабілітація, застережлива рецидиви;

- санаторно-курортний - що підтримує імунореабілітація, вживана після зникнення ознак хвороби.

Індивідуальна імунореабілітація направлена на хворого з імунодефіцитом з метою відновлення реактивності, або на хворого з алергією для зниження підвищеної реактивності.

Популяція імунореабілітація направлена на відновлення системи імунітету групи населення. Імунореабілітаціи можуть піддаватися колективи підприємств з виробництвом, що має шкідливі умови праці, приводить до зміни реактивності - імуномодуляції. Ця ІР колективу тісно пов'язана з соціальною ІР, що передбачає комплекс мерів по поліпшенню умов праці і соціального захисту. Імунореабілітація особливо необхідна населенню, що проживає в екологічно несприятливих регіонах, таких як зони Чорнобиля, Семипалатинська і інші забруднені радіонуклідами райони.

Екологічна імунореабілітація - це усунення иммунотропных дій чинників зовнішнього середовища, що приводять до тимчасових імуномодуляцій у здорових людей і зухвалі стійкі імуномодуляції у хворих, що реалізовуються як иммунодефициты, алергія, аутоіммунні захворювання, лимфопролиферативные синдроми. Тому заходи по ліквідації забруднення навколишнього середовища - повітря, води, рослин, отримання екологічно чистої їжі складають основу екологічної ІР. Переселення, зміна місцевості, особливо для чутливих людей на більш менш тривалий період - один із заходів екологічної імунореабілітаціи організму. Якщо такі заходи супроводжуються поліпшенням соціально-економічних умов життя і системою оздоровчих заходів, то вони служать основою комплексної імунореабілітаціи. Іноді ці заходи досить для усунення транзиторних, тимчасових несприятливих імуномодуляції.

Проте при стійких імуномодуляціях, ускладнених клінічними проявами інфекційно-запальних або алергічних захворювань, потрібний додатковий комплекс мерів і засобів як безлекарственного, так і лікарської дії на організм у вигляді обгрунтованих схем імунореабілітаціи.

Застосування иммунокоррегирующих, иммуномодулирующих засобів повинно обгрунтовуватися як клінічними, так і лабораторними даними обстеження хворого. Переважно на першому етапі використовувати засоби рослинного походження типу препаратів ехінацеї і адаптогенів, які в необхідних випадках можна комбінувати з тимическими імуномодуляторами, як правило, що не дають ускладнень.

Кожен віковий період вимагає особливих підходів до ІТ і ІР, пов'язаних з особливостями вікової імунопатології: у дітей це природжена імунопатологія і иммунодефициты, що виявляються як вірусно-бактерійні процеси; у юнацький період - це особливості подальшого становлення і модуляції системи імунітету, в середньому віці - професійні і екологічні види патології; у літньому віці - системно-соматичні, комбіновані порушення.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 678 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)