АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хвороби і ускладнення, обумовлені імунотерапією і імунопрофілактикою

Прочитайте:
  1. V. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ
  2. Велику роль у розвитку виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки надають
  3. Венеричні хвороби
  4. ВЧЕННЯ ПРО ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ. ЗАГАЛЬНА ПАТОЛОГІЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
  5. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  6. Гемолітичної хвороби новонародженого
  7. Генні хвороби (молекулярно-генетичні)
  8. Завершення хвороби
  9. Загальні поняття про хвороби, викликані емоційно-психічною діяльністю
  10. Загальні уявлення про венеричні хвороби

 

В процесі імунотерапії (ІТ) і імунопрофілактики (ІП) можливе виникнення індукованих ними захворювань. Вони зазвичай обумовлені підвищенням реактивності організму і розвитком алергічних і псевдоалергічних реакцій, зниженням реактивності і розвитком иммунодефицитов, порушенням метаболізму і індукцією ферментопатий. Відповідно видам ІТ розрізняють наступні захворювання:

- хвороби, викликані активною імунотерапією і ІП ( поствакцинальні ускладнення, див. далі);

- хвороби, що виникли у зв'язку з пасивною ІТ (анафілактичний шок, сироваткова хвороба)

- патологія імуномодуляції: а) імунодепресивний синдром, би) синдроми імуностимуляції (алергічні, аутоіммунні і лимфопролиферативные захворювання), в) непередбачувані патологічні імуномодуляції (у зв'язку з порушенням експресії рецепторів або секреції иммунотропных чинників);

- інші неспецифічні ускладнення (метаболічні, токсичні і ін.).

Патологія імуномодуляції, в якій слід розрізняти синдроми імунодепресії і імуностимуляції, достатньо часто зустрічається у випадках неадекватного і неправильного застосування ІТС. Використання імуномодуляторів завжди припускає пригноблення одних ланок СІ, при стимуляції інших. Для профілактики ускладнень важливо контролювати як супрессирующие, так і стимулюючі ефекти з тим, щоб вони не набували патологічного характеру.

Імунодепресія небезпечна можливістю ускладнень у вигляді бактерійної, грибкової і вірусної інфекцій. Причому чим сильніше придушення імунітету, тим вірогідніше їх виникнення. При місцевому застосуванні імунодепресантів ускладнення перш за все наступають у вогнищі їх дії із-за придушення місцевих захисних реакцій і у зв'язку з модифікацією метаболізму тканин. Наприклад, застосування аерозолів глюкокортикостероидов індукує кандидози слизистих оболонок дихальних шляхів.

Синдром імуностимуляції клінічно виявляється у вигляді алергічних і аутоіммунних захворювань. Приватні його прояви — це різні клінічні форми лікарської алергії (анафілактичний шок, кропив'янка і набряк Квінке, токсикодермия, вісцелярні поразки). Реакції протікають за негайним і сповільненим типом і можуть бути як дійсними алергічними, так і псевдоалергічними. Лікарські реакції нерідко індукують і аутоіммунні захворювання (ВКВ, аутоіммунні гемолітичні анемії, лейкопенії і ін.). Імуностимуляція може бути причиною розвитку лимфопролиферативных синдромів (лімфоми, лимфолейкозы і ін.).

Застосування імунотерапевтичних препаратів, може привести до появи ускладнень, таких як гіперстимуляції відповідної ланки СІ, або, навпаки, до придушення синтезу окремих чинників СІ і до виникнення алергічних реакцій на домішці при недостатньому ступені очищення препарату. Ці ефекти виявляються різними видами порушень: метаболічними, токсичними і алергічними, викликаними зміною не тільки функцій СІ, але і нервової і ендокринної систем.

Токсичні і метаболічні ускладнення зазвичай обумовлені прямою дією ІТС на відповідну тканину. Більшість препаратів викликають характерні для них ускладнення.

Цитостатики пригнічують проліферацію кліток, пригноблюють кровотворення; глюкокортикостероиды модифікують всі види обміну речовин, у зв'язку з чим виникає цілий ряд ускладнень; імуномодулятор левамізол (декарис) пригноблює лейкопоез, викликає агранулоцитозы і шкірні висипи і так далі Багато негативних ефектів імуномодуляторів пов'язано з їх недостатньо виборчою тропностью до СІ, впливом на інші органи і системи. Рекомбінантниє, генно-інженерні препарати - інтерферони, інтерлейкіни, як правило, викликають лихоманку, загальне нездужання, лейкопенії або лейкоцитоз і інші негативні ефекти.

Для попередження розвитку ускладнень імунотерапії і імунопрофілактики необхідне обгрунтування заходів, що проводяться, наявність свідчень і оцінка можливих протипоказань. Це відноситься як до профілактичної протиінфекційної імунізації, так і протирецидивній імунопрофілактиці при алергії, імуномодуляції і імунодепресивній терапії. Активна імунотерапія зазвичай протипоказана при більшості гострих важких захворювань.

 

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 399 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)